Pijn in de nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn in de nek

Bijna iedereen heeft er weleens last van: pijn in de nek. Een nacht niet goed gelegen, kan pijn in de nek veroorzaken maar ook stress is vaak een boosdoener. In de meeste gevallen is pijn in de nek het gevolg van overbelasting van spieren en banden in het bovenlichaam. Niet alleen spieren en banden van de nek zelf kunnen pijn in de nek veroorzaken maar ook spieren en banden in de omgeving van de nek. Vaak zijn de spieren van de bovenrug de oorzaak, in de buurt van de schouderbladen.

Pijn in de nek die zeer plotseling optreedt, is vaak het gevolg van een ongewone, heftige beweging van de nek, de zogenaamde whiplash.

Klachten van pijn in de nek

Pijn in de nek kan zich uiten in een hevige pijn maar kan ook meer zeurend van karakter zijn. Vaak is het lastig het hoofd goed te bewegen. Zijwaartse draaiingen kunnen pijnlijk zijn en ook het op en neer bewegen van het hoofd leidt meestal tot pijn in de nek. Om de nekspieren te ontlasten worden andere spieren extra belast hetgeen weer tot pijn in andere regio’s kan leiden. Uitstraling van pijn in de nek naar de rug, armen, het hoofd en de schouderbladen is niet ongewoon. Pijn in de nek wordt ook vaak omschreven als een stijve nek. Omdat de nekpijn de hele dag wordt gevoeld, immers, ons hoofd bewegen we de hele dag door, kan nekpijn een flinke impact hebben op het leven. Elke handeling veroorzaakt weer pijn en ook slapen kan moeilijk worden. Slecht slapen kan weer tot extra vermoeidheid leiden.

Oorzaken van nekpijn

Pijn in de nek kan vele oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er geen oorzaak of verklaring voor nekpijn is. In veruit de meeste gevallen verdwijnt nekpijn vanzelf, gemiddeld na een week of vier tot zes.

Oorzaken van nekpijn die meestal vanzelf overgaat zijn:

 • kou en tocht
 • spierverrekking
 • vermoeidheid, spanningen en stress
 • overbelasting van de nekspieren

Pijn in de nek door kou en tocht verdwijnt als de nek weer goed warm wordt gehouden met bijvoorbeeld een warme douche. Dit soort nekpijn verdwijnt doorgaans binnen een week. Een spierverrekking in de nek zal na het nemen van rust en eventueel een lichte nekmassage ook binnen een week tot twee weken vanzelf genezen.

Indien pijn in de nek het gevolg is van vermoeidheid, spanningen of stress dan kan dit soort nekpijn verdwijnen als de spanningen voorbij zijn en meer rust wordt genomen. Iedereen heeft weleens een periode van stress en spanningen. Anders wordt het als u chronische stress heeft en daardoor ook chronische nekpijn en/of hoofdpijn heeft.

Overbelasting van de nekspieren kan voorkomen na het tillen van zware zaken zoals bij een verhuizing. Ook hier geldt dat rust en warmte, ontspanning en een lichte massage de klachten kunnen verminderen en dit soort nekpijn vanzelf binnen enkele weken verdwijnt.

Oorzaken van chronische pijn in de nek

Heeft u al langere tijd last van pijn in de nek dan gaat het meestal niet om nekpijn als gevolg van spanningen, een spierverrekking of op de tocht zitten. Oorzaken van chronische nekpijn zijn onder andere:

 • Een nekhernia
 • Een scheef bekken
 • Slijtage
 • Letsel elders, bijvoorbeeld aan de schouder
 • Artrose
 • Whiplash
 • Overbelasting van de nekspieren
 • RSI en andere oorzaken.

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschrijf ter hoogte van de nek. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken met als gevolg pijnklachten in de nek. Een nekhernia kan het gevolg zijn van slijtage maar ook andere oorzaken hebben.

