Pijnlijke nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijnlijke nek

Heeft u last van een pijnlijke nek dan zijn daarvoor veel verschillende oorzaken aan te wijzen. Een pijnlijke nek kan het gevolg zijn van een verkeerde houding en met enkele dagen weer over zijn. Een langdurige verkeerde houding kan leiden tot chronische nekpijnklachten. Op de tocht zitten, een verkeerd hoofdkussen waardoor uw nek overbelast raakt of een ongeluk kunnen allemaal oorzaken zijn van een pijnlijke nek. Ook een scheef bekken kan nekklachten veroorzaken.

Als u in een verkeerde houding heeft gezeten of geslapen dan zal de pijnlijke nek in de regel na een paar dagen weer genezen zijn. Spieren of pezen zijn overbelast geweest en zullen zich weer snel herstellen. Een massage kan helpen, net als eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Als nekpijn langer aanhoudt, heel ernstig is of gepaard gaat met andere klachten dan is het verstandig de huisarts te bezoeken.

Meer over oorzaken van een pijnlijke nek

Pijn in de nek is meestal onschuldig maar het kan ook een ernstiger oorzaak hebben. In ieder geval is een pijnlijke nek vaak wel vervelend omdat het gepaard kan gaan met stijfheid waardoor de nek minder goed kan worden bewogen. Het beste probeert u wel de nek te blijven bewegen om te voorkomen dat de nek te stijf wordt. Als nekpijn gepaard gaat met koorts en een algeheel gevoel van ziek zijn dan is het raadzaam direct een arts te bellen, zeker als het om een kind gaat. Er kan sprake zijn van een hersenvliesontsteking. Het slachtoffer is dan niet in staat de kin op de borst te brengen.

Een opsomming van mogelijke oorzaken van een pijnlijke nek:

  • stijfheid van de nekspieren
  • spanningen
  • whiplash
  • scheef bekken
  • artrose
  • osteoporose
  • nekhernia
  • onderliggende ziektes

Spieren in de nek kunnen nekpijn veroorzaken. Het kan zijn dat u een verkeerde beweging heeft gemaakt of enige tijd verkeerd heeft gezeten of gelegen met het hoofd. Spanningen kunnen nekpijn veroorzaken omdat u door de spanningen de nekspieren aanspant waardoor deze overbelast worden. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld langdurig achter een beeldscherm zitten of een lange autorit. De nekspieren worden hard en strak, het lijkt of de nek vast zit. Het kan veel pijn geven en de pijnlijke nek kan ervoor zorgen dat het hoofd scheef staat.

Een whiplash is doorgaans het gevolg van een auto-ongeluk, de zogenaamde kop-staartbotsing. Door de harde klap van achteren slaat uw hoofd beurteling naar achter en naar voren, hetgeen een grote druk geeft op de nekwervels. Een whiplash kan leiden tot een langdurig pijnlijke nek en andere klachten zoals duizeligheid en hoofdpijn. Ook concentratieproblemen, oogklachten en oorklachten en overgevoeligheid voor licht en geluid kunnen het gevolg zijn van een whiplash.

Met name bij ouderen kan sprake zijn van artrose. Dit betekent slijtage en kan ook voorkomen in de nek. De gewrichtjes tussen de nekwervels slijten enigszins en deze verandering in de nek kan leiden tot een pijnlijke nek. Osteoporose, dit betekent botontkalking, is eveneens een ziekte die het meest bij ouderen wordt gezien. De botten maar ook de (nek)wervels worden broos en kunnen gemakkelijk inzakken of breken. Dit geeft in veel gevallen klachten van nekpijn. Vrouwen hebben hier meer kans op dan mannen, vooral na het 50e levensjaar.

Zeldzamer zijn klachten van een pijnlijke nek als gevolg van een onderliggende ziekte. Hier moet men denken aan ziekten zoals kanker, hersenvliesontsteking of reuma. In minder dan 2% van de gevallen van nekpijn is een onderliggende ziekte als oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen is de oorzaak van nekpijn onschuldig maar daardoor is de nekpijn niet minder vervelend.

Pijnlijke nek door scheef bekken

De nek kan om tal van redenen uit balans raken. Spanningen of kou op de nek maar ook een scheef bekken kan leiden tot klachten van een pijnlijke nek. Een scheef bekken brengt het hele lichaam uit balans en het lichaam zal deze disbalans willen compenseren. Vaak vindt deze correctie plaats met de wervelkolom, die enigszins zal draaien. Deze draaiing zorgt er voor dat pezen en spieren verkeerd worden belast en dit kan ook het geval zijn in de nek. Een voortdurende verkeerde belasting van de pezen en spieren in de nek leidt tot nekpijn, soms gepaard gaande met duizeligheid of pijn met uitstraling naar een arm.

