Rug Archieven - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

2 Willekeurige locaties:

Sittard-Geleen 046 8200 383
Meer informatie..
Den Haag 070-3202121
Meer informatie..

Geplaatst: 11 juli 2017

Lage rugpijn

Het is de meest voorkomende vorm van rugpijn: pijn onder in de rug. Hoewel de kans op lage rugpijn toeneemt met de jaren, hebben ook jonge mensen regelmatig last van lage rugpijn. Deze pijn in de rug is dan ook vaak het gevolg van overbelasting, te weinig beweging of een slecht matras. Lage rugpijn kan allerlei oorzaken hebben en omdat de lendenwervels gevoelig zijn, krijgen 4 op de 5 mensen ooit in hun leven weleens te maken met lage rugpijn. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na het nemen van rust en het veranderen van bepaalde leefgewoonten. In sommige gevallen is de lage rugpijn hardnekkiger of is er sprake van een hernia. Soms is dan een operatie nodig.

Het is bij lage rugpijn belangrijk de onderliggende oorzaak te achterhalen zodat een adequate behandeling kan worden gestart. Soms is het lastig de onderliggende oorzaak te vinden, bijvoorbeeld als de rugpijn het gevolg is van een scheef bekken. Ook onderliggende ziektes kunnen lage rugpijn veroorzaken.

Wat de te doen bij lage rugpijn

Heeft u last van lage rugpijn dan kunt u daar zelf al veel aan doen. Bij hevige pijn kunt u een pijnstiller nemen en het is daarnaast belangrijk een goede balans tussen rust en beweging te vinden. Enkele dagen volledige (bed)rust mag, maar langer is niet aan te raden. De rug (de wervelkolom) is gemaakt om te bewegen en als de rug te lang niet beweegt is dat niet goed. Normaal bewegen, ook al heeft u lage rugpijn is veel beter. Voorkom wel onverwachte heftige bewegingen en voorkom ook het draaien van de rug terwijl u bukt. U kunt pijnstillers nemen. Dit versnelt het genezingsproces niet, maar zorgt er wel voor dat u zich wat beter voelt en bevordert ook het bewegen van de rug omdat dit minder pijn doet. Geschikte pijnstillers zijn paracetamol en Ibuprofen. Dit laatste middel kunt u beter alleen in overleg met uw arts nemen omdat ibuprofen nare bijwerkingen kan hebben en niet tegelijk met alle soorten andere medicijnen mag worden ingenomen. Soms is een maagbeschermer nodig.

Verder is het zaak na te gaan waar de lage rugpijn vandaan komt. Heeft u bijzondere dingen gedaan die u anders niet doet, dan ligt het voor de hand dat dit de rugpijn veroorzaakt. Als u nooit gaat zeilen, kunt u na een dagje zeilen natuurlijk last van de rug hebben. Een lange autorit, urenlang staan bij een voorstelling, slapen in een vreemd bed kunnen allemaal oorzaken zijn van plotselinge rugpijn. De klachten zullen doorgaans verdwijnen als u enige tijd rust neemt en weer uw normale dagelijkse ritme volgt. Lastiger wordt het als u niet goed weet wat de oorzaak van de lage rugpijn is. In dergelijke gevallen kunt u nagaan of een van deze mogelijkheden op u van toepassing is:

 • u slaapt onvoldoende
 • u slaapt op een verkeerd matras
 • uw werkhouding is niet goed (stoel)
 • u tilt te vaak en/of te zwaar, wellicht ook verkeerd
 • u heeft last van veel stress
 • u heeft verkeerde leefgewoonten (te veel alcohol, roken)
 • u heeft te weinig beweging.

Het is verstandig na te gaan of een van deze zaken de oorzaak van uw rugklachten kan zijn. U kunt zo zelf de nodige maatregelen treffen om de lage rugpijn te verhelpen en te voorkomen.

Lage rugpijn die niet over wil gaan

U heeft al verschillende dingen ondernomen om van uw rugpijn af te komen. Stress vermeden, meer rust genomen, meer bewogen, pijnstillers geslikt en misschien een arts bezocht. Helaas is uw lage rugpijn nog steeds niet over. Het kan zijn dat er een onderliggende ziekte in het spel is, u een hernia heeft of last heeft van een scheef bekken. Een hernia gaat in de meeste gevallen ook vanzelf over, maar dit kan wel lange tijd in beslag nemen. Ook dan zult u in de meeste gevallen uw leefgewoonten moeten aanpassen. Gaat een hernia niet over of is de pijn te hevig dan kan een operatie worden overwogen.

Een hernia laag in de rug komt het meeste voor, gevolgd door een nekhernia. Een uitstulping van het zachte weefsel uit de tussenwervelschijf drukt op omliggend weefsel hetgeen leidt tot pijn. Indien een zenuw bekneld raakt, kan de lage rugpijn door een hernia heel hevig zijn en ook zorgen voor andere klachten zoals tintelingen, uitstraling via de bil naar een been, uitvalsverschijnselen en verlammingen. Indien uw lage rugpijn gepaard gaat met andere symptomen dan is het beter snel een afspraak te maken met uw huisarts.

Lage rugpijn die niet over wil gaan, ook niet na behandeling en zelfs terugkomt na een herniaoperatie, kan haar oorzaak vinden in een scheef bekken.

Lage rugpijn door scheef bekken

Bij klachten van lage rugpijn wordt meestal niet in eerste instantie gedacht aan een scheef bekken. Pas als de klachten maar niet overgaan en geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, wordt gekeken naar andere mogelijkheden voor de klachten. Een scheef bekken kan voor veel verschillende pijnklachten zorgen, verspreid over het hele lichaam. De disbalans die het scheve bekken veroorzaakt, wordt elders in het lichaam gecompenseerd, meestal met de wervelkolom. De klachten die door een scheef bekken kunnen worden veroorzaakt zijn heel divers:

Een scheef bekken kan ontstaan na een valpartij of ongeluk maar ook haar oorzaak vinden in verkeerde zitgewoonten of slaapgewoonten. Een verkeerd matras of hoofdkussen, langdurig bankhangen of lang achter de computer zitten in een verkeerde stoel kunnen allemaal leiden tot scheefstand van het bekken.

Waarom krijgt u lage rugpijn door een scheef bekken

Zoals gezegd kan een scheef bekken leiden tot tal van (pijn)klachten in het hele lichaam. Problemen met de benen zoals het restless legs syndroom, bekkenklachten, heupklachten maar ook pijn in de rug, de schouders, de nek en zelfs hoofdpijn en migraine. Dit lijkt misschien vreemd maar het is eenvoudig te verklaren. Bekkenscheefstand leidt tot disbalans in het lichaam en het lichaam wil deze disbalans compenseren. Meestal gebeurt dit met een lichte draaiing van de wervelkolom, soms met de benen en knieën. Deze compensatie echter zorgt er op haar beurt weer voor dat op pezen en spieren op een verkeerde manier druk wordt uitgeoefend. Deze foutieve druk op pezen en spieren kan overal plaatsvinden: in de nek, de schouders, aan de wervels van de wervelkolom en in de heupen. Het gevolg van deze belasting voor spieren en pezen is pijn, soms meer dan dat want er kan ook een hernia door ontstaan, een beknelling van zenuwen of tintelingen en migraineaanvallen.

Scheef bekken behandelen

Wilt u weten of u een scheef bekken heeft en laten onderzoeken of uw klachten daarvan de oorzaak kunnen zijn, dan kunt u terecht bij KPR (Krullaards Perfect Reset). KPR is er in gespecialiseerd bekkenscheefstand op te sporen én te behandelen. Alle onderzoeken en behandelingen zijn pijnloos en vaak volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken weer in een neutrale positie te brengen. Voor een eerste kennismakingsgesprek kunt u een afspraak maken bij een van de vestingen in Nederland. Tijdens dit intakegesprek gaan wij na of uw bekken scheef staat en bespreken we uw klachten waaronder klachten van lage rugpijn. Staat uw bekken inderdaad scheef, dan kan direct een begin worden gemaakt met de behandeling en kunt u ook al direct een vermindering van uw klachten ervaren.

Neem gerust contact op met KPR als u meer wilt weten over lage rugpijn in relatie tot bekkenscheefstand, als u een afspraak wilt maken of algemene informatie wilt over onze behandelingen, tarieven en werkwijze. Wij helpen u graag en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding van de medische kosten via uw zorgverzekering mogelijk.
Geplaatst:

Nog steeds pijn na hernia operatie

Het komt voor: nog steeds pijn na een hernia operatie. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de hernia operatie niet goed is gelukt maar dit komt uiteraard maar zelden voor. Soms heeft het genezingsproces langer nodig dan gedacht. Als een zenuw langere tijd bekneld is geweest, kan het enige tijd duren voor alle functies weer zijn hersteld. Het is ook mogelijk dat er een nieuwe hernia is ontstaan.

