Spit - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Spit

Heeft u wel eens meegemaakt ‘dat het plotseling in uw rug schiet’? Dan kan het zijn dat het spit is. Spit is een acute vorm van rugpijn, waarbij een plotseling pijnlijk en verkrampt gevoel in uw rug ervaart. In medische termen wordt ook wel van acute lumbago of lumbalgie gesproken, wat letterlijk ‘onderrugpijn’ betekent.

Hieronder vindt u informatie over spit, welke soorten er zijn en welke symptomen daarbij horen. Regelmatig terugkerende rugpijn kan nog veel meer oorzaken hebben zoals een scheef bekken of een onderliggende ziekte.

Kenmerken van spit

Bij spit is er sprake van verkramping van de diepe onderrugspieren. Dit geeft een plotse en zeer heftige pijnscheut in de onderrug. Door deze verkramping wordt het maken van bewegingen met de onderrug erg moeilijk gemaakt en bent u beperkt in bewegen.

In eerste instantie wordt de pijn heel lokaal in de onderrug gevoeld. Dit kan zich na verloop van tijd naar links en/of rechts trekken. 

Veelvoorkomende spit symptomen:

  • Acute rugpijn
  • Scherpe en (erin) schietende pijn
  • Kramp 
  • Bewegingsbeperking van de lage rug
  • Uitstralende pijn (in de billen/bovenbenen)
  • Niet overeind kunnen komen
  • Pijn bij zitten

Oorzaken van spit

Spit is een gevolg van kleine scheurtjes in de wand van een tussenwervelschijf, een elastische schijf die tussen de botten van de wervelkolom in zit. Deze kleine scheurtjes zorgen voor een plotselinge aanspanning van de diepe spieren in de onderrug. Deze aanspanning wordt door het lichaam zelf in gang gezet om erger te voorkomen. Spit is bijna altijd een acute klacht als gevolg van het maken van een verkeerde beweging zoals bukken, tillen, draaien etc. Maar het is ook heel goed mogelijk dat de klacht al langer bestaat.

De kleine scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf zijn over het algemeen tekenen van ouderdom of slijtage. Overbelasting, plotselinge bewegingen en stress kunnen ook oorzaken zijn.

De belangrijkste oorzaken van spit op een rijtje:

Behandeling van spit bij Krullaards Perfect Reset (KPR) 

In de meeste gevallen trekt de pijn vanzelf weer weg. Hiervoor is het wel van belang dat u verantwoord blijft bewegen, bijvoorbeeld door regelmatig te wandelen. Wat wij vaak zien binnen onze KPR-praktijken dat mensen agv de spit een bekkenscheefstand hebben ontwikkelt. Veelal komt dit doordat tijdens de ‘spit’ mensen de pijn zijn gaan ontzien in de rug. Je ontziet de pijn door de rug in een scheve stand te zetten. Vaak heeft dit een bekkenscheefstand als gevolg. 

De pijn in de rug is dan weg, maar diep in de lage rug blijft er dan irritatie over.

Kortom: spit kan komen door een bekkenscheefstand, maar kan ook een bekkenscheefstand veroorzaken.

Het is daarom toch raadzaam om onder behandeling te komen bij onze gespecialiseerde KPR-therapeuten.

Scheef bekken en behandeling hernia

De behandeling van een scheef bekken bestaat bij KPR uit pijnloze behandelingen op de KPR-plate. U maakt eerst een afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Tijdens de intake kijken we naar uw bekken en bespreken we uw klachten. Terwijl u op de KPR-plate staat, wordt nagegaan of er sprake is van een scheef bekken. Alle onderzoeken en behandelingen zijn pijnloos en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk. Als het bekken weer in de neutrale positie is gebracht, kunnen uw klachten verdwijnen of sterk verminderen. Ook klachten van een hernia kunnen volledig verdwijnen. Neem contact op voor meer informatie of voor een vrijblijvend intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR als u al langere tijd onbegrepen rugpijn heeft. De behandeling is ook geschikt voor patiënten waarbij na een operatie de klachten van een hernia weer terugkeren.


Geplaatst op 14 november 2019