Pijn in nek en schouder - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn in nek en schouder

Bij pijn in nek en schouder moet in het algemeen worden uitgegaan van overbelasting van de spieren in dit gebied. Echter, pijn in nek en schouder kan ook een andere oorzaak hebben zoals een scheef bekken. In feite gaat het ook dan om overbelasting van spieren in het gebied van de nek en de schouder alleen ligt de oorzaak in een ander deel van het lichaam, namelijk het bekken. De behandeling van pijn in het nek- en schoudergebied zal afhangen van de oorzaak, maar bestaat meestal uit een combinatie van het nemen van rust en het nemen van voldoende beweging en het treffen van de juiste maatregelen op het gebied van werkhouding en slaaphouding.

Als de oorzaak van pijn in nek en schouder gezocht moet worden in bekkenscheefstand dan is het belangrijk dat het bekken weer in een neutrale positie komt te staan waardoor de klachten kunnen verminderen en op termijn geheel kunnen verdwijnen.

Oorzaken van pijn in nek en schouder

Zoals gezegd moet de oorzaak van pijn in nek en schouder over het algemeen worden gezocht in een overbelasting van de spieren van de nek en de schouders. Echter ook een onderliggende ziekte van bijvoorbeeld het bindweefsel of een spierziekte kan dergelijke klachten veroorzaken. Een ongeluk kan ook leiden tot pijn in de nek. Een bekend voorbeeld hiervan is de zogenaamde whiplash die meestal het gevolg is van een kop-staartbotsing.

Overbelasting van spieren in nek en schouder kan verschillende oorzaken hebben waaronder:

  • Een verkeerde houding
  • Te weinig beweging
  • Verkeerde en te zware belasting van de nek en schouders
  • Een scheefstand van het bekken
  • Een nekhernia

Het kan ook zijn dat u op de tocht heeft gezeten waardoor u een stijve nek heeft gekregen, maar dit kan ook gebeuren als u ’s nachts verkeerd heeft gelegen. Pijn in nek en schouders als gevolg van koude of een verkeerde slaaphouding zal over het algemeen binnen één of enkele dagen genezen. Als nekpijn en schouderpijn langer duurt, dan is het belangrijk na te gaan wat de oorzaak van uw klachten is.

Behandeling van pijn in nek en schouder

Voordat een juiste behandeling kan worden gestart, is het belangrijk de De mogelijke oorzaken van nek- en schouderpijn uiteengezet. te achterhalen. Dit kan relatief eenvoudig zijn  bijvoorbeeld omdat u  werkzaamheden heeft verricht die u anders nooit verricht zoals werken in de tuin of u bent een dagje gaan zeilen. In dergelijke gevallen weet u wat er aan de hand is en zult u met rust en pijnstillers snel weer van de pijn af zijn.

Lastiger wordt het als u langere tijd last heeft van pijn in nek en schouder en niet goed weet waar deze pijn vandaan komt. Het is belangrijk te kijken of uw hoofdkussen en matras een juiste ondersteuning bieden  en of de stoel waarop u werkt geschikt is voor uw lichaam. Als het lichaam de hele nacht en soms ook overdag in een verkeerde houding staat, dan brengt dit op termijn klachten met zich mee en kan de pijn in nek en schouder ook chronisch worden.

De behandeling van pijn in nek en schouder bestaat uit een combinatie van rust, beweging, warmte en pijnstilling. Als u pijnstillers slikt dan bent u beter in staat de nek te bewegen. Beweging is belangrijk omdat zo alle spieren en pezen niet verslappen. Een warme doek in de nek of een warme douche kan weldadig werken voor de spieren waardoor deze zich kunnen ontspannen en de pijn in nek en schouder minder kan worden.

Als de pijn in nek en schouder niet minder wil worden ondanks genomen maatregelen dan is het belangrijk om een afspraak te maken met uw huisarts. Hetzelfde geldt voor patiënten die een zo hevige pijn in nek en schouder hebben dat zij eigenlijk niet meer in staat zijn de normale bezigheden uit te voeren. Soms moet uw huisarts u een sterkere pijnstiller voorschrijven zodat u weer in staat bent de nek, schouders en armen goed te bewegen. Uw huisarts zal meestal ook een foto van de nek en schouder(s) laten maken om uit te sluiten dat er letsel is in het nek- en schoudergebied.

Langdurige pijn in nek en schouder

Als u langere tijd last heeft van pijn in nek en schouder en ondanks behandelingen geen verbetering bemerkt, dan is het raadzaam na te laten gaan of uw bekken misschien scheef staat. Hetzelfde geldt voor patiënten bij wie behandelingen wel helpen maar de pijn in nek en schouder toch steeds weer terugkeert. Als de klachten te wijten zijn aan een scheefstand van het bekken, dan zullen behandelingen niet of slechts kort helpen. De bekkenscheefstand kan heel gering zijn  maar zelfs een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben en allerlei klachten veroorzaken waaronder pijn in nek en schouder. Andere klachten die het gevolg kunnen zijn van een scheef bekken zijn onder meer:

Behandeling van een scheefstand van het bekken

Scheefstand van het bekken kan allerlei klachten veroorzaken die niet of slechts moeilijk behandelbaar blijken te zijn. Heeft u last van dergelijke klachten dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van Krullaards Perfect Reset (KPR). Tijdens het intakegesprek wordt nagegaan of het bekken scheef staat en wordt besproken of uw klachten daaraan wellicht zijn te wijten.  Behandelingen en onderzoeken bij KPR zijn geheel pijnloos.

Een bekkenscheefstand kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een ongeluk
  • Een verkeerde houding
  • Te weinig beweging
  • Het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld als gevolg van werkzaamheden.

Een bekkenscheefstand hoeft niet per se het gevolg te zijn van een ernstig ongeval; ook kleinere ongelukjes zoals struikelen of vallen van de trap kunnen een bekkenscheefstand veroorzaken. Bij een verkeerde houding moeten u denken aan een slecht matras of langdurig voor de pc zitten in een ongeschikte stoel of langdurig voor de televisie hangen. Door te weinig beweging verslappen de spieren en kan het bekken sneller in een verkeerde positie komen te staan.

Krullaards Perfect Reset

Krullaards Perfect Reset is er in gespecialiseerd het bekken weer in een neutrale positie te plaatsen. Het scheve bekken veroorzaakt  een onbalans in het lichaam en deze onbalans wordt meestal met de wervelkolom gecompenseerd. Met name deze compensatie  zorgt voor de problemen en pijnklachten. Pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht worden verkeerd en te zwaar belast waardoor klachten zoals nekpijn en hoofdpijn, schouderklachten maar ook lage rugpijn kunnen optreden. Door het bekken weer in een neutrale positie te laten plaatsen,  kunnen pezen en spieren ook weer in de juiste positie komen te staan waardoor pijnklachten kunnen verdwijnen. Neem gerust contact op met één van onze vestigingen als u meer wilt weten over een scheefstand van het bekken in combinatie met klachten van pijn in nek en schouder of andere klachten. Wij informeren u graag en gaan tijdens het intakegesprek na of uw klachten inderdaad verband houden met een scheefstand van het bekken. Soms is een gedeeltelijke vergoeding van de behandelingen via uw zorgverzekering mogelijk.


Geplaatst op 14 augustus 2017