Soms blijft na een hernia operatie nog enige tijd rugpijn bestaan terwijl pijn met uitstraling naar een been is verdwenen. Andersom is dit ook mogelijk: de pijn in de rug is verdwenen maar het been is nog gevoelig. Het is dus zaak voldoende tijd te nemen na een hernia operatie om te kijken of alle klachten verdwijnen. Dit kan zeker wel enkele maanden in beslag nemen. Nog steeds pijn na een hernia operatie kan ook betekenen dat een onderliggende oorzaak van de hernia niet is aangepakt.

Onderliggende oorzaak hernia

Een hernia ontstaat meestal niet zomaar; daar is een oorzaak voor. Vaak gaat het om een verkeerde houding op het werk of een verkeerd matras. Te zwaar tillen of op een verkeerde manier tillen kan ook een oorzaak zijn van een hernia. Ook een scheef bekken kan tot tal van klachten leiden waaronder een hernia. Als de hernia niet vanzelf geneest en een operatie nodig is, verwacht u dat de klachten zullen verdwijnen. Echter, als er een onderliggende oorzaak is voor de hernia en als deze niet ook wordt behandeld, kan het zo zijn dat u nog steeds pijn na hernia operatie kunt ervaren. Dit is natuurlijk heel erg vervelend. U zult in veel gevallen uw leven moeten aanpassen: minder zwaar tillen, een betere zithouding op het werk, een speciale stoel of meer bewegen in het dagelijks leven.

Als u de onderliggende oorzaak van de hernia niet weet dan is behandeling daarvan uiteraard erg lastig. Een scheef bekken ziet men niet met het blote oog, maar kan zeker een verklaring zijn als u nog steeds pijn na hernia operatie ervaart.

Scheef bekken en hernia

Een scheef bekken kan voor tal van klachten zorgen variërend van hinderlijk tot ernstig. Een hernia kan erg veel pijn geven en kan het gevolg zijn van een scheef bekken. Het scheve bekken zorgt voor een disbalans in het lichaam en deze disbalans wil het lichaam zelf compenseren. Compensatie van disbalans door een scheef bekken vindt meestal plaats met de wervelkolom, soms met de benen/knieën. Als de wervelkolom enigszins draait ter compensatie van de scheefstand van het bekken, dan ontstaat een onnatuurlijke situatie in de hele wervelkolom. Dit kan leiden tot tal van klachten in de gebieden vanaf het staartbeen tot in de hoge nekwervels:

Door de draaiing van de wervelkolom als reactie op de scheefstand van het bekken, worden onnatuurlijke krachten uitgeoefend op spieren en pezen. Dit kan leiden tot onder meer een hernia. Als pezen langdurig op een verkeerde manier aan een ruggenwervel of halswervel trekken, kan de tussenwervelschijf ook te zwaar en verkeerd worden belast. Het resultaat hiervan kan een hernia zijn. De hernia kan worden behandeld, inclusief operatie, waarna toch weer dezelfde klachten optreden. Nog pijn na hernia operatie kan dus wijzen op een onderliggende oorzaak van de hernia die niet is behandeld waardoor de klachten ook na een operatie niet verdwijnen.

Bekken scheefstand verhelpen

Om definitief van de klachten van een hernia als gevolg van bekkenscheefstand af te komen, is behandeling van het bekken nodig. KPR (Krullaards Perfect Reset) is er in gespecialiseerd scheefstand van het bekken op te sporen en de behandelen. Er zijn KPR-vestigingen door heel Nederland zodat u een afspraak kunt maken voor een intakegesprek bij een vestiging bij u in de buurt.

Tijdens het intakegesprek worden alle klachten die u heeft besproken. Nog pijn na hernia operatie, maar ook hoofdpijn, migraine, schouderklachten en andere klachten van de wervelkolom, de heupen en het bekken worden betrokken bij de intake. U gaat na de intake en het onderzoek staan op de zogenaamde KPR-plate, waarmee  uw bekken door onbewuste ontspanning weer in een neutrale positie komt. De behandeling op de KPR-plate duurt slechts kort en is pijnloos.

Vaak zijn maar enkele behandelingen, gemiddeld drie, nodig om uw bekken weer in de juiste positie te brengen. Over het algemeen verdwijnen alle klachten snel en blijvend, soms is al na de eerste behandeling een aanmerkelijke verbetering van de klachten waarneembaar.

Heeft u al langere tijd last van onbegrepen klachten en is zelfs na hernia operatie nog pijn aanwezig? Maak eens een afspraak bij KPR en laat nagaan of een bekkenscheefstand wellicht een onderliggende oorzaak is van uw hernia. Soms is vanuit een aanvullende verzekering een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk van het onderzoek en de behandeling bij KPR.
Geplaatst: 29 juni 2017

Behandeling hernia

Als u regelmatig last heeft van rugpijn dan zult u zich misschien afvragen of u soms een hernia heeft. Vragen als wat is een hernia, welke soorten hernia bestaan er en wat zijn de oorzaken van een hernia komen dan in u op. Ook de vraag welke hernia behandeling  u nodig heeft en wat u er zelf aan kunt doen om een hernia te voorkomen.

Hieronder vindt u informatie over een hernia, welke soorten er zijn en welke symptomen daarbij horen. Regelmatig terugkerende rugpijn kan nog veel meer oorzaken hebben zoals een scheef bekken of een onderliggende ziekte. Rugpijn betekent dan ook lang niet altijd dat er sprake is van een hernia.

Wat is een hernia

Hernia heet voluit ‘hernia nucleus pulposus’ en betekent ‘uitstulping’. Bij een hernia ontstaat er een scheur in de buitenband van een tussenwervelschijf. Deze discusvormige schijf vormt de verbinding tussen twee wervels. De tussenwervelschijf zorgt ervoor dat de wervels onderling niet tegen elkaar stoten en gemakkelijk tegenover elkaar kunnen bewegen. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een buitenring van stevig kraakbeen en bevat een weke, geleiachtige kern. De kern zorgt voor de veerkracht en het schokdempend effect van de wervelkolom tijdens het bewegen.

Indien de buitenband van de tussenwervelschijf scheurt, kan de geleiachtige kern uitpuilen en zo het ruggenmerg of de ruggenmergzenuw irriteren of zelfs gedeeltelijk afklemmen. Dit proces kan op alle plaatsen in de wervelkolom plaatsvinden. De meeste hernia’s manifesteren zich in de onderste drie wervels van de wervelkolom. Ook in de onderste halswervels komt een hernia regelmatig voor.

Indien de uitstulping van de tussenwervelschijf groot genoeg is, kan hij rechtstreeks op een zenuwwortel drukken en zo een ontstekingsreactie veroorzaken.

Oorzaken hernia

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hernia. In de meeste gevallen wordt een hernia veroorzaakt door overbelasting van de rug en/of een verkeerde lichaamshouding. Hoe vaker grote druk op de tussenwervelschijven wordt uitgeoefend, hoe meer kans iemand heeft om een hernia te ontwikkelen. Mogelijk oorzaken zijn onder meer:

 • verkeerd tillen, te zwaar tillen;
 • een verkeerde beweging (zowel in zithouding als in sta houding).

Door het maken van verkeerde bewegingen of te zwaar en/of verkeerd tillen, wordt de wervel zo zwaar belast dat de tussenwervelschijf kan scheuren en de zachte massa naar buiten kan komen.

Een hernia kan ook het gevolg zijn van te veel zitten en te weinig bewegen. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen. In sommige families komt een hernia veel vaker voor dan in andere. Tenslotte kan ook een scheef bekken leiden tot een hernia. Als het scheve bekken wordt gecompenseerd door de wervelkolom, dan zal deze enigszins draaien. Door deze draaiing wordt verkeerd getrokken aan de verschillende pezen en spieren die aan de wervelkolom vastzitten. Een en ander kan leiden tot tal van klachten waaronder rugpijn en een hernia.

