Chronische rugpijn - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Chronische rugpijn

Chronische rugpijn komt vaak voor en kan verschillende oorzaken hebben. De kans om chronische rugpijn te ontwikkelen wordt groter naarmate men ouder wordt maar ook bij jonge mensen komt chronische rugpijn regelmatig voor. Rugpijn is in veel gevallen het gevolg van een verkeerde houding of te weinig beweging maar ook een combinatie van beide factoren kan vaak een oorzaak zijn van chronische rugpijn.

Omdat bij het ouder worden pezen en spieren verslappen, is de kans om chronische rugpijn te ontwikkelen op hogere leeftijd groter. Ook andere oorzaken kunnen leiden tot chronische rugpijn, denk hierbij aan een onderliggende ziekte of een ongeluk. En minder bekende oorzaak van chronische rugpijn is een scheefstand van het bekken.

Meer over oorzaken chronische rugpijn

De basis van de rug is de wervelkolom die bestaat uit wervels en tussenwervelschijven. Aan de wervelkolom zijn pezen en spieren vastgehecht en de wervelkolom zorgt ervoor dat wij ons goed kunnen bewegen. Ons lichaam is ontworpen om veel te bewegen en met name de wervelkolom is dan ook gebaat bij voldoende dagelijkse beweging. In de huidige tijd is het echter vaak niet altijd mogelijk om veel te bewegen omdat we veel tijd doorbrengen op een stoel zittend achter de computer of ander zittend werk hebben. De belangrijkste oorzaak van chronische rugpijn is dan ook een gebrek aan beweging en een verkeerde houding. Een verkeerde houding op het werk maar ook thuis achter de pc of op de bank hangen voor de televisie is een belangrijke oorzaak van lage rugpijn. Als men veel zittend werk verricht, is het belangrijk een op het lichaam aangepaste stoel te hebben zodat de rug goed wordt ondersteund.

Chronische rugpijn kan ook het gevolg zijn van een teveel aan beweging en dan met name bewegingen die niet goed worden uitgevoerd zoals zwaar tillen op een verkeerde manier. Als men werkzaamheden verricht die men niet gewend is, zoals bijvoorbeeld het omspitten van de tuin of het veelvuldig dragen van zware stenen, kan rugpijn ontstaan. Meestal gaat het dan om een kortdurende rugpijn die na enkele dagen of weken vanzelf weer verdwijnt. Echter ook rugpijn die plotseling ontstaat kan na enige tijd chronisch worden, vooral als men niet de juiste maatregelen treft.

Soms is een onderliggende ziekte de oorzaak van chronische rugpijn. Zo kan bijvoorbeeld een probleem met de nieren of met de longen rugpijn geven. Andere chronische ziektes zoals bindweefselziekte of spierziektes kunnen klachten in de rug geven maar in dergelijke gevallen is er meestal ook elders in het lichaam een probleem met pijnklachten. Een ongeluk waarbij de rug is betrokken kan eveneens chronische rugpijn veroorzaken.

Wanneer naar de huisarts met chronische rugpijn

Meestal zal rugpijn na enkele weken vanzelf overgaan. Het is wel belangrijk dat u als u rugpijn heeft maatregelen treft. Denk daarbij aan een goede stoel waarop u tijdens het werk zit, een goed matras om op te slapen en het nemen van voldoende beweging. Is de rugpijn na enkele weken nog niet over dan is het beter om de huisarts te raadplegen. De huisarts kan een onderliggende ziekte uitsluiten en adviseren over bijvoorbeeld medicijngebruik om de pijn tegen te gaan. Het voordeel van medicijngebruik is dat als u minder pijn heeft, u beter in staat bent om te bewegen en bijvoorbeeld dagelijks een flinke wandeling te maken of vaker de fiets te nemen in plaats van de auto.

Verdwijnen de klachten na enkele weken niet dan spreekt men over chronische rugpijn en ook dan is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Het kan zijn dat u een hernia heeft of dat uw bekken scheef staat. Ook een hernia geneest in de meeste gevallen vanzelf na het nemen van de juiste maatregelen. Voor een scheefstand van het bekken kunt u het beste een afspraak maken bij KPR voor advies, behandeling en begeleiding.

Chronische rugpijn als gevolg van hernