Lage rugpijn - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Lage rugpijn

Het is de meest voorkomende vorm van rugpijn: pijn onder in de rug. Hoewel de kans op lage rugpijn toeneemt met de jaren, hebben ook jonge mensen regelmatig last van lage rugpijn. Deze pijn in de rug is dan ook vaak het gevolg van overbelasting, te weinig beweging of een slecht matras. Lage rugpijn kan allerlei oorzaken hebben en omdat de lendenwervels gevoelig zijn, krijgen 4 op de 5 mensen ooit in hun leven weleens te maken met lage rugpijn. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na het nemen van rust en het veranderen van bepaalde leefgewoonten. In sommige gevallen is de lage rugpijn hardnekkiger of is er sprake van een hernia. Soms is dan een operatie nodig.

Het is bij lage rugpijn belangrijk de onderliggende oorzaak te achterhalen zodat een adequate behandeling kan worden gestart. Soms is het lastig de onderliggende oorzaak te vinden, bijvoorbeeld als de rugpijn het gevolg is van een scheef bekken. Ook onderliggende ziektes kunnen lage rugpijn veroorzaken.

Wat de te doen bij lage rugpijn

Heeft u last van lage rugpijn dan kunt u daar zelf al veel aan doen. Bij hevige pijn kunt u een pijnstiller nemen en het is daarnaast belangrijk een goede balans tussen rust en beweging te vinden. Enkele dagen volledige (bed)rust mag, maar langer is niet aan te raden. De rug (de wervelkolom) is gemaakt om te bewegen en als de rug te lang niet beweegt is dat niet goed. Normaal bewegen, ook al heeft u lage rugpijn is veel beter. Voorkom wel onverwachte heftige bewegingen en voorkom ook het draaien van de rug terwijl u bukt. U kunt pijnstillers nemen. Dit versnelt het genezingsproces niet, maar zorgt er wel voor dat u zich wat beter voelt en bevordert ook het bewegen van de rug omdat dit minder pijn doet. Geschikte pijnstillers zijn paracetamol en Ibuprofen. Dit laatste middel kunt u beter alleen in overleg met uw arts nemen omdat ibuprofen nare bijwerkingen kan hebben en niet tegelijk met alle soorten andere medicijnen mag worden ingenomen. Soms is een maagbeschermer nodig.

Verder is het zaak na te gaan waar de lage rugpijn vandaan komt. Heeft u bijzondere dingen gedaan die u anders niet doet, dan ligt het voor de hand dat dit de rugpijn veroorzaakt. Als u nooit gaat zeilen, kunt u na een dagje zeilen natuurlijk last van de rug hebben. Een lange autorit, urenlang staan bij een voorstelling, slapen in een vreemd bed kunnen allemaal oorzaken zijn van plotselinge rugpijn. De klachten zullen doorgaans verdwijnen als u enige tijd rust neemt en weer uw normale dagelijkse ritme volgt. Lastiger wordt het als u niet goed weet wat de oorzaak van de lage rugpijn is. In dergelijke gevallen kunt u nagaan of een van deze mogelijkheden op u van toepassing is:

  • u slaapt onvoldoende
  • u slaapt op een verkeerd matras
  • uw werkhouding is niet goed (stoel)
  • u tilt te vaak en/of te zwaar, wellicht ook verkeerd
  • u heeft last van veel stress
  • u heeft verkeerde leefgewoonten (te veel alcohol, roken)
  • u heeft te weinig beweging.

Het is verstandig na te gaan of een van deze zaken de oorzaak van uw rugklachten kan zijn. U kunt zo zelf de nodige maatregelen treffen om de lage rugpijn te verhelpen en te voorkomen.

Lage rugpijn die niet over wil gaan

U heeft al verschillende dingen ondernomen om van uw rugpijn af te komen. Stress vermeden, meer rust genomen, meer bewogen, pijnstillers geslikt en misschien een arts bezocht. Helaas is uw lage rugpijn nog steeds niet over. Het kan zijn dat er een onderliggende ziekte in het spel is, u een hernia heeft of last heeft van een scheef bekken. Een hernia gaat in de meeste gevallen ook vanzelf over, maar dit kan wel lange tijd in beslag nemen. Ook dan zult u in de meeste gevallen uw leefgewoonten moeten aanpassen. Gaat een hernia niet over of is de pijn te hevig dan kan een operatie worden overwogen.

Een hernia laag in de rug komt het meeste voor, gevolgd door een nekhernia. Een uitstulping van het zachte weefsel uit de tussenwervelschijf drukt op omliggend weefsel hetgeen leidt tot pijn. Indien een zenuw bekneld raakt, kan de lage rugpijn door een hernia heel hevig zijn en ook zorgen voor andere klachten zoals tintelingen, uitstraling via de bil naar een been, uitvalsverschijnselen en verlammingen. Indien uw lage rugpijn gepaard gaat met andere symptomen dan is het beter snel een afspraak te maken met uw huisarts.

Lage rugpijn die niet over wil gaan, ook niet na behandeling en zelfs terugkomt na een herniaoperatie, kan haar oorzaak vinden in een scheef bekken.

Lage rugpijn door scheef bekken

Bij klachten van lage rugpijn wordt meestal niet in eerste instantie gedacht aan een scheef bekken. Pas als de klachten maar niet overgaan en geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, wordt gekeken naar andere mogelijkheden voor de klachten. Een scheef bekken kan voor veel verschillende pijnklachten zorgen, verspreid over het hele lichaam. De disbalans die het scheve bekken veroorzaakt, wordt elders in het lichaam gecompenseerd, meestal met de wervelkolom. De klachten die door een scheef bekken kunnen worden veroorzaakt zijn heel divers:

Een scheef bekken kan ontstaan na een valpartij of ongeluk maar ook haar oorzaak vinden in verkeerde zitgewoonten of slaapgewoonten. Een verkeerd matras of hoofdkussen, langdurig bankhangen of lang achter de computer zitten in een verkeerde stoel kunnen allemaal leiden tot scheefstand van het bekken.

Waarom krijgt u lage rugpijn door een scheef bekken

Zoals gezegd kan een scheef bekken leiden tot tal van (pijn)klachten in het hele lichaam. Problemen met de benen zoals het restless legs syndroom, bekkenklachten, heupklachten maar ook pijn in de rug, de schouders, de nek en zelfs hoofdpijn en migraine. Dit lijkt misschien vreemd maar het is eenvoudig te verklaren. Bekkenscheefstand leidt tot disbalans in het lichaam en het lichaam wil deze disbalans compenseren. Meestal gebeurt dit met een lichte draaiing van de wervelkolom, soms met de benen en knieën. Deze compensatie echter zorgt er op haar beurt weer voor dat op pezen en spieren op een verkeerde manier druk wordt uitgeoefend. Deze foutieve druk op pezen en spieren kan overal plaatsvinden: in de nek, de schouders, aan de wervels van de wervelkolom en in de heupen. Het gevolg van deze belasting voor spieren en pezen is pijn, soms meer dan dat want er kan ook een hernia door ontstaan, een beknelling van zenuwen of tintelingen en migraineaanvallen.

Scheef bekken behandelen

Wilt u weten of u een scheef bekken heeft en laten onderzoeken of uw klachten daarvan de oorzaak kunnen zijn, dan kunt u terecht bij KPR (Krullaards Perfect Reset). KPR is er in gespecialiseerd bekkenscheefstand op te sporen én te behandelen. Alle onderzoeken en behandelingen zijn pijnloos en vaak volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken weer in een neutrale positie te brengen. Voor een eerste kennismakingsgesprek kunt u een afspraak maken bij een van de vestingen in Nederland. Tijdens dit intakegesprek gaan wij na of uw bekken scheef staat en bespreken we uw klachten waaronder klachten van lage rugpijn. Staat uw bekken inderdaad scheef, dan kan direct een begin worden gemaakt met de behandeling en kunt u ook al direct een vermindering van uw klachten ervaren.

Neem gerust contact op met KPR als u meer wilt weten over lage rugpijn in relatie tot bekkenscheefstand, als u een afspraak wilt maken of algemene informatie wilt over onze behandelingen, tarieven en werkwijze. Wij helpen u graag en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding van de medische kosten via uw zorgverzekering mogelijk.


Geplaatst op 11 juli 2017