Klachten van een hernia

Een hernia kan verschillende klachten geven, waardoor ook de hernia behandeling zal verschillen. De klachten ten gevolge van een hernia hangen mede af van de plaats waar de hernia zich bevindt. De klachten kunnen verergeren door onder meer hoesten, niezen of persen. Een opsomming van voorkomende klachten als gevolg van een hernia:

 • rugpijn;
 • nekpijn;
 • uitstralingspijn;
 • zenuwuitval;
 • verlammingsverschijnselen;
 • verminderde kracht in armen of benen;
 • uitval van bepaalde spiergroepen;
 • veranderde huidstructuur rond het getroffen gebied;
 • andere klachten zoals tintelingen, duizeligheid, hoofdpijn.

De rugpijn ten gevolge van een hernia komt meestal niet rechtstreeks van de wervel of tussenwervel maar door de verkrampte spieren om het letsel heen. De pijn kan heel hevig zijn maar ook volledig ontbreken. Een rughernia gaat meestal gepaard met pijn in het bekken, heupklachten en pijn in de onderrug bij het zitten. Ook het uitvoeren van bepaalde handelingen kan pijn in de rug geven. Indien uitstralingspijn aanwezig is, dan begint deze pijn in de omgeving van het zitvlak en gaat de pijn naar een of beide benen.

Nekpijn treedt op als sprake is van een nekhernia, een hernia van de halswervels. Een nekhernia gaat gepaard met pijn in de nek, uitstralingspijn naar een arm en soms ook met hoofdpijn en pijn in de schouderzone. De uitstralingspijn naar de arm(en) gaat soms gepaard met prikkelingen in de arm, verlies aan spierkracht in de arm en soms ook in de hand.

Een borsthernia gaat gepaard met pijn in de bovenrug met uitstralingspijn naar de romp. Deze hernia komt het minst vaak voor. Een hernia behandeling moet dus volledig worden afgestemd op de ernst van de klachten, de plaats van de hernia en ook de leeftijd van de patiënt speelt een rol bij de keuze van de hernia behandeling.

Behandeling hernia mogelijkheden

De behandeling van een hernia hangt in eerste instantie af van de ernst en de duur van de hernia. Meestal wordt eerst rust voorgeschreven in combinatie met pijnstillers. In sommige gevallen trekt de uitstulping zich terug waarna herstel kan optreden. Omdat het genezingsproces meerdere maanden duurt, wordt vaak een terugval gezien, omdat de patiënt onvoldoende rust neemt. De omgeving van de hernia lijkt verbeterd: er is minder pijn. Men gaat al snel weer wat meer doen.

In andere gevallen zal geen rust worden voorgeschreven maar is het advies van de arts juist om meer te gaan bewegen. Andere hernia behandelingen zijn een operatie of injecties gevolgd door training bij een fysiotherapeut. Indien de hernia het gevolg is van een bekkenscheefstand dan kan KPR-therapie worden overwogen.

Er wordt tot een hernia-operatie besloten als (bed)rust geen oplossing biedt of als de pijn van de hernia te heftig is en gepaard gaat met ernstiger complicaties zoals uitval van spiergroepen en zenuwen. Tijdens de operatie wordt de binnenkern van de tussenwervelschijf verwijderd waardoor ook de uitstulping verdwijnt. De uitstulping kan dan niet langer op een zenuw drukken. Transformale injecties worden toegepast als de patiënt niet kan worden geopereerd maar de periode van herstel, die maanden kan duren, te belastend is. De injecties nemen een groot deel van de pijn weg en werken ontstekingsremmend waardoor de zwelling kan afnemen. Door deze afname van de zwelling zal ook de zenuw minder zwaar worden bekneld.

Behandeling hernia bij KPR

KPR is gespecialiseerd in het weer in balans brengen van het bekken waardoor tal van lichamelijke klachten kunnen verdwijnen. Vooral onbegrepen klachten van de onderrug, nek of restless legs kunnen worden verholpen met KPR-therapie. Ons lichaam is een geoliede machine, althans dat zou het moeten en kunnen zijn. Helaas is het zo dat als er ergens iets niet goed loopt of zit, dat ook problemen elders in het lichaam kan geven. Een scheef bekken kan in het hele lichaam problemen veroorzaken. Immers, het bekken is betrokken bij het gehele bewegingsapparaat: bij het bovenlichaam en het onderlichaam.

Klachten van een scheef bekken kunnen zijn:

Het bekken kan scheef komen te staan door tal van redenen. Te lang op een verkeerde stoel zitten, vaak op de bank hangen, kunnen een  bekkenscheefstand veroorzaken. Een ongeluk zoals een val of verkeersongeval kunnen het bekken uit balans brengen. Een scheef bekken wordt niet eenvoudig opgemerkt, het gaat immers maar om een klein verschil. De gevolgen kunnen echter groot zijn. Het lichaam wil de disbalans die is ontstaan compenseren. Meestal met de rug (wervelkolom), soms ook met de knieën. Als de wervelkolom enigszins draait ter compensatie van het scheve bekken, worden spieren en pezen die aan de wervelkolom vastzitten, verkeerd belast. Dit kan leiden tot tal van klachten waaronder ook een hernia. Hernia behandeling zonder de gewenste effecten kan dan ook duiden op een scheef bekken. Zelfs na een herniaoperatie kunnen de klachten terugkeren, omdat de onderliggende oorzaak, het scheve bekken, niet is behandeld.

Scheef bekken en behandeling hernia

De behandeling van een scheef bekken bestaat bij KPR uit pijnloze behandelingen op de KPR-plate. U maakt eerst een afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Tijdens de intake kijken we naar uw bekken en bespreken we uw klachten. Terwijl u op de KPR-plate staat, wordt nagegaan of er sprake is van een scheef bekken. Alle onderzoeken en behandelingen zijn pijnloos en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk. Als het bekken weer in de neutrale positie is gebracht, kunnen uw klachten verdwijnen of sterk verminderen. Ook klachten van een hernia kunnen volledig verdwijnen. Neem contact op voor meer informatie of voor een vrijblijvend intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR als u al langere tijd onbegrepen rugpijn heeft. De behandeling is ook geschikt voor patiënten waarbij na een operatie de klachten van een hernia weer terugkeren.
Geplaatst: 28 juni 2017

Rugpijn midden

Rugpijn wordt vaak gezien in het onderste deel van de wervelkolom maar ook rugpijn midden en hoge rugpijn komen regelmatig voor. Als u rugpijn in het midden van de rug voelt, dan kan dat vele oorzaken hebben. De oorzaak van midden rugpijn moet niet altijd worden gezocht in het bewegingsapparaat, in casu de wervelkolom.

Lage rugpijn of rugpijn midden in de rug kan ook het gevolg zijn van een aandoening van een orgaan. Problemen met de longen bijvoorbeeld worden vaak gevoeld in het middelste deel van de rug. Rugpijn midden kan echter ook voortkomen uit problemen met één of meer rugwervels. De wervels in het midden van de rug worden de borstwervels genoemd en zitten vast aan de ribben.

Oorzaken rugpijn in het midden van de rug

Zoals gezegd kan midden rugpijn verschillende oorzaken hebben. Vaak is de rugpijn midden rug te wijten aan overbelaste spieren en gewrichten en gaat het om spierpijn van de midden rugspieren. Het is belangrijk midden rugklachten te laten onderzoeken en een diagnose te laten stellen. Immers, rugklachten in het midden van de rug zijn vaak onschuldig maar kunnen ook een ernstige oorzaak hebben. Hartklachten en longklachten maar ook problemen met de nieren kunnen rugpijn in het midden van de rug veroorzaken. Deze oorzaken vragen om een directe behandeling.

Als de midden rug pijn wordt veroorzaak door pezen, spieren, aanhechtingen van spieren of door een hernia, dan kan dit grote impact hebben op uw leven. Elke dag pijn, moeilijkheden met bewegen, spierstijfheid of pijn met uitstraling naar de armen kunnen u het plezier in het leven behoorlijk ontnemen. Voortdurend pijnstillers slikken is ook geen optie en daarbij slecht voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk naar de onderliggende oorzaak te zoeken als sprake is van rugpijn midden in de rug als gevolg van problemen met spieren, pezen of de problemen met de wervels.

Mogelijk oorzaken hiervan zijn onder meer:

 • een verkeerde houding, ingezakte houding
 • repeterende bewegingen
 • overbelasting van de gewrichten en spieren
 • stress waardoor een verhoogde spierspanning is ontstaan
 • een uitstulping van een tussenwervelschijf (hernia)
 • vermoeidheid en stress
 • afwijkingen van de wervelkolom
 • scheefstand van het bekken
 • zware borsten
 • te zwaar tillen
 • een ongeluk

Sommige oorzaken dienen te worden behandeld door een arts en andere oorzaken kunt u zelf aanpakken om verbetering van de klachten van midden rugpijn te krijgen. Een scheefstaand bekken kunt u weer in de neutrale positie laten brengen (door middel van de KPR therapie) waarna klachten van pijn in de midden rug volledig kunnen verdwijnen.

