Pijn onder in de rug - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn onder in de rug

Pijn onder in de rug kan verschillende oorzaken hebben maar heeft in de meeste gevallen te maken met een verkeerde houding of te weinig beweging. De wervelkolom is een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat en heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren en te blijven functioneren. Ons huidige leven is meestal niet ingesteld op veel beweging. Moest de mens duizenden jaren geleden de hele dag lopen en werken op het veld, tegenwoordig wordt de meeste tijd zittend doorgebracht achter een laptop of voor een televisie. Het is logisch dat een gebrek aan beweging effecten heeft op onze wervelkolom en de rest van ons lichaam.

Pijn onder in de rug kan uw leven behoorlijk beïnvloeden. Pijn onder in de rug kan worden gevoeld bij elke activiteit. Het wordt soms lastig om te lopen of te zitten en ook slapen kan problemen opleveren als u last heeft van pijn onder in de rug. Rugpijn wordt vaker gezien naarmate men ouder wordt maar ook jonge mensen kunnen last hebben van pijn onder in de rug.

Oorzaken van pijn onder in de rug

Pijn onder in de rug is meestal niet ernstig. In de meeste gevallen gaat lage rugpijn vanzelf weer over na een periode van maximaal 6 tot 8 weken. Het is wel belangrijk in deze periode uw leefgewoonten aan te passen zodat de rug sneller kan herstellen. De belangrijkste oorzaak van lage rugpijn is een verkeerde houding bij het zitten. Langdurig zitten op een bank, meestal onderuitgezakt voor de televisie, kan klachten van lage rugpijn geven. De hele dag werken op de computer in een stoel die niet goed is afgestemd op lichaam kan eveneens lage rugpijn veroorzaken. Tenslotte is ook een verkeerd matras een veel voorkomende oorzaak van pijn onder in de rug.

Er zijn ook andere oorzaken van pijn onder in de rug zoals bijvoorbeeld een onderliggende ziekte. Als een van de organen niet goed functioneert zoals bijvoorbeeld de nieren, dan kan dit klachten in de onderrug veroorzaken. Het ouder worden veroorzaakt meestal slappe spieren en pezen en ook dit kan klachten in de onderrug geven. Het is ook mogelijk dat uw bekken scheef staat waardoor u pijnklachten onder in de rug krijgt. Het is belangrijk bij pijn onder in de rug die langer duurt en niet vanzelf overgaat een arts te raadplegen. Uw huisarts kan samen met u nagaan wat de oorzaak van uw klachten van lage rugpijn is en een behandeling voorschrijven.

Behandeling van lage rugpijn

Als u pijn onder in de rug heeft, dan kunt u zelf veel doen om deze pijn te lijf te gaan. U kunt meer gaan bewegen en nagaan of u misschien op een andere stoel moet zitten tijdens het werk of een nieuw matras nodig heeft. Dagelijks minimaal een half uur flink bewegen zoals fietsen of een stevige wandeling kan al veel doen om pijn onder in de rug te verhelpen. Soms is het nodig enige tijd pijnstillers te gebruiken. Door pijnstillers te slikken kunt u vaak makkelijker en meer bewegen waardoor de pijn in de onderrug sneller zal verdwijnen. In de meeste gevallen kunt u gerust enkele keren per dag een paracetamol nemen. Soms zijn sterkere pijnstillers nodig om u in staat te stellen weer te bewegen en soms is het ook verstandig om eerst enkele dagen bedrust te nemen. U kunt dit het beste bespreken met uw huisarts omdat bedrust ook een averechtse werking kan hebben en uw pijnklachten alleen maar toenemen omdat u helemaal niet meer beweegt.

