Hernia Nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hernia Nek

Een hernia in de nek is na een lage rughernia de meest voorkomende hernia. Een hernia is een uitstulping van het zachte materiaal uit de tussenwervelschijf en kan optreden op elke plek in de wervelkolom. Een hernia nek komt het meeste voor tussen de 6e en 7e halswervel. De oorzaken van een nekhernia lopen uiteen en ook de behandeling zal daarom verschillen.

De klachten van een nekhernia bestaan uit pijn in de nek zelf maar kan ook klachten geven aan de schouders, de armen en de handen. Dit in tegenstelling tot een rughernia waar meestal de benen worden getroffen. Een nekhernia kan vanzelf genezen en u kunt ook veel doen om een nekhernia te voorkomen.

Meer over een nekhernia

In de nek bevinden zich 7 halswervels waartussen zich steeds een tussenwervelschijf bevindt. Net als bij een rughernia wordt een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping van het zachte materiaal uit de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan drukken op een zenuw waardoor allerlei klachten aan de schouder, aan de nek zelf en aan de armen en handen kunnen optreden. Het kan dan gaan om pijn en tintelingen maar ook om ernstiger symptomen zoals krachtverlies. In zeer ernstige gevallen kan zelfs verlamming van een arm optreden.

Oorzaken hernia nek

De meest voorkomende oorzaak van een nekhernia is een verkeerde (lichaams)houding. Vooral de zogenaamde schildpadhouding is een grote boosdoener. Deze houding bestaat uit een voorovergebogen hoofd waarbij tegelijkertijd de schouders naar voren worden gedrukt. Deze houding komt onder andere vaak voor bij computerwerkzaamheden. De nek wordt in deze houding langere tijd verkeerd belast waardoor grote druk komt te staan op pezen en spieren en op de wervels.

Ook het tegenovergestelde kan een nekhernia veroorzaken: te weinig beweging waardoor de spieren verslappen en de halswervels en de wervelkolom onvoldoende steun krijgen om in een goede positie te blijven. Ook het vorderen van de leeftijd kan een oorzaak zijn van een nekhernia. Bij het ouder worden kunnen de tussenwervelschijven uitdrogen en kan de kans op uitstulpingen verder toenemen. Roken heeft een negatief effect op het slijtageproces van de tussenwervelschijven en waardoor het slijtageproces wordt versneld.

Bovenstaande oorzaken zijn oorzaken die niet acuut zijn maar meestal over een langere periode ontstaan. Ook een acute nekhernia komt regelmatig voor. Een acute nekhernia kan ontstaan bij een verkeersongeval of een sportongeluk of ander ongeval. Bij een kop staart botsing kan het slachtoffer een whiplash oplopen. Door de grote klap van achteren krijgt de nek een onverwachte harde klap te verwerken die kan leiden tot een nekhernia. In dat geval wordt met grote kracht het zachte materiaal van de tussenwervelschijf naar buiten gedrukt.

Hernia nek diagnose en behandeling

De diagnose nekhernia wordt gesteld door de huisarts vaak in samenwerking met een neuroloog. Allereerst worden uw klachten besproken en indien de huisarts hiertoe aanleiding ziet, dan zult u worden verwezen naar een neuroloog. De neuroloog zal u verder lichamelijk onderzoeken en meestal wordt een MRI-scan gemaakt. Een MRI-scan kan uitsluitsel geven over het al dan niet bestaan van een nekhernia. Een nekkraag kan in veel gevallen de pijn verlichten en de wervels de rust geven die ze nodig hebben om te herstellen.

Indien vast is komen te staan dat u een nekhernia heeft, dan zal de behandeling in eerste instantie bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. De behandeling kan worden aangevuld met fysiotherapie het nemen van rust en pijnstillers. In meer dan driekwart van de gevallen zal de nekhernia vanzelf genezen. Wordt in een periode van 6 tot 8 weken geen verbetering van de klachten bereikt, dan zal een neurochirurg overgaan tot operatie van de nekhernia. Een operatie van een nekhernia vindt altijd plaats onder algehele narcose en kan zowel via de nek als via de voorzijde van de hals worden uitgevoerd. Gelukkig komt een operatie van een hernia in de nek niet zo vaak voor. Alleen als na genomen maatregelen zoals meer rust, een goede lichaamshouding en pijnstillers na meerdere weken geen verbetering van de klachten optreedt, zou kunnen worden besloten tot een operatie. Wanneer de klachten van de hernia van de nek zeer ernstig zijn en gepaard gaan met uitvalsverschijnselen van een arm dan zal vaak ook worden besloten tot een hernia operatie.

