Pijn in nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn in nek

Pijn in nek en schouders is een veelgehoorde klacht en is meestal niet ernstig van aard. Meer dan de helft van de mensen krijgt op een gegeven moment wel eens te maken met nekpijn. Pijn in nek en schouders kan verschillende oorzaken hebben. De zogenaamde mechanische nekpijn, ook wel gewone of aspecifieke nekpijn genoemd, komt het meeste voor. Natuurlijk kan pijn in de nek ook een ernstige oorzaak hebben zoals een whiplash als gevolg van een auto-ongeval. Er kan ook sprake zijn van artrose van de nekwervels (slijtage) of van een acute draaihals.

Een nekhernia komt ook vrij vaak voor en is na een hernia in onderrug de meest voorkomende soort hernia. Ook een scheefstand van het bekken kan klachten in de nek en schouders veroorzaken. Pijn in nek en schouders kan vaak met eenvoudige middelen en enige tijd rust worden verholpen.

Oorzaken pijn in nek nader bekeken

Mechanische, ook wel gewone nekpijn heeft meestal te maken met een lichte verwonding of een verrekte spier of pees in de nek. Meestal is een slechte lichaamshouding hiervan de oorzaak. Het kan gaan om een slechte lichaamshouding tijdens de nacht als gevolg van een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Ook kan nekpijn ontstaan als langdurig werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij het hoofd is gebogen. Met name boven het hoofd werken zoals bijvoorbeeld het witten van een plafond kan nekpijn veroorzaken. In al deze gevallen zal nekpijn na enige tijd vanzelf weer verdwijnen.

Een acute draaihals is meestal ook het gevolg van een slechte houding. Een acute draaihals is een hals die vast zit aan één zijde en moeilijk te draaien is naar de normale ruststand. Het draaien van de nek is dan bijna onmogelijk als gevolg van pijn. Het wordt ook wel aangeduid als het hebben van een stijve nek.

Ook hier geldt dat ook klachten meestal na enige tijd vanzelf verdwijnen. Een warme douche of een warme doek in de nek en een pijnstiller kunnen zorgen dat de nek wat ontspant en makkelijker weer gedraaid kan worden.

Slijtage van de nekwervels, ook wel artrose genoemd, komt uiteraard vaker voor bij oudere mensen. Als de slijtage eenzijdig is dan kan dit zorgen voor pijn in nek en schouders. De pijn kan worden verlicht door het nemen van pijnstillers. Vaak ziet men na enige tijd de slijtage ook aan de andere zijde ontstaan waardoor de nek beter in balans komt en de pijn in nek weer kan verdwijnen.

Een nekhernia geeft klachten van pijn en is het gevolg van een uitstulping van het zachte materiaal uit de tussenwervelschijf. Een nekhernia treedt over het algemeen op na langdurige foutieve belasting van de hals. Ook een nekhernia kan vanzelf genezen maar als u vermoedt dat uw pijn in nek het gevolg is van een hernia dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts.

Wanneer naar de huisarts met pijn in nek

Als u langere tijd nekpijn heeft die maar niet over wil gaan, ook niet nadat u maatregelen heeft genomen kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. Heeft u bijvoorbeeld uw hoofdkussen vervangen of een nieuw matras aangeschaft? Heeft u uw werkhouding veranderd of enige tijd rust genomen,pijnstillers geslikt en de nek ontspannen onder de douche of met behulp van een warme doek? Als ondanks de genomen maatregelen de pijn in de nek blijft aanhouden dan is het verstandig een arts te raadplegen. Ook als de pijn bijzonder hevig is een steeds erger wordt kunt u het beste een arts bezoeken. Pijn in nek en schouders kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies of koorts en ook kunnen tintelingen in de arm of hand voorkomen. Deze klachten kunnen duiden op ernstige problemen zoals een beknelde zenuw of een onderliggende ziekte.

Pijn in nek en schouders kan ook chronisch worden. Dit betekent dat de pijn in de nek vrijwel dagelijks aanwezig is of voor komt in aanvallen. U heeft dan regelmatig nekpijn die komt en gaat met tussenpozen van dagen of weken. Ook bij chronische nekpijn is het verstandig advies aan een dokter te vragen. En dergelijke gevallen kan fysiotherapie nog weleens uitkomst bieden.

Nekpijn als gevolg van een scheef bekken

Pijn in nek en schouders kan het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit lijkt misschien vreemd maar u moet bedenken dat het bekken het centrale punt van ons lichaam vormt. Het bekken draagt de romp en het hoofd en staat in verbinding met de ledematen. Scheefstand van het bekken kan dan ook resulteren in tal van klachten in het hele lichaam. Een scheef bekken kan klachten geven van de benen zoals bijvoorbeeld restless legs maar ook in de heupen en het bekken zelf of in hoger gelegen lichaamsdelen.

Als het bekken scheef staat, dan is het lichaam uit balans en deze onbalans zal het lichaam vervolgens trachten te compenseren. Het lichaam compenseert de scheefstand van het bekken vaak met de wervelkolom die daardoor enigszins draait. Door deze draaiing van de wervelkolom worden pezen en spieren die aan de wervelkolom vast zitten  verkeerd en te zwaar belast. Deze verkeerde belasting van pezen en spieren kan leiden tot klachten overal in de wervelkolom. Een scheef bekken kan daarom klachten veroorzaken van de lage rug maar ook van het midden van de rug tot in de nek. Pijn in nek en schouders als gevolg van een scheef bekken kunt u laten behandelen bij KPR.

Oorzaak en behandeling van een scheef bekken

Ook een scheef bekken is vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding. Als u een verkeerd matras heeft en elke nacht langdurig in een verkeerde houding ligt, kan dit op termijn een scheefstand van het bekken veroorzaken. Ook een verkeerde zithouding op het werk of een verkeerde zithouding ’s avonds door langdurig bankhangen, kan een scheef bekken veroorzaken. Uiteraard kan het bekken ook scheef zijn komen te staan door een ongeluk zoals uitglijden over het badmatje, een val van de trap of van de fiets of een ander ongeluk.

U kunt bij Krullaards Perfect Reset (KPR) laten nagaan of uw bekken scheef staat. U kunt bij één van de vestigingen van KPR een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens het eerste gesprek wordt nagegaan of bekken scheef staat en worden uw pijnklachten uitgebreid besproken. De behandelingen en onderzoeken bij KPR zijn volkomen pijnloos. Mocht er inderdaad sprake zijn van een scheefstand van het bekken dan kan al direct bij de eerste behandeling een verlichting van de pijnklachten optreden. Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek als u al langere tijd last heeft van pijn in nek en schouders waarvoor geen oplossing kan worden gevonden.


Geplaatst op 18 juli 2017