Pijn bekken - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn bekken

Helaas wordt regelmatig voor bepaalde pijnklachten geen oorzaak gevonden en is behandeling lastig. Dit geldt onder meer ook voor pijn bekken en bekkenbodem. Het bekken kan scheef zijn komen te staan door een ongeluk of door een andere oorzaak waardoor pijn in het bekken is ontstaan. Een scheef bekken kan daarnaast ook nog allerlei andere klachten veroorzaken in het lichaam.

Bekkenpijn wordt vaak in verband gebracht met zwangerschap en het is inderdaad zo dat tijdens de zwangerschap en na de bevalling sprake kan zijn van pijn in het bekken en omgeving. Het gaat dan meestal om bekkeninstabiliteit. Ook mannen kunnen last hebben van bekkenpijn en/of pijn in de bekkenbodem. Soms kan fysiotherapie uitkomst bieden, maar de behandeling van problemen en pijn bekken en bekkenbodem zal afhangen van de oorzaak van de klachten.

Oorzaken en symptomen van pijn bekken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor pijn in het bekken:

  • zwangerschap; dit houdt voornamelijk verband met de spieren rond het bekken
  • een scheefstaand bekken
  • het verrichten van zware fysieke werkzaamheden
  • langdurig in dezelfde houding staan/zitten
  • een ongeluk.

Pijn bekken en omgeving kan ook andere klachten met zich meebrengen:

  • pijn in de lage rug
  • pijn in de liezen en/of rond het heiligbeen
  • uitstralende pijn vanuit het bekken
  • moeite met opstaan vanuit een stoel
  • problemen met het maken van repeterende bewegingen

Als ook de bekkenbodem is betrokken bij de klachten van het bekken dan kunnen nog andere problemen aan de orde zijn: moeite met plassen, pijn bij het vrijen of moeilijkheden met de stoelgang. Mannen kunnen daarnaast last krijgen van erectiestoornissen.

Behandeling pijn bekken

De behandeling van pijn bekken en problemen met de bekkenbodem zal afhangen van de oorzaak. Indien sprake is geweest van een ongeluk dan is soms een operatie nodig, zal moeten worden gerevalideerd en kan fysiotherapie worden ingezet. Bekkenpijn bij vrouwen zal veelal na de zwangerschap overgaan en ook pijn bekken na de bevalling laat zich doorgaans goed behandelen.

Een fysiotherapeut kan veel voor u betekenen als u last heeft van pijn bekken, pijn bekkenbodemspieren en andere bijkomende symptomen zoals moeite met het ophouden van de plas, de ontlasting of problemen met vrijen.

Indien pijn in het bekken het gevolg is van een scheefstand van het bekken, dan kunt u voor behandeling terecht bij Krullaards Perfect Reset. Met behulp van de KPR-Plate wordt uw bekken weer in de juiste positie gebracht waardoor klachten van het bekken maar ook andere klachten kunnen verminderen of zelfs volledig kunnen verdwijnen.

Meer over pijn bekken en bekkenscheefstand

Bekkenscheefstand kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij, uitglijden over een los kleedje of een ernstiger ongeval zoals een auto-ongeluk. Meestal is het bekken uit balans geraakt door verkeerde leefgewoonten en dan met name het zitten en liggen. Slapen op een verkeerd matras dat te weinig ondersteuning biedt bijvoorbeeld. Of langdurig op de bank hangen in een onderuitgezakte houding of langdurig werken in een stoel die hiervoor niet optimaal geschikt is. Het bekken is het centrale deel van ons lichaam, draagt het bovenlichaam en staat in verbinding met het onderlichaam. Problemen met het bekken geven dan ook niet alleen pijn bekken en heupen, maar ook elders in het lichaam kunnen pijnklachten optreden als het bekken scheef staat.

Veel voorkomende klachten als gevolg van bekkenscheefstand:

U ziet dat klachten die te wijten zijn aan een scheef bekken over het hele lichaam kunnen voorkomen. Het scheve bekken zelf veroorzaakt disbalans en daardoor pijn maar ook de compensatie van de scheefstand van het bekken leidt op haar beurt tot pijnklachten. Het lichaam wil de disbalans compenseren en een bekkenscheefstand wordt meestal met de wervelkolom en soms met de benen of knieën gecompenseerd. Dit zorgt voor een lichte draaiing van de wervelkolom en deze draaiing kan naast pijn bekken en heupen voor tal van andere klachten zorgen omdat pezen en spieren door het een en ander zwaar en verkeerd worden belast.

Is uw pijn bekken te wijten aan bekkenscheefstand

Of uw pijn aan het bekken te wijten is aan een bekkenscheefstand is niet in één oogopslag duidelijk. Er zal moeten worden gekeken of sprake is van bekkenscheefstand. Dat geldt ook voor veel andere onbegrepen klachten zoals chronische hoofdpijn, een hernia die zelfs na een operatie niet pijnvrij is, schouderklachten en nekklachten of restless legs. Vaak zijn patiënten al behandeld door hun huisarts, specialist en fysiotherapeut en nog zijn de klachten niet weg. Juist in dergelijke gevallen, langdurige, onbegrepen pijnklachten van het bekken, de schouders, de rug, nek en het hoofd, is het zinvol na te laten gaan of sprake is van bekken scheefstand. U kunt dit op een eenvoudige en pijnloze manier laten onderzoeken bij Krullaards Perfect Reset (KPR).

Onderzoek en behandeling pijn bekken bij KPR

Heeft u al langere tijd last van onbegrepen pijnklachten zoals pijn bekken, pijn heupen, restless legs, hoofdpijn of rugklachten, dan is het goed na te laten gaan of uw bekken scheef staat. Dat kan bij een van de vestigingen van KPR waar u een afspraak kunt maken voor een intakegesprek. Tijdens het eerste gesprek kijken we of u last heeft van bekkenscheefstand en bespreken we uw klachten. Al direct na de eerste behandeling kan een verbetering optreden van uw klachten. Het onderzoek en de behandelingen vinden plaats op de zogenaamde KPR-Plate en alle behandelingen zijn pijnloos. Doorgaans volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken weer in een neutrale positie te brengen waardoor pezen en spieren ook weer in een normale positie komen. Hierdoor kunnen veel klachten verminderen of helemaal verdwijnen zoals chronische hoofdpijn, een stijve pijnlijke nek of pijn bekken en heupen. Ook klachten van restless legs of zelfs een hernia kunnen volledig genezen nadat uw bekken weer in de juiste positie staat. Wilt u meer informatie over de behandeling bij KPR of direct een afspraak maken voor een intakegesprek neem dan gerust contact op met een van de vestigingen van KPR.


Geplaatst op 28 juni 2017