Pijn onder in de rug door hernia

Pijn onder in de rug kan ook duiden op een hernia. Een hernia is een uitstulping van het zachte weefsel van een tussenwervelschijf dat drukt op omliggend weefsel en in het ernstigste gevallen op een zenuw. Als deze uitstulping op een zenuw drukt, dan kan dit hevige pijn veroorzaken en ook andere pijnklachten geven in bijvoorbeeld een been. Een zenuwbeknelling kan ook klachten zoals tintelingen in een been veroorzaken tot en met de volledige uitval van een ledemaat. Als u vermoedt dat u een hernia in de onderrug heeft, dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Vaak zijn dan sterke pijnstillers nodig om u van de pijn af te helpen en in staat te stellen te gaan bewegen. Ook een hernia geneest in meer dan driekwart van de gevallen vanzelf. Ook als u een hernia heeft, zult u uw leefgewoonten moeten aanpassen en moeten nagaan of u voldoende beweegt, een goed matras heeft en een juiste werkhouding. Ook fysiotherapie kan bijdragen aan een beter en sneller herstel van zowel een hernia als van pijn in de onderrug om andere redenen.

Pijn onder in de rug als gevolg van een scheef bekken

Scheefstand van het bekken kan allerlei klachten veroorzaken waaronder ook pijn onder in de rug. Het bekken kan scheef zijn komen te staan als gevolg van allerlei verschillende oorzaken. U kunt een ongeluk hebben gehad of zijn gestruikeld of gevallen maar er kunnen ook andere oorzaken spelen. Zo kan een scheef bekken ook ontstaan door een verkeerde houding zoals onderuitgezakt zitten op de bank, een verkeerd matras of een verkeerde werkstoel. Als uw bekken scheef staat kunt u wel de juiste maatregelen treffen tegen pijn onder in de rug zoals een nieuw matras of een nieuwe werkstoel maar in dat geval zullen de klachten niet definitief verdwijnen. En scheef bekken kan ook klachten elders in het lichaam veroorzaken: hoofdpijn en migraine, schouderklachten, nekpijn en andere nekklachten, tintelingen in een arm of pijn hoger in de rug of midden in de rug. Een scheef bekken kan ook klachten van het bekken zelf geven of pijn in de heupen maar ook het restless legs syndroom kan het gevolg zijn van een scheefstand van het bekken.

Heeft u al langere tijd pijn onder in de rug of last van een van de andere klachten zoals hierboven omschreven zonder dat een behandeling effect heeft? Laat dan eens nagaan of uw bekken misschien scheef staat. Als uw bekken weer in een neutrale positie staat dan kunnen deze klachten verdwijnen.

Behandeling lage rugpijn bij KPR

Krullaards Perfect Reset (KPR) is gespecialiseerd in de behandeling van klachten als gevolg van een scheef bekken. U kunt bij KPR het bekken weer in een neutrale positie laten brengen waardoor tal van klachten volledig kunnen verdwijnen. De scheefstand van het bekken wordt door andere lichaamsdelen, meestal de wervelkolom, gecorrigeerd waardoor de wervelkolom enigszins draait. Deze lichte draaiing van de wervelkolom leidt er op haar beurt weer toe dat pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht verkeerd en veel te zwaar worden belast. Het is logisch dat deze zware en verkeerde belasting tot allerlei klachten kan leiden, variërend van hoofdpijn en migraine tot rugpijn, pijn onder in de rug of pijn in de heupen en het bekken zelf.

U kunt bij KPR een afspraak maken voor een intakegesprek en tijdens dit gesprek wordt met behulp van de KPR-plate nagegaan of uw bekken inderdaad scheef staat. Tijdens het intakegesprek worden ook uw klachten besproken. Zowel het onderzoek op de KPR-plate als de vervolgbehandelingen zijn geheel pijnloos. Vaak wordt al direct na de eerste behandeling verlichting van de pijn ervaren en na gemiddeld drie of vier behandelingen is de pijn sterk verminderd of soms zelfs geheel verdwenen. Wilt u ook weten of uw bekken scheef staat en uw klachten van pijn onder in de rug of andere klachten daaraan te wijten zijn, neem dan gerust eens contact op met een van de vestigingen van KPR.


Geplaatst op 8 augustus 2017