Rugpijn midden - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Rugpijn midden

Rugpijn wordt vaak gezien in het onderste deel van de wervelkolom maar ook rugpijn midden en hoge rugpijn komen regelmatig voor. Als u rugpijn in het midden van de rug voelt, dan kan dat vele oorzaken hebben. De oorzaak van midden rugpijn moet niet altijd worden gezocht in het bewegingsapparaat, in casu de wervelkolom.

Lage rugpijn of rugpijn midden in de rug kan ook het gevolg zijn van een aandoening van een orgaan. Problemen met de longen bijvoorbeeld worden vaak gevoeld in het middelste deel van de rug. Rugpijn midden kan echter ook voortkomen uit problemen met één of meer rugwervels. De wervels in het midden van de rug worden de borstwervels genoemd en zitten vast aan de ribben.

Oorzaken rugpijn in het midden van de rug

Zoals gezegd kan midden rugpijn verschillende oorzaken hebben. Vaak is de rugpijn midden rug te wijten aan overbelaste spieren en gewrichten en gaat het om spierpijn van de midden rugspieren. Het is belangrijk midden rugklachten te laten onderzoeken en een diagnose te laten stellen. Immers, rugklachten in het midden van de rug zijn vaak onschuldig maar kunnen ook een ernstige oorzaak hebben. Hartklachten en longklachten maar ook problemen met de nieren kunnen rugpijn in het midden van de rug veroorzaken. Deze oorzaken vragen om een directe behandeling.

Als de midden rug pijn wordt veroorzaak door pezen, spieren, aanhechtingen van spieren of door een hernia, dan kan dit grote impact hebben op uw leven. Elke dag pijn, moeilijkheden met bewegen, spierstijfheid of pijn met uitstraling naar de armen kunnen u het plezier in het leven behoorlijk ontnemen. Voortdurend pijnstillers slikken is ook geen optie en daarbij slecht voor de gezondheid. Het is dan ook belangrijk naar de onderliggende oorzaak te zoeken als sprake is van rugpijn midden in de rug als gevolg van problemen met spieren, pezen of de problemen met de wervels.

Mogelijk oorzaken hiervan zijn onder meer:

 • een verkeerde houding, ingezakte houding
 • repeterende bewegingen
 • overbelasting van de gewrichten en spieren
 • stress waardoor een verhoogde spierspanning is ontstaan
 • een uitstulping van een tussenwervelschijf (hernia)
 • vermoeidheid en stress
 • afwijkingen van de wervelkolom
 • scheefstand van het bekken
 • zware borsten
 • te zwaar tillen
 • een ongeluk

Sommige oorzaken dienen te worden behandeld door een arts en andere oorzaken kunt u zelf aanpakken om verbetering van de klachten van midden rugpijn te krijgen. Een scheefstaand bekken kunt u weer in de neutrale positie laten brengen (door middel van de KPR therapie) waarna klachten van pijn in de midden rug volledig kunnen verdwijnen.

Wat te doen bij rugpijn midden in de rug

Heeft u rugpijn midden in de rug dan is het verstandig enkele dagen rust te nemen. U kunt deze dagen pijnstillers nemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Het is belangrijk niet te lang te rusten maar de rug snel weer in beweging te brengen. Rust is voor de spieren, pezen en botten niet goed als deze rust te lang duurt. Moet u regelmatig zwaar tillen kijk dan of u dit kunt veranderen. U kunt nagaan of uw werkhouding (zithouding) goed is en of u misschien een andere stoel nodig heeft. Ook het matras kan een rol spelen bij het ontstaan van rugpijn midden in de rug.

Stress dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Indien deze maatregelen geen verbetering van uw klachten geven, is het verstandig een arts te bezoeken. Uw arts kan nagaan wat er aan de hand is en eventueel aanvullend onderzoek doen bijvoorbeeld bloedonderzoek.

Een scheef bekken komt vaak voor en kan al ontstaan na een simpele glijpartij of valpartij. De diagnose scheefstand van het bekken is voor artsen vaak niet eenvoudig te stellen omdat de scheefstand niet duidelijk waarneembaar is. Bij KPR kunt u laten nagaan of uw bekken scheef staat en of dit een oorzaak van uw rugpijn in het midden van de rug zou kunnen zijn. Indien het inderdaad om een scheefstand van het bekken gaat, dan is dit goed behandelbaar en kunt u snel van de rugpijn zijn verlost.

Meer over bekken scheefstand

Beekscheefstand kan het gevolg zijn van een slechte houding zoals een verkeerde stoel op het werk of lang onderuit gezakt liggen op de bank. Ook een ongeluk, een val of een aangeboren beenlengteverschil kunnen de oorzaak zijn van een scheef bekken. Omdat het lichaam de scheefstand van het bekken wil compenseren kunnen overal klachten optreden die niet goed zijn te verklaren. Compensatie van de bekkenscheefstand met de wervelkolom kan leiden tot allerlei klachten:

Compensatie met het onderste deel van het lichaam, meestal de knieën, geeft vaak klachten van restless legs. Ook het bekken zelf en de heupen kunnen pijn doen.

De rugpijn midden of laag in de rug is te wijten aan het verkeerd belasten van spieren en pezen hetgeen weer een gevolg is van een draaiing van de wervelkolom. Een en ander kan zelfs leiden tot een hernia in de rug of in de nek. Gelukkig is een scheefstand van het bekken bij KPR relatief eenvoudig te verhelpen waardoor u snel weer klachtenvrij kunt zijn.

KPR-therapie bij rugpijn midden

KPR-therapie begint met een afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Het intakegesprek is een eerste kennismaking waarin wordt uitgelegd wat KPR-therapie is en hoe het werkt. Uw klachten van de rugpijn midden rug en andere klachten worden besproken. Vervolgens wordt onderzocht of uw bekken scheef staat. Als dat zo blijkt te zijn, neemt u daarna plaats op de KPR-plate. Dit onderzoek en de behandeling is pijnloos. Over het algemeen zijn drie behandelingen nodig om het bekken weer in een neutrale positie te brengen waardoor ook de pezen en spieren, zenuwen en wervels weer hun oorspronkelijke positie kunnen innemen. Alle klachten ten gevolge van het scheve bekken kunnen hierdoor verminderen en verdwijnen: pijn in de rug, zowel in de lage rug als in het midden van de rug maar ook hoofdpijn, migraine, nek- en schouderklachten en ongemakken van restless legs. Een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering behoort tot de mogelijkheden.

Heeft u last van rugpijn? Rugpijn midden of lage rugpijn of andere klachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt? Maak een afspraak bij KPR om na te laten gaan of een scheef bekken de oorzaak is van uw onbegrepen rugklachten.


Geplaatst op 28 juni 2017