Zeker als u al enige tijd last heeft van nekpijn en deze wil niet overgaan, is het verstandig te laten onderzoeken of de pijnlijke nek misschien het gevolg is van een scheef bekken. De nekpijn keert dan steeds weer terug of is chronisch geworden en uw arts vindt meestal geen oorzaak voor de pijn. Pijnstillers kunnen korte tijd helpen maar zodra u stopt met de medicijnen komt de nekpijn weer terug. Dit komt omdat de nek steeds opnieuw verkeerd wordt belast waardoor u zelfs uiteindelijk een nekhernia kunt krijgen.

Andere klachten die het gevolg kunnen zijn van een scheef bekken zijn hoofdpijn en migraine, schouderpijn, pijn in de rug (zowel hoge als lage rugpijn), pijn in het bekken zelf of in de heupen of restless legs.

Pijnlijke nek en nekhernia

Bij een nekhernia drukt zacht weefsel dat uit een scheur in een tussenwervelschijf uitstulpt, op een zenuwbaan. Dit kan heftige pijnklachten geven, vaak vooral ook in de arm. Het kan ook tintelingen in de arm geven of maken dat u minder kracht heeft in de arm. De oorzaak van een hernia, de uitstulping van weefsel uit de tussenwervelschijf, is vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de wervels. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waaronder ook een scheefstand van het bekken. Heeft u ernstige nekpijn met uitstraling naar een arm dan is het raadzaam uw huisarts te bezoeken.

Ons bewegingsapparaat

De wervelkolom is een inventief maar ook kwetsbaar deel van het lichaam. De wervels en de tussenwervelschijven zijn soms kwetsbaar, vooral ook bij het ouder worden. Ons lichaam wil bewegen maar kan ook te veel of verkeerd bewegen (overbelasting) of te weinig waardoor het bewegingsapparaat stijf wordt. Aan de wervels zitten tal van spieren en aanhechtingen van spieren die in de verdrukking kunnen komen.

Tussenwervelschijven kunnen scheuren met een hernia als gevolg. Na een hernia in de lage rug komt een hernia in de nek het meeste voor. Een pijnlijke nek heeft iedereen weleens; na het sporten, na een lange avond op de bank hangen, te veel achter de pc zitten of door het slapen op een vreemd kussen. Duren de klachten langer dan 6 maanden, helpen pijnstillers niet of heeft u andere klachten zoals duizeligheid, pijn met uitstraling naar een arm of tintelingen in een arm bezoek dan een arts.

Behandeling van een pijnlijke nek

Als u een pijnlijke nek heeft dan is het belangrijk de nek zoveel mogelijk te blijven bewegen. Een beetje pijn daarbij is niet erg. Neem eventueel een pijnstiller. Zo voorkomt u dat de nek helemaal vast gaat zitten en u het hoofd nog nauwelijks kunt of durft te bewegen. Een röntgenfoto levert doorgaans niet veel informatie op. Een zichtbare afwijking in de nek hoeft geen nekklachten te geven terwijl mensen met een zeer pijnlijke nek vaak ook geen zichtbare afwijkingen hebben op de foto.

Heeft u last van stress dan is het belangrijk wat meer ontspanning te zoeken. Een wandeling, een goede nachtrust, yoga, ontspanningsoefeningen en gezond eten helpen hierbij. Ook is het belangrijk na te gaan of uw werkplek wel voldoet en of uw matras en hoofdkussen in orde zijn. Soms volstaat het vervangen van uw bureaustoel of moet het beeldscherm op een verhoging staan.

Warmte kan helpen; een lekker warm kussen in de nek maakt de spieren soepel en zorgt voor meer ontspanning. U kunt het beste lichte pijnstillers gebruiken zoals paracetamol en eventueel ibuprofen of Aleve. U dient met deze medicijnen wel voorzichtig te zijn en de bijsluiter goed te lezen. Fysiotherapie kan helpen, net als een massage van de nek. Dit laatste kunt u ook zelf doen, bijvoorbeeld liggend op bed.

Behandeling van een scheef bekken

Weet u, of denkt u dat uw pijnlijke nek het gevolg is van een scheef bekken? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR. Tijdens het intakegesprek worden uw klachten van de pijnlijke nek besproken en ook eventuele andere klachten. Onderzocht wordt of uw bekken scheef staat, daarna neemt u  plaats op de KPR plate waarmee uw bekken weer in een neutrale positie kan komen. Mocht uw bekken scheef staan dan kan direct worden begonnen met de behandeling waarna u ook direct al een vermindering van uw klachten kunt ervaren. Meestal is het voldoende als u ongeveer drie behandelingen krijgt. Het bekken is dan weer in de juiste positie gebracht waarna uw klachten van de nek kunnen verminderen tot zelfs helemaal verdwijnen. Alle behandelingen bij KPR zijn pijnloos en soms is een -gedeeltelijk- vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk.


Geplaatst op 13 juni 2017