Rugklachten - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Rugklachten

Veel mensen hebben rugklachten, of ze nu jong zijn of wat ouder. Jonge mensen hebben vaak rugklachten omdat ze een verkeerde houding hebben of te veel stilzitten, bijvoorbeeld omdat ze langdurig games op de computer spelen. Bij ouderen spelen  weer andere factoren een rol zoals bijvoorbeeld het zwakker worden van de spieren. Wat de oorzaak ook is, u wilt zo snel mogelijk weer van uw rugklachten af. Pijn in de rug belemmert u bij activiteiten op de dag zoals het verrichten van werkzaamheden of bijvoorbeeld bij het autorijden. Om rugklachten goed te kunnen behandelen is het belangrijk de oorzaak van de klachten te achterhalen.

In de meeste gevallen kan rugpijn weer vanzelf over gaan, maar als de klachten ernstig zijn is het beter een huisarts te raadplegen. De huisarts kan de oorzaak van de rugklachten vaststellen en de juiste medicijnen voorschrijven of bijvoorbeeld een foto van de rug laten maken om uit te sluiten dat er sprake is van letsel of een rughernia.

Oorzaken van rugklachten

De meeste rugklachten vinden hun oorzaak in een verkeerde houding of te weinig beweging. Daarnaast kan ook verkeerd of te veel bewegen een oorzaak zijn van rugklachten. Een andere mogelijkheid voor rugklachten is een onderliggende ziekte of een ongeluk en tenslotte kan ook een scheefstand van het bekken rugklachten veroorzaken. Als u pijn in de rug heeft, is het belangrijk eerst eens na te gaan of u misschien een verkeerd matras heeft of langdurig op een verkeerde stoel zit. Beweegt u voldoende, dat wil zeggen minimaal dagelijks een half uur flink inspannen tijdens een stevige wandeling of fietstocht?

Rugklachten kunnen ook voortkomen uit het maken van bewegingen die u niet gewend bent. Als u niet gewend bent om te sporten en u gaat opeens regelmatig naar de sportschool dan kan dit rugpijn veroorzaken. Hetzelfde geldt voor het beoefenen van een nieuwe sport, een dagje zeilen of werken in de tuin met zware tegels. Over het algemeen weet de patiënt in dergelijke gevallen zelf wel wat de oorzaak van de rugklachten is en kan deze de juiste maatregelen treffen. Het wordt lastiger als u last heeft van rugpijn en niet goed weet wat de oorzaak daarvan is.

Een onderliggende ziekte van bijvoorbeeld de spieren of het bindweefsel kan rugpijn veroorzaken. De organen in het lichaam zoals de nieren, de lever, de longen of de darmen kunnen klachten van de rug geven. Het is dan ook verstandig om bij rugpijn die langer aanhoudt een huisarts te raadplegen. Een scheefstand van het bekken kan allerlei klachten veroorzaken waaronder rugklachten. Als u langere tijd last heeft van rugpijn en behandelingen niet of onvoldoende helpen, is het raadzaam na te laten gaan of uw bekken misschien scheef staat.

Wanneer naar de huisarts met rugklachten

Als u pijn heeft In de rug dan hoeft u niet direct naar een dokter te gaan tenzij de klachten dusdanig zijn dat u niet meer in staat bent goed en normaal te bewegen. Ook rugpijn die lange tijd aanhoudt en ondanks genomen maatregelen niet minder wordt en verdwijnt kunt u het beste door een arts laten beoordelen. De huisarts kan vaststellen wat de oorzaak van rugklachten is en de juiste behandeling voorschrijven. Meestal zal de huisarts een foto laten maken van de rug en pijnstillers voorschrijven. Het nemen van pijnstillers is belangrijk als u rugklachten heeft omdat u dan weer beter kunt gaan bewegen en bewegen is goed voor de rug. Immers, in de rug bevindt zich de wervelkolom die ons in staat stelt goed te bewegen. Ook als sprake is van bijkomende klachten zoals tintelingen in een been of pijn met uitstraling vanuit de bil naar een been kunt u beter snel een afspraak maken met de huisarts.