Wat te doen bij rugpijn midden in de rug

Heeft u rugpijn midden in de rug dan is het verstandig enkele dagen rust te nemen. U kunt deze dagen pijnstillers nemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Het is belangrijk niet te lang te rusten maar de rug snel weer in beweging te brengen. Rust is voor de spieren, pezen en botten niet goed als deze rust te lang duurt. Moet u regelmatig zwaar tillen kijk dan of u dit kunt veranderen. U kunt nagaan of uw werkhouding (zithouding) goed is en of u misschien een andere stoel nodig heeft. Ook het matras kan een rol spelen bij het ontstaan van rugpijn midden in de rug.

Stress dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Indien deze maatregelen geen verbetering van uw klachten geven, is het verstandig een arts te bezoeken. Uw arts kan nagaan wat er aan de hand is en eventueel aanvullend onderzoek doen bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Een scheef bekken komt vaak voor en kan al ontstaan na een simpele glijpartij of valpartij. De diagnose scheefstand van het bekken is voor artsen vaak niet eenvoudig te stellen omdat de scheefstand niet duidelijk waarneembaar is. Bij KPR kunt u laten nagaan of uw bekken scheef staat en of dit een oorzaak van uw rugpijn in het midden van de rug zou kunnen zijn. Indien het inderdaad om een scheefstand van het bekken gaat, dan is dit goed behandelbaar en kunt u snel van de rugpijn zijn verlost.

Meer over bekken scheefstand

Beekscheefstand kan het gevolg zijn van een slechte houding zoals een verkeerde stoel op het werk of lang onderuit gezakt liggen op de bank. Ook een ongeluk, een val of een aangeboren beenlengteverschil kunnen de oorzaak zijn van een scheef bekken. Omdat het lichaam de scheefstand van het bekken wil compenseren kunnen overal klachten optreden die niet goed zijn te verklaren. Compensatie van de bekkenscheefstand met de wervelkolom kan leiden tot allerlei klachten:

Compensatie met het onderste deel van het lichaam, meestal de knieën, geeft vaak klachten van restless legs. Ook het bekken zelf en de heupen kunnen pijn doen.

De rugpijn midden of laag in de rug is te wijten aan het verkeerd belasten van spieren en pezen hetgeen weer een gevolg is van een draaiing van de wervelkolom. Een en ander kan zelfs leiden tot een hernia in de rug of in de nek. Gelukkig is een scheefstand van het bekken bij KPR relatief eenvoudig te verhelpen waardoor u snel weer klachtenvrij kunt zijn.

KPR-therapie bij rugpijn midden

KPR-therapie begint met een afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Het intakegesprek is een eerste kennismaking waarin wordt uitgelegd wat KPR-therapie is en hoe het werkt. Uw klachten van de rugpijn midden rug en andere klachten worden besproken. Vervolgens wordt onderzocht of uw bekken scheef staat. Als dat zo blijkt te zijn, neemt u daarna plaats op de KPR-plate. Dit onderzoek en de behandeling is pijnloos. Over het algemeen zijn drie behandelingen nodig om het bekken weer in een neutrale positie te brengen waardoor ook de pezen en spieren, zenuwen en wervels weer hun oorspronkelijke positie kunnen innemen. Alle klachten ten gevolge van het scheve bekken kunnen hierdoor verminderen en verdwijnen: pijn in de rug, zowel in de lage rug als in het midden van de rug maar ook hoofdpijn, migraine, nek- en schouderklachten en ongemakken van restless legs. Een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering behoort tot de mogelijkheden.

Heeft u last van rugpijn? Rugpijn midden of lage rugpijn of andere klachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt? Maak een afspraak bij KPR om na te laten gaan of een scheef bekken de oorzaak is van uw onbegrepen rugklachten.
Geplaatst: 13 juni 2017

Hoge rugpijn

Rugpijn komt het meest voor in de onderrug maar ook hoge rugpijn is een veel voorkomende klacht. De wervelkolom bestaat uit 5 lendenwervels, 12 borstwervels en 7 halswervels. Elke wervel kan klachten veroorzaken waarbij pijn aan de lendenwervels het meest voorkomt. Een hernia wordt ook het meest gezien aan de 5 onderste wervels. De nekwervels vormen daarna de belangrijkste groep wervels die klachten veroorzaken. Pijn in de nek of een nekhernia hebben betrekking op de bovenste 7 wervels van de wervelkolom.

De 12 borstwervels zitten aan de ribben vast en indien gesproken wordt over hoge rugpijn dan gaat het om deze 12 wervels. De wervels die tussen de schouderbladen liggen zijn het meest betrokken bij hoge rugpijn. Hoge rugpijn kan ook leiden tot andere klachten zoals pijn in de schouders, pijn in een arm of in beide armen, tintelingen in de armen en ook problemen met de handen kunnen een gevolg zijn van hoge rugpijn.

Oorzaken van hoge rugpijn

Zoals dat voor de meeste ziektes geldt, zijn ook voor hoge rugpijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Vaak is hoge rugpijn te wijten aan langdurig met de armen werken boven het hoofd. Mensen die plafonds schilderen bijvoorbeeld. Maar hoge rugpijn kan ook voortkomen uit een verkeerde houding, zich vertillen, een verkeerde beweging of een ongeluk. Net als bij lage rugpijn kan bij hoge rugpijn een beknelde zenuw de boosdoener zijn of een ingezakte rugwervel. Indien een hoge rughernia optreedt dan kan de uitstulping van de tussenwervelschrijf drukken op een zenuw. Een verkeerde stand van de ruggenwervels kan zenuwen beknellen. Soms geeft dit ook pijn op de borst zodat in eerste instantie wordt gedacht aan een hartprobleem.

Een scheef bekken kan ook zorgen voor pijnklachten hoog in de rug. Indien u langere tijd last heeft van hoge rugpijn en rust, voldoende beweging en een lichte pijnstiller niet helpen dan is het raadzaam een arts te bezoeken.

Behandeling van hoge rugpijn

Het spreekt vanzelf dat de behandeling van een hoge rugpijn afhangt van de oorzaak. Een hernia hoog in de rug kan genezen met een gezonde manier van leven maar soms is ook fysiotherapie nodig en in de ernstigste gevallen een operatie. Indien de hoge rugpijn het gevolg is van een ongeluk dan zal per geval moeten worden bekeken wat de beste behandelmethode is. Een scheef beken kunt u bij KPR (Krullaards Perfect Reset) weer in de neutrale positie laten brengen.

Een hernia hoog in de rug veroorzaak hoge rugpijn, soms met uitstraling naar een arm en hand. Een hernia is in feite een aandoening van een of meer tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven fungeren als een soort schokdempers en zijn gevuld met een zacht materiaal. Als er een scheurtje ontstaat in de tussenwervelschijf en het zachte materiaal gaat uitstulpen, dan spreken we over een hernia. De uitstulping kan drukken op omliggend weefsel en op zenuwen waardoor pijn optreedt. Indien de uitstulping drukt op een zenuw dan kunnen tintelingen in de arm en hand daarvan het gevolg zijn. Hoge rugpijn door een hernia geeft ernstige pijnklachten want een beknelde zenuw is een pijnlijke aandoening.

Hoge rugpijn en scheefstand bekken

Een scheef bekken kan veel verschillende klachten veroorzaken, van de benen tot het hoofd. Hoofdpijn en migraine, hoge rugpijn en lage rugpijn, bekkenklachten of restless legs kunnen allemaal te wijten zijn aan een scheef bekken. Dit komt omdat het scheve bekken wordt gecompenseerd door het lichaam, onder meer door de wervelkolom. Een kleine draaiing van de wervelkolom kan grote gevolgen hebben en lage rugpijn en/of hoge rugpijn zijn dan het gevolg. Door de draaiing van de wervelkolom wordt op onnatuurlijke wijze getrokken aan pezen, spieren en wervels waardoor een tussenwervelschrijf kan scheuren en een hernia kan ontstaan. Een hernia behandeling heeft dan vaak geen zin omdat de klachten na de behandeling weer terugkomen. Zelfs een herniaoperatie is, indien het bekken scheef staat, vaak niet afdoende. Hoge rugpijn die niet over wil gaan, ook niet na behandeling, is nogal eens  te wijten aan een scheef bekken.