Andere mogelijke oorzaken van een hernia nek

Een onderliggende ziekte zoals een spierziekte of ziekte van het bottenstelsel kan ook een hernia van de nek veroorzaken. Het is daarom raadzaam om, indien u langere tijd klachten heeft in de nek, een arts te raadplegen. Ook een scheefstand van het bekken kan klachten in de nek en schouders geven en leiden tot een nekhernia. De diagnose hernia van de nek als gevolg van bekkenscheefstand wordt niet zo vaak gesteld terwijl dit toch een belangrijke oorzaak van een hernia van de nek kan zijn. Een scheefstand van het bekken kan leiden tot klachten in het hele lichaam, variërend van de benen tot de heupen en het bekken zelf maar ook in de wervelkolom tot hoog in de nek. De klachten kunnen gepaard gaan met hoofdpijn en uitvalsverschijnselen van een been of arm maar ook gepaard gaan met tintelingen of migraine. Het restless legs syndroom kan eveneens een gevolg zijn van een scheefstaand bekken.

Waarom staat mijn bekken scheef

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor u een scheef bekken kunt hebben. We maken allemaal weleens een buiteling zoals uitglijden over het badmatje of een val van de fiets of van de trap. Het is logisch dat bij een dergelijke klap het bekken scheef kan komen te staan en hoewel deze scheefstand niet erg groot hoeft te zijn, kan de scheefstand toch veel klachten geven. Echter ook minder in het oog lopende situaties kunnen een scheef bekken veroorzaken. Een verkeerde zithouding bijvoorbeeld op het werk of ’s avonds op de bank. De hele dag werken op kantoor in een niet goed op uw lichaam afgestelde stoel. Een verkeerd matras kan ook klachten geven van de heupen en van het bekken resulterend in een scheefstand bekken.

Klachten als gevolg van scheefstaand bekken

Scheefstand van het bekken kan klachten geven in het gehele lichaam. Als centraal punt van ons lichaam staat het bekken in verbinding met de benen maar ook met de romp en met het hoofd. Het bekken maakt een belangrijke verbinding met de wervelkolom en zorgt voor balans. Als door een bekken scheefstand onbalans in het lichaam optreedt, dan zal dit resulteren in pijnklachten variërend van zere benen en pijnlijke heupen tot pijn in de onderrug of pijn hoog in de rug tot een nekhernia of migraine, schouderklachten en nekklachten. Deze klachten blijven vaak langere tijd onbegrepen en ook na behandeling zullen klachten als gevolg van een scheef bekken niet verdwijnen maar steeds weer terugkeren. Een hernia nek of hernia onderrug kunnen zelfs na operatie weer opspelen terwijl u denkt dat u de juiste maatregelen heeft getroffen.

Door de bekkenscheefstand ontstaat een onbalans in het lichaam en het lichaam zal deze onbalans willen corrigeren hetgeen meestal gebeurt met de wervelkolom. De wervelkolom zal een kleine draaiing maken waardoor pezen en spieren verkeerd en te zwaar worden belast. Het ligt er maar net aan welke pezen en spieren verkeerd worden belast en waar u pijn zult krijgen in het lichaam als gevolg van deze verkeerde situatie. Onder meer de volgende klachten kunnen optreden:

Oplossingen bij bekkenscheefstand

U heeft al langere tijd last van onbegrepen pijnklachten en wilt laten nagaan of de klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken. Waarschijnlijk heeft u al verschillende artsen bezocht voor uw onbegrepen rugklachten of een hernia nek of hernia rug en bent u nog steeds niet van de klachten af. Het is in dit soort gevallen zeker zinvol om na te laten gaan of u een scheef bekken heeft. Bij Krullaards Perfect Reset kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of inderdaad sprake is van een bekkenscheefstand. Ook uw klachten worden besproken en indien inderdaad sprake is van bekkenscheefstand kan de behandeling direct worden gestart. De behandelingen vinden plaats met behulp van de zogenaamde KPR-plate. De onderzoeken en de behandelingen met behulp van de KPR-plate zijn geheel pijnloos.

Behandeling bij KPR

Bij KPR kunt u uw bekken in een neutrale positie laten brengen. Dit kan ertoe leiden dat pezen en spieren weer hun oorspronkelijke positie innemen en allerlei pijnen en ongemakken in het lichaam gaan verdwijnen. Langdurige hoofdpijn, onbegrepen rugklachten of een hernia nek, schouderklachten en pijn in het bekken kunnen allemaal het gevolg zijn van een scheef bekken. Nadat het bekken weer in een neutrale positie staat, kunnen al deze klachten verminderen of verdwijnen. Als u wilt weten of uw bekken scheef staat en uw pijnklachten daaraan te wijten zouden kunnen zijn, dan kunt u een afspraak maken bij een van de vestigingen van KPR. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen.


Geplaatst op 31 juli 2017