Een scheef bekken kan tal van klachten veroorzaken, waaronder ook pijn in de nek. Het scheve bekken vraagt om compensatie elders in het lichaam en meestal compenseert men een scheef bekken met de wervelkolom. Door een geringe draaiing van de wervelkolom komen spieren en pezen in het gedrang wat kan leiden tot beknelde zenuwen. Dit kan hoog of laag in de rug plaatsvinden maar ook in de nek. Om deze reden kan chronische pijn in de nek haar oorzaak vinden in een scheef bekken.

Slijtage, artrose en letsel elders in het lichaam als oorzaak van nekpijn moeten worden behandeld door de huisarts. Soms is er niets aan te doen en kan men met medicijnen en fysiotherapie de klachten doen verminderen.

 Overbelasting van de nekspieren kan tot kortdurende klachten leiden die na enkele weken genezen zijn maar het kan ook leiden tot chronische nekpijn. Heeft u langdurig last van stress, een verkeerde slaaphouding of zithouding, voert u zwaar werk uit zoals het schilderen van plafonds, dan kan overbelasting van de nekspieren leiden tot chronische nekpijn.

Een whiplash is het gevolg van een ongeval, vaak een aanrijding van achteren. Door een hevige korte belasting van de nek zoals bij een aanrijding of een sportongeval, worden de banden en spieren van de nek in een seconde heel zwaar belast. Dit kan leiden tot langdurige klachten van de nek gepaard gaande met hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en andere klachten. Neem in dergelijke gevallen altijd contact op met uw huisarts.

Pijn in de nek voorkomen

U kunt er zelf al veel aan doen om pijn in de nek te voorkomen:

 • zorg voor een warme sjaal als het koud en winderig is
 • vermijd zoveel mogelijk stress en spanningen
 • zorg voor een goede lichaamshouding bij zowel het lopen als het staan, zitten en slapen
 • zorg voor een goede werkplek met een goede stoel
 • zorg voor een goede slaaphouding, matras en hoofdkussen
 • ook uw werkplek, de muis en de hoogte van het beeldscherm zijn belangrijk bij het voorkomen van nekpijn.

Natuurlijk kunt u niet altijd pijn in de nek voorkomen. Pijn in de nek die lang aanhoudt, steeds erger wordt en niet vermindert ondanks de maatregelen die u zelf heeft genomen, moet worden beoordeeld door een arts. Bezoek in ieder geval een arts als u 12 weken of langer last heeft van nekpijn. U kunt de nekpijn zelf proberen te verlichten door goed te blijven bewegen, ook als het pijnlijk is. De nek niet te forceren. Soms helpt het pijnstillers te gebruiken zodat u de nek beter kunt bewegen.

Extra warmte kan de pijn in de nek verlichten: een warme doek in de nek, een warmte gel of warmtelamp. Door de warmte ontspannen de spieren in de nek . Ook een massage kan helpen om de pijn te verlichten. U kunt daarvoor een professioneel masseur in de arm nemen maar ook zelf de nek masseren of uw partner vragen uw nek te masseren. Tenslotte kan fysiotherapie ook uitkomst bieden bij pijn in de nek.

Bekken scheefstand oplossen

Vermoedt u, of weet u dat uw bekken scheef staat dan kunt u speciale therapie krijgen om uw bekken weer in de juiste positie te laten brengen. Deze KPR-therapie is pijnloos en meestal zijn drie behandelingen voldoende om het bekken en daarmee uw hele lichaam weer in balans te brengen.

Heeft u last van pijn aan het bekken of andere pijnklachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt dan is het zinvol een afspraak te maken voor een intakegesprek bij KPR. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten en onderzoeken of sprake is van een scheef bekken. Zowel de onderzoeken als de behandelingen zijn geheel pijnloos. Soms is een gedeeltelijke vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering mogelijk. Tijdens het onderzoek en tijdens de behandelingen neemt u plaats op de KPR-plate en wordt uw bekken weer in een neutrale positie gebracht. KPR-therapie kan onder meer pijn aan het pijnbekken, heupen en pijn in de rug snel verminderen of zelfs geheel doen verdwijnen. Last van chronische bekkenpijn en een adequate behandeling lijkt niet mogelijk? Neem contact op met KPR voor meer informatie of maak direct aan afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen.


Geplaatst op 30 mei 2017