U kunt bij KPR (Krullaards Perfect Reset) op vrij eenvoudige en pijnloze wijze na laten gaan of uw bekken scheef staat. Dit wordt onderzocht met behulp van de KPR-plate omdat de scheefstand met het blote oog meestal niet is te zien. Een aantal behandelingen op de deze plate kunnen uw bekken weer in de juiste positie brengen waarna klachten van hoge rugpijn verdwijnen. Ook andere klachten als gevolg van een scheef bekken zoals hoofdpijn, nekpijn of lage rugpijn kunnen volledig verdwijnen na behandeling door KPR.

Hoge rugpijn voorkomen

U kunt zelf al veel doen om hoge rugpijn te voorkomen of beginnende hoge rugpijn te behandelen. Gezond leven is belangrijk zodat uw rug sterk kan zijn en blijven. Immers de rug is de hele dag aan werk, zowel bij zitten als bij staan en lopen. Een goede nachtrust is dan ook een eerste vereiste. Voldoende slapen op een goed matras. Mensen die last hebben van hun rug dienen minimaal 8 uur te rusten op een goed matras. Goede voeding en voldoende drinken zijn belangrijk bij het op peil houden van de energie en de vochthuishouding zodat spieren optimaal kunnen functioneren.

Heeft u weinig tot geen last van (hoge) rugpijn dan is dat een goed moment om de onderliggende stabiliserende spieren te versterken en de conditie te verbeteren. Lichte conditie oefeningen en eenvoudige oefeningen voor de rug zijn al voldoende. Wat ook kan helpen bij het verkrijgen of behouden van een goed energielevel is na te gaan hoe het met de vitamines is gesteld. Met name vitamine B is belangrijk bij het omzetten van voeding in energie. Stress, verkeerde voeding of te weinig rust kan ertoe leiden dat er te weinig vitamine B wordt opgenomen in het lichaam waardoor vermoeidheid ontstaat. Actief zitten wordt bij vermoeidheid moeilijker, hetgeen weer kan leiden tot een slechte houding en hoge rugpijn.

Hoge rugpijn te lijf

Heeft u af en toe last van hoge rugpijn dan kunt u al veel zelf doen om de pijn te verminderen of te laten verdwijnen. Gezond leven: voldoende rusten, goede voeding, voldoende drinken, een goed matras en actief zitten, voldoende bewegen. Als dit alles niet leidt tot verbetering dan is het verstandig een arts te raadplegen. Komt u er niet uit, komen de klachten van hoge rugpijn steeds terug? Overweeg dan eens een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR te maken. Tijdens de intake worden uw klachten besproken en wordt nagegaan of uw bekken scheef staat. Enkele behandelingen zijn vaak voldoende om uw bekken weer in de juiste positie te brengen waardoor u van de klachten van hoge rugpijn kunt afkomen.
Geplaatst: 17 mei 2017

Pijn onderrug bekken

Klachten in het bekkengebied kunnen verschillende oorzaken hebben. Rug- en bekkenpijn komt voor bij 25% van de werknemers in Europa. Gelukkig gaat het niet altijd om een hernia maar zijn er veel andere oorzaken van pijn onderrug, bekken of rugpijn met uitstraling naar een been. Sommige oorzaken zijn redelijk onschuldig, in andere gevallen is sprake van een onderliggende ziekte.

Heeft u last van rugpijn dan kunt u het beste eerst proberen met rust en lichte pijnmedicatie af te wachten of de rugpijn weer vanzelf overgaat. In sommige gevallen gaat rugpijn na enige tijd vanzelf weer over. Duurt rugpijn of bekkenpijn langer, neemt de pijn in hevigheid toe of is de pijn zo ernstig dat u nergens meer aan toe komt dan is het verstandig om een arts te bezoeken.

Oorzaken van pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug of in het bekken voelen we allemaal wel eens. Vaak is dat het gevolg van het maken van bewegingen die men niet gewend is. Het kan ook het gevolg zijn van gebrek aan beweging bijvoorbeeld na een lange autorit of vliegreis. Pijn in de rug, onderrug of de heupen en het bekken komt voor na werken in de tuin of het uitvoeren van werkzaamheden aan een werktafel op verkeerde hoogte. Denk hierbij aan afwassen of hobbywerkzaamheden zoals een legpuzzel leggen en schilderen. Dit zijn geen ernstige gevallen van pijn in de rug en de klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot maximaal enkele weken. De pijn is doorgaans ook niet ernstig en kan goed worden onderdrukt met een pijnstiller.

In ernstiger gevallen van lage rugpijn kan sprake zijn van onder meer

 • een hernia
 • het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS)
 • ischias
 • spit
 • bekkensyndroom
 • scheef bekken
 • aspecifieke rugpijn
 • onderliggende ziektes.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken met pijnklachten tot gevolg. Soms moet een hernia worden geopereerd, meestal kan worden volstaan met medicatie en eventueel fysiotherapie.

Het lumbosacraal radiculair syndroom wordt veroorzaakt door prikkeling van een ruggenmergzenuwwortel als gevolg van een discushernia. Dit geeft pijn onderrug, bekken, meestal gepaard gaande met pijn in een been. De beenklachten verdwijnen vaak na verloop van tijd, de rugklachten kunnen echter langer aanhouden. Bedrust kan bijdragen aan het herstel.

Voor pijn onderrug, bekken of pijn in een been wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Dit wordt dan aspecifieke lage rugpijn genoemd. Doorgaans is er wel een onderliggende oorzaak maar kan deze niet worden gevonden. In dat geval kan het zijn dat sprake is van een scheef bekken.

Lage rugpijn, bekkenpijn door bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand komt relatief veel voor zonder dat dit wordt opgemerkt. De scheefstand is met het blote oog doorgaans niet waarneembaar terwijl de klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken ernstig kunnen zijn. Klachten ten gevolge van een scheef bekken kunnen onder meer zijn:

 • restless legs
 • rugpijn al dan niet met uitstraling naar een been
 • bekkenpijn
 • rugpijn hoger in de rug
 • schouderpijn, nekpijn
 • hoofdpijn en migraine

U ziet dat klachten als gevolg van een scheef bekken over het hele lichaam kunnen voorkomen. Dit komt omdat het lichaam het scheve bekken wil compenseren. Dit gebeurt met de knieën of met de rug. Deze compensatie zorgt er op haar beurt weer voor dat lichaamsdelen verkeerd worden belast. Indien de wervelkolom zich enigszins draait om het scheve bekken te compenseren, kan dit allerlei rugklachten veroorzaken. Spieren en pezen worden verkeerd belast waardoor pijn kan ontstaan.

 Pijn onderrug bekken en bekkenpijnsyndroom 

 Gevolgen van een bekkenpijnsyndroom zijn onder meer pijnklachten in de bekkenregio, in de heupen, de bovenbenen en in de lage rug. Het bekkenpijnsyndroom kan verband houden met:

 • Zwangerschap
 • functionele stoornissen van de inwendige geslachtsorganen
 • Bekkentrauma
 • gegeneraliseerde laxiditeit (slappe banden rondom de gewrichten).

Rugpijn en bekkenpijn behandelen

De behandeling van pijn onderrug, bekken of pijn in de benen hangt uiteraard af van de oorzaak van deze pijn. In veel gevallen verdwijnt de pijn na enkele dagen of weken en kan worden volstaan met rust, medicatie en / of fysiotherapie. In ernstiger gevallen kan sprake zijn van een hernia of onderliggende ziekte. U doet er goed aan uw huisarts te bezoeken als een gewone pijnstiller niet helpt of de pijn te lang aanhoudt.

Ingeval van een scheef bekken kan de KPR-therapie een oplossing bieden. Tijdens het intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR kunt u laten nagaan of u een scheef bekken heeft. Dit onderzoek is pijnloos. Tijdens de intake worden ook uw klachten van pijn in de onderrug en / of in het bekken besproken. Heeft u inderdaad last van een scheefstand van het bekken dan kan op vrij eenvoudige wijze deze scheefstand worden verholpen. In enkele – pijnloze- behandelingen wordt uw bekken weer in de juiste positie gebracht.

In veel gevallen verdwijnen pijn onderrug, bekken en andere pijnklachten zoals hoofdpijn, nekpijn en migraine na de behandeling door KPR.

Zeker als u al langere tijd last heeft van pijn in het bekken of pijn in de onderrug en een oorzaak hiervoor niet kan worden gevonden, is het de moeite waard te laten nagaan of uw bekken scheef staat. De diagnose aspecifieke rugpijn maakt dat behandeling vaak niet mogelijk is en u alleen met medicijnen naar huis wordt gestuurd. Maak daarom een afspraak met KPR en laat nagaan of de klachten van pijn onderrug en bekken misschien voortkomen uit een scheef bekken.