Waarom pijnbestrijding bij rugklachten

Het is natuurlijk heel vervelend om pijn te hebben en daarom is het prettig om een pijnstiller te nemen. Behalve het bestrijden van de pijn zelf is het belangrijk om veel te gaan bewegen en als u veel pijn heeft dan zal dit lastig zijn. Meestal volstaat een gewone pijnstiller zoals paracetamol om de pijn te onderdrukken. Pijnmedicatie vindt plaats volgens de zogenaamde pijnladder: Trede 1 voor milde tot matige pijn (paracetamol en bijvoorbeeld brufen), trede 2 voor matige tot hevige pijn (tramadol) en trede 3 voor zeer ernstige pijn die moet worden bestreden met morfine. Het spreekt vanzelf dat alleen de huisarts of een specialist geneesmiddelen uit trede 2 en 3 kan voorschrijven. Geneesmiddelen zoals paracetamol en brufen kunt u zelf bij de apotheek of drogist kopen. Dit soort middelen kunt u enkele dagen tot maximaal twee weken slikken. Is de pijn dan nog niet minder of over dan kunt u beter alsnog naar de huisarts gaan.

Rugklachten als gevolg van een hernia

De meeste rugklachten zijn niet ernstig en verdwijnen na het nemen van pijnstillers en meer beweging vanzelf. Soms kan het zo zijn dat rugklachten het gevolg zijn van een hernia. Een hernia is een uitstulping vanuit de tussenwervelschijf die drukt op omliggend weefsel en omliggende zenuwen. Dit kan een hevige pijn veroorzaken en ook tot uitval van een been leiden. Rugklachten kunnen ook gepaard gaan met tintelingen in een been en de onmogelijkheid te bewegen waardoor u op bed moet blijven. Ook een hernia geneest meestal vanzelf binnen 6 tot 8 weken. Slechts in enkele gevallen, ongeveer 10%, moet een hernia worden geopereerd.

Rugklachten als gevolg van een scheef bekken

Een scheef bekken kan allerlei klachten geven in het hele lichaam:

Als het bekken scheef staat, dan is het hele lichaam uit balans en deze onbalans wil het lichaam compenseren. Deze compensatie vindt meestal plaats met de wervelkolom die daardoor een beetje draait. Deze geringe draaiing van de wervelkolom kan grote gevolgen hebben voor pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht. Op deze pezen en spieren komt een verkeerde en zware kracht te staan waardoor allerlei klachten kunnen optreden. Rugklachten, en dan met name rugklachten die ook naar behandeling niet willen verdwijnen, zijn nogal eens te wijten aan een scheefstaand bekken. Scheefstand van het bekken kan op haar beurt weer een oorzaak vinden in een verkeerde houding of te weinig lichaamsbeweging, een ongeluk zoals een val van de fiets of van de trap maar ook het gevolg zijn van een verkeerde houding tijdens het werken voor de pc of langdurig bankhangen.

Krullaards Perfect Reset hij (KPR) bij rugklachten

Heeft u al langere tijd last van rugklachten en willen deze niet verdwijnen, zelfs niet na behandeling? Neem in dergelijke gevallen eens contact op met een van de vestigingen van KPR. KPR is gespecialiseerd in de behandeling van rugklachten en andere klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Als u een afspraak maakt voor een intakegesprek bij één van onze vestigingen, dan nemen wij samen met u uw klachten door waarna u plaats neemt op de KPR-plate. Met de KPR-plate kunnen wij onderzoeken of uw bekken inderdaad scheef staat. Dit onderzoek is geheel pijnloos en ook de vervolgbehandelingen op de KPR-plate zijn pijnloos. U kunt na de eerste behandeling een aanmerkelijke verlichting van de pijn ervaren en meestal volstaan drie of vier behandelingen om van uw rugklachten te worden verlost. Neem contact op met KPR als u meer informatie wilt over rugklachten in combinatie met een scheef bekken of als u een afspraak wilt maken voor een intakegesprek.


Geplaatst op 15 augustus 2017