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk of een val maar kan ook optreden door een verkeerde houding. Misschien bent u gewend aan een verkeerde zithouding (onderuit op de bank hangen), heeft u een verkeerd matras of hoofdkussen waardoor uw slaaphouding niet goed is. Ook langdurige stress kan een oorzaak zijn van bekkenscheefstand. Het is zeker de moeite waar na te laten gaan of langdurige rugklachten zonder aanwijsbare oorzaak te wijten zijn aan een scheef bekken.
Geplaatst:

Rugklachten onderrug

Pijn in de onderrug is een veel voorkomende klacht en kan vele oorzaken hebben. Een onderliggende ziekte maar ook kou op de rug, een hernia, stress of een scheef bekken bijvoorbeeld. Rugklachten onderrug of pijn in de rug met uitstraling naar een been kan chronisch van aard zijn maar ook plotseling optreden. Bij spit bijvoorbeeld, schiet de pijn plotseling in de onderrug en kan men opeens bijna niet meer bewegen. Het kan erg lastig zijn te bepalen waar rugklachten onderrug vandaan komen; van de spieren of de gewrichten, van de tussenwervelschijven of van het bot zelf, de zenuwen of van de pezen.

Een MRI-scan of röntgenfoto geeft niet altijd uitsluitsel want zelfs als geen afwijkingen zichtbaar zijn, kunnen hevige rugklachten in de onderrug opspelen. Ook het omgekeerde is mogelijk: zichtbare afwijkingen zonder noemenswaardige klachten.

Het is vrijwel nooit een goed idee om met rugklachten bedrust te houden, integendeel. Blijven bewegen is meestal de beste optie. Bezoek bij langer aanhoudende klachten een arts want deze kan u het beste adviseren wat te doen tegen rugklachten onderrug.

Oorzaken rugklachten onderrug

Heeft u opeens last van rugklachten onderrug dan kan het gaan om spit, ischias of om een hernia. Veel klachten van pijn in de onderrug zijn het gevolg van een verkeerde houding. Het kan gaan om een verkeerde werkhouding maar ook om de slaaphouding of te veel hangen op de bank. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en tegenwoordig bewegen wij gemiddeld te weinig. Teveel zitten, zeker ook in combinatie met zwaarlijvigheid, kan klachten in de (onder)rug veroorzaken. We noemen dit ook wel onderbelasting van de rug.

Ook overbelasting van de rug kan rugklachten veroorzaken:

 • regelmatig tillen en draaien tegelijkertijd
 • een plotselinge verkeerde beweging
 • langdurig in dezelfde houding werken, staand of zittend
 • regelmatig worden blootgesteld aan trillingen
 • overgewicht
 • stress
 • een beenlengteverschil
 • instabiliteit van het bekken of een scheefstand van het bekken
 • eenzijdige belasting van de rug in een ongunstige houding.

In de meeste gevallen zal rugpijn na enige tijd vanzelf verdwijnen. Door meer te bewegen en verkeerde houdingen te vermijden kunt u zelf al veel doen aan klachten in de onderrug. Is de pijn zo heftig dat u niet meer kunt staan of zitten en uw dagelijkse bezigheden niet kunt uitvoeren dan is het verstandig een arts te raadplegen. Ook als krachtsverlies optreedt in (een van de) benen, de pijn met de dag erger wordt of u gevoelsverlies in de benen bemerkt, is het beter uw huisarts te bezoeken.

Een hernia

Rugklachten in de onderrug zijn nogal eens het gevolg van een hernia. Een hernia is een uitstulping bij een tussenwervelschrijf. Het weefsel dat naar buiten wordt gedrukt kan een zenuw beknellen, waardoor rugklachten optreden. Een hernia kan voorkomen bij alle ruggenwervels, maar wordt het meeste gezien in de onderste wervels. Ook voor een hernia geldt dat men zelf veel kan doen om een hernia te voorkomen of de klachten van een hernia te verminderen. In sommige gevallen is een herniaoperatie nodig. De rugklachten onderrug door een hernia worden vaak vergezeld van uitstralingspijn naar de benen en/of krachtsverlies in de benen. Uitstraling van pijn van een bil naar een been is eveneens mogelijk. Een hernia kan vaak worden voorkomen door een gezonde leefstijl in acht te nemen:

 • niet roken en matig drinken
 • voldoende nachtrust
 • voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag)
 • een juiste werkhouding, zithouding en slaaphouding
 • vermijden van stress.

In ongeveer 80% van de gevallen zullen rugklachten onderrug ten gevolge van een hernia binnen 8 weken verdwijnen. Soms is fysiotherapie nodig en/of medicijnen en in enkele gevallen is een herniaoperatie nodig. Wel is het zo dat rugklachten kunnen terugkeren. Heeft u vaker last van rugklachten onderrug en weet u niet wat de oorzaak is? Een scheef bekken kan voor veel verschillende klachten zorgen, waaronder ook rugklachten. Het is zeker de moeite waard na te laten gaan of uw klachten het gevolg zijn van een scheef bekken.

Oorzaak rugklachten onderrug vaak niet bekend

Slechts in ongeveer 5% van de gevallen hebben rugklachten onderrug een aanwijsbare oorzaak. In de meeste gevallen gaat het om overbelasting of onderbelasting, om een verkeerde beweging, ernstige afkoeling of een ongeluk zoals een val van de trap. De ergste pijn verdwijnt over het algemeen binnen twee weken en algeheel herstel volgt binnen 6 tot 12 weken. Soms helpt fysiotherapie en het nemen van pijnstillers zoals paracetamol. Bezoek uw huisarts als de pijn te hevig is, toeneemt in ernst of als u  andere bijkomende klachten heeft.

Een scheef bekken kan relatief eenvoudig worden verholpen door KPR-therapie. Maak een afspraak bij een van de centra in Nederland van KPR voor een intakegesprek. Tijdens de intake worden uw rugklachten onderrug en eventuele andere klachten besproken. Met behulp van de KPR-Plate wordt nagegaan of sprake is van een scheefstand van het bekken. Dit onderzoek is geheel pijnloos. Al na de eerste behandeling van een scheef bekken kan een aanmerkelijke verbetering optreden: minder pijn in de rug. Ook andere klachten kunnen hun oorzaak vinden in een scheef bekken:

 • restless legs
 • pijn in de rug, ook in het midden of boven in de rug
 • nekpijn
 • schouderpijn
 • hoofdpijn en migraine.

Klachten zoals tintelingen in de ledematen, krachtsverlies in de armen en of benen, pijn in de rug met uitstraling naar de benen zijn allemaal toe te schrijven aan een scheef bekken. Het is dan ook zeker de moeite waard te laten onderzoeken of u een scheef bekken heeft.

Meer over een scheef bekken

Het bekken kan om verschillende redenen uit de oorspronkelijke positie raken:

 • vaak verkeerd zitten; op het werk of thuis hangen op de bank
 • verkeerde slaaphouding, matras en/of hoofdkussen
 • een val of ander ongeval
 • struikelen, uitglijden
 • onderliggende ziektes
 • beenlengteverschil
 • erfelijke aandoeningen

Een scheef bekken ziet men niet met het blote oog, maar een klein verschil kan grote gevolgen hebben. Het hele lichaam kan uit balans raken als gevolg van een scheef bekken. Het scheve bekken wordt door andere lichaamsdelen gecompenseerd: de rug, de benen en/of de knieën. Om deze reden kan een scheef bekken dan ook voor klachten zorgen over het gehele lichaam: van benen en heupen tot rug, schouders en hoofd. Als het scheve bekken wordt gecompenseerd door de wervelkolom kan dit rugklachten onderrug tot gevolg hebben. Het spreekt vanzelf dat deze klachten doorgaans niet vanzelf zullen verdwijnen of steeds opnieuw zullen terugkeren.

Bij KPR kunt u uw bekken in de oorspronkelijke positie laten brengen, geheel pijnloos en in slechts enkele behandelingen. Heeft u al langere tijd last van rugklachten onderrug en weet u niet hoe u van de pijn moet afkomen? Heeft u al van alles geprobeerd, van medicijnen tot fysiotherapie, misschien zelfs een operatie ondergaan? Neem contact op met KPR voor een vrijblijvend intakegesprek en laat nagaan of uw klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken. Uw pijnklachten kunnen al na enkele behandelingen verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Soms kan de behandeling (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit uw zorgverzekering.
Geplaatst:

Kenmerken hernia

Een hernia is een uitstulping van een orgaan of van weefsel en kan leiden tot allerlei klachten. De bekendste hernia is een hernia in de tussenwervelschijf welke klachten geeft in de rug of in de nek. De meest voorkomende hernia’s zijn echter de liesbreuk en de navelbreuk, beide een gevolg van uitstulpingen in de onderbuik. Het woord “breuk” is niet geheel op zijn plaats omdat er geen sprake is van een breuk maar van opgerekte structuren die organen of weefsel de kans geven zich buiten hun normale positie te begeven.

De kenmerken van een hernia verschillen per geval maar over het algemeen worden de volgende klachten waargenomen: pijn, tintelingen, uitval van bepaalde lichaamsdelen, uitstraling van pijn naar andere lichaamsdelen (benen, billen), minder goed kunnen bukken en verminderde peesreflexen.

Oorzaken van een hernia

Een hernia kan optreden op elke leeftijd maar wordt het meest gezien bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. In meer dan de helft van de gevallen is sprake van een aangeboren, genetisch bepaalde zwakte van het weefsel van de tussenwervelschrijf. Een hernia kan acuut zijn maar ook chronisch. Acute hernia die onbehandeld blijft en niet vanzelf geneest, wordt meestal een chronische hernia. Een hernia zonder genetische oorzaak is vaak het gevolg van

• een slechte spierconditie
• gebrek aan beweging
• langdurig zitten, veelal in een verkeerde houding
• zware rug belastende werkzaamheden
• vertillen, verschuiven, vallen
• plotselinge draaiweging van de romp
• een scheefstand van het bekken

Bij oudere mensen kan een hernia het gevolg zijn van verlies van sterkte en vitaliteit van de tussenwervelschijven. Mensen die roken hebben meer kans op een hernia. In theorie kan bij elke tussenwervelschijf een hernia optreden maar in 90% van de gevallen betreft het de drie onderste tussenwervelschijven. De kenmerken van een hernia in de onderrug zijn pijn in de onderrug zelf met mogelijk uitstraling naar een bil en/of been. Ook tintelingen in de benen en moeite met bukken en het maken van draaibewegingen behoren tot de kenmerken van een lage rughernia.

Behandeling hernia

De behandeling van een hernia verschilt per persoon en hangt af van de ernst en de plaats van de hernia. Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder operatie klachten van een hernia te behandelen.

Kinesitherapie is erop gericht met intensieve oefeningen en behandelingen de klachten van een hernia te laten verminderen. Bij Chiropractie wordt gewerkt met druktechnieken. Deze druktechnieken worden toegepast om de beweeglijkheid van de wervelkolom zoveel mogelijk te herstellen waardoor de uitstulping minder op de zenuw drukt. Pijnklachten, tintelingen en uitval van lichaamsfuncties kunnen op deze manier verminderen of verdwijnen. Indien sprake is van een ernstige hernia dan is chiropractie geen goede behandelkeuze.

Ook fysiotherapie behoort tot de mogelijkheden. Na een periode van rust volgt een intensieve behandeling gedurende ongeveer 6 weken, meestal wordt tegelijkertijd ook gekozen voor regelmatig (rug)zwemmen. Fysiotherapie wordt afgeraden indien sprake is van een ernstige hernia. Tenslotte kan ook worden gekozen voor epidurale infiltratie. Dit is een inspuiting tussen de wervels met behulp van een lange fijne naald. Over het algemeen is deze behandeling alleen mogelijk in de eerste drie maanden na het ontstaan van de hernia.

Indien de hernia of de klachten van een hernia het gevolg zijn van een scheef bekken, dan is KPR-therapie mogelijk. Tijdens de KPR-therapie wordt het bekken weer teruggebracht in de normale positie waardoor de klachten van de hernia afnemen of helemaal verdwijnen.

Herniaoperatie

Zijn de klachten van een hernia dusdanig heftig of langdurig dat behandeling zonder operatie niet mogelijk is, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor een operatie van een hernia. De klassieke herniaoperatie bestaat uit verschillende varianten:

• dorsale herniaoperatie
• microscopische herniaoperatie
• micro-endoscopische herniaoperatie
• micro-tube herniaoperatie

Bij de klassieke herniaoperatie-technieken wordt altijd gekozen voor algehele verdoving of voor een ruggenprik. Hiervoor moet u enkele dagen worden opgenomen in het ziekenhuis.

Een tamelijk nieuwe techniek voor een herniaoperatie is de endoscopische herniaoperatie. Hiervoor hoeft u niet onder narcose maar kan worden volstaan met een lokale verdoving. Aan weerszijden van het betrokken wervellichaam wordt een klein sneetje gemaakt waardoor de hernia wordt behandeld. Deze operatietechniek is vergelijkbaar met een kijkoperatie en aanzienlijk minder belastend voor de patiënt. Alleen bepaalde vormen van een hernia kunnen met deze techniek worden behandeld. Hoger gelegen hernia’s zoals een nekhernia kunnen niet met een endoscopische herniaoperatie worden verholpen.

Hernia voorkomen

Soms kan een hernia worden voorkomen door voldoende lichaamsbeweging en het in acht nemen van een gezonde leefstijl. Ook een beginnende hernia kan met oefeningen worden behandeld: wandelen, zwemmen en fysiotherapie. Een goede zithouding, slaaphouding en gezonde leefstijl en het doen van oefeningen dragen bij aan het voorkomen van een hernia of het genezingsproces van een beginnende hernia. Een herniaoperatie wordt dan ook vrijwel nooit binnen 6 tot 8 weken na het ontstaan van de klachten uitgevoerd. Alleen in zeer ernstige gevallen wordt binnen 8 weken na het ontstaan van de hernia besloten tot een operatie.

Scheef bekken en klachten van een hernia

Een scheefstand van het bekken kan leiden tot klachten aan onder meer de rug en nek, waaronder een hernia. De scheefstand van het bekken wordt door andere lichaamsdelen gecompenseerd: de rug of de benen/knieën. Indien men een scheef bekken compenseert met de rug dan zal de wervelkolom enigszins draaien. Deze draaiing van de wervelkolom heeft tot gevolg dat pezen en spieren verkeerd worden belast. In sommige gevallen kan dit ertoe leiden dat een tussenwervelschijf uit balans raakt met een uitstulping van weefsel tot gevolg. Deze uitstulping kan gaan drukken op bepaalde zenuwen waardoor u erg veel pijn kunt krijgen. Deze klachten kunnen zich voordoen in de gehele wervelkolom waardoor klachten kunnen optreden in

• de onderrug
• het midden van de rug
• de bovenrug
• de nek, de schouders

Allerlei pijnklachten en andere klachten kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Naast de klachten van de hernia zoals pijn in de onderrug komen ook voor

• hoofdpijn en migraine
• pijn in het bekken, pijn in de heupen
• schouderpijn
• nekpijn
• restless legs
• pijn met uitstraling naar de ledematen
• pijn vanuit de bil naar een been
• tintelingen in de armen
• krachtsverlies

Kortom, een scheef bekken kan zorgen voor veel leed terwijl men zich niet bewust is van de processen die zich in het lichaam afspelen. Een herniaoperatie zorgt daardoor soms maar kort voor verlichting van de pijnklachten. Immers, het scheve bekken zorgt ervoor dat de hernia zich na enige tijd weer zal voordoen. Een scheefstand van het bekken kan men doorgaans met het blote oog niet waarnemen waardoor ook de juiste diagnose niet gemakkelijk kan worden gesteld. Bij KPR kunt u tijdens een intakegesprek laten nagaan of bij u sprake is van een scheef bekken. Dit onderzoek is pijnloos.

Hoe kom ik aan een scheef bekken

De oorzaken van een scheef bekken zijn groot. U kunt zijn gevallen met de fiets of van de trap maar ook struikelen of uitglijden, een verkeerde zithouding of slaaphouding kunnen een scheef bekken veroorzaken. Een scheef bekken zorgt ervoor dat uw gehele lichaam uit balans raakt met alle gevolgen van dien. Verkeerde gewoontes zoals onderuit op de bank zitten en weinig bewegen kunnen het bekken uit balans brengen. De kenmerken van een hernia kunnen nogal eens wijzen op een scheef bekken en de behandeling is in dergelijke gevallen eenvoudig én pijnloos.

Behandeling scheef bekken

Heeft u al enige tijd last van hoofdpijn, migraine, schouderpijn, nekpijn of vertoont u klachten van een hernia? De kenmerken van een hernia zoals pijn, moeilijk bewegen, tintelingen en zenuwpijn kunnen heel goed het gevolg zijn van een scheef bekken. Bij KPR kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek waarbij naast het bespreken van uw klachten ook een onderzoek naar de scheefstand van uw bekken wordt gedaan. Zowel het onderzoek als de behandelingen zijn pijnloos. Doorgaans zijn drie behandelingen voldoende om u van uw klachten af te helpen of deze aanzienlijk te laten verminderen. Soms is het nodig nieuwe leefregels in acht te nemen om te voorkomen dat de pijnklachten terugkomen of het bekken zich weer in een verkeerde positie zal gaan bevinden. Niet meer scheef op de bank hangen en een goed matras kunnen hierbij al goed helpen.

KPR, voluit Krullaards Perfect Reset, heeft vestigingen in heel Nederland zodat u eenvoudig een afspraak kunt maken bij u in de buurt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. In sommige gevallen is een (gedeeltelijke) vergoeding van uw zorgverzekering mogelijk. Tijdens de intake nemen wij de tijd om uw klachten te bespreken en na te gaan of uw bekken scheef staat. Met behulp van KPR kunt u vaak kostbare behandelingen of een zware herniaoperatie vermijden en blijvend van uw pijnklachten afkomen. Vertoont u kenmerken van een hernia, bent u geopereerd maar komen de klachten weer terug? Neem contact op met KPR en laat nagaan of uw klachten het gevolg zijn van een scheef bekken.
Geplaatst:

Hernia behandeling

De behandeling van een hernia hangt af van verschillende factoren. In ongeveer 75% van de gevallen, gaat een hernia vanzelf weer over. Door rust en pijnstillers zoals paracetamol te nemen, zakt de pijn die het gevolg is van de hernia af om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Soms echter is een operatie onvermijdelijk of moet een fysiotherapeut worden ingeschakeld. Een hernia kan verschillende oorzaken hebben waardoor ook de behandeling verschilt. Indien sprake is van een scheef bekken dan zal het bekken in een neutrale positie moeten worden gebracht waarna de klachten van de hernia gewoonlijk zullen verminderen.

Een hernia kan optreden op verschillende plaatsen in het lichaam. Meestal gaat het om een hernia in het lager gelegen deel van de rug maar ook een hernia in de nek of elders in de rug komt regelmatig voor. Ook een navelbreuk, liesbreuk en middenrifbreuk zijn in feite hernia’s.

Wat is een hernia eigenlijk

De wervelkolom is opgebouwd uit 34 wervels, vanaf het stuitje tot hoog in de nek. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschrijven werken als een soort schokbrekers en hebben een wand van bindweefsel. Van binnen zijn de tussenwervelschijven gevuld met een zachte geleiachtige kern. Als er zwakke plekken zijn op de tussenwervelschijven dan kan de zachte gelei gaan uitpuilen waardoor een knobbel (hernia) kan ontstaan. Deze knobbel kan drukken op omliggende zenuwen en dit veroorzaakt dan pijn. De onderste drie tussenwervelschijven zijn het meest gevoelig voor een hernia maar ook hoger in de rug en in de nek kan een hernia optreden.

Oorzaken hernia

De oorzaken van een hernia kunnen flink verschillen. Mensen boven de 50 jaar kunnen als gevolg van artrose (slijtage) een hernia oplopen. Dit is een natuurlijk proces en gaat niet altijd gepaard met klachten. Bij jongere mensen die een hernia hebben, ontstaan meestal wel klachten en zal een hernia behandeling nodig zijn. Oorzaken zijn dan onder meer een te zware belasting van de rug, een verkeerde werkhouding, overgewicht of een slechte conditie van de rugspieren.

Een hernia behandeling is niet altijd nodig maar een hernia kan ook dusdanig ernstige klachten veroorzaken dat een behandeling niet achterwege kan blijven. Als de uitstulping op een zenuwwortel in de rug drukt dan kan dit ernstige pijnklachten geven. Vaak is er pijn in de onderrug die via de bil uitstraalt naar één been. De pijn kan doorlopen tot in de voet. Dit kan gepaard gaan met krachtsverlies en een doof gevoel in het getroffen been. Verder kan een beklemming van een zenuw leiden tot klachten elders in het lichaam. Zo kunnen verlammingsverschijnselen optreden, gevoelsstoornissen maar ook plasproblemen. De pijn in de rug kan nog versterkt worden door hoesten, niezen of persen. Als een hernia behandeling uitblijft, kan de hernia chronische klachten veroorzaken.

Zoeken naar beste hernia behandeling

Uw arts zal zijn best doen te zoeken naar de voor u beste hernia behandeling. Vaak houdt dat in een juiste combinatie van rust én beweging. Door uw rug nauwkeurig te onderzoeken, kan de plaats waar de hernia zit worden gelokaliseerd. Een röntgenfoto of een MRI scan brengen de hernia in beeld. Uw arts zal u waarschijnlijk pijnstillers voorschrijven en alleen als het niet anders kan een operatie voorstellen. U kunt zelf veel doen om een hernia te voorkomen. Gezond leven en voldoende blijven bewegen zijn belangrijk. Heeft u toch pijn in de rug en vermoedt u een hernia te hebben dan kunt u de hernia behandeling zelf al starten door rust te nemen maar ook te blijven bewegen. Is de pijn te erg, neemt deze alsmaar toe of maakt u zich ongerust dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Soms lukt het niet de juiste hernia behandeling te vinden. De pijn in de rug blijft, ook na rust en bewegen, ook na fysiotherapie en zelfs na een operatie kunnen klachten van een hernia terugkeren. Het kan zijn dat uw arts zegt dat u maar moet leren leven met de pijn en dat u uw leven moet inrichten op de klachten die u heeft. Dit is natuurlijk voor veel mensen niet een acceptabel toekomstbeeld. Heeft u last van aspecifieke rugpijn, dat wil zeggen dat uw arts geen oorzaak voor de hernia kan vinden en behandeling dan ook niet goed lukt? Heeft u hernia klachten maar zorgt de hernia behandeling van uw arts niet voor voldoende verbetering? Denk dan eens aan de mogelijkheid dat uw klachten voortkomen uit een scheefstand van het bekken.

Hernia klachten door scheef bekken

Een scheef bekken kan veel verschillende klachten veroorzaken waaronder ook hernia klachten. Het lichaam wil een scheefstand van het bekken compenseren met de rug of met de knieën. Dit kan veel klachten veroorzaken zonder dat u het in de gaten heeft en ook de artsen leggen het verband tussen een hernia en een scheef bekken niet of nauwelijks. Andere klachten die kunnen optreden als gevolg van een hernia zijn onder meer

Het scheve bekken wordt vaak gecompenseerd door een kleine draaiing van de wervelkolom, echter een draaiing die grote gevolgen kan hebben. Door de draaiing wordt niet meer op natuurlijke basis getrokken aan spieren en pezen, worden wervels verkeerd belast worden met als gevolg een uitstulping van het tussenliggende kraakbeen. Indien een dergelijke uitstulping op een zenuw drukt dan heeft u last van een hernia ten gevolge van een scheef bekken. De hernia behandeling zal dan ook moeten bestaan uit het weer in de juiste positie brengen van het bekken. Indien dit achterwege blijft, zullen de hernia klachten steeds terugkeren. Zelfs als de hernia behandeling uit een operatie bestaat.

Hernia behandeling bij KPR

Om te bepalen of uw hernia het gevolg is van een scheef bekken zal eerst moeten worden onderzocht of uw bekken scheef staat. De oorzaken van een scheef bekken zijn legio: verkeerde zitten op het werk, veelvuldig onderuithangen op de bank, een verkeerd matras, veel stress en spanningen maar ook een val of ongeluk kan uw bekken uit balans brengen. Tijdens het intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR (Krullaards Perfect Reset) wordt op pijnvrije wijze nagegaan of uw bekken scheef staan. Ook worden uw klachten en voorgeschiedenis besproken. Indien inderdaad sprake is van een scheefstaand bekken is het de moeite waard om het bekken weer in de neutrale positie te laten plaatsen. Dit kost doorgaans ongeveer drie -eveneens- pijnvrije behandelingen. Soms merkt u na de eerste behandeling al een aanmerkelijke verbetering.

Bent u op zoek naar een hernia behandeling omdat eerdere behandelingen niet of onvoldoende hebben geholpen? Vermoed u dat u scheef staat, een scheef bekken heeft en wilt u daarover meer zekerheid? Neem contact op met KPR voor een vrijblijvend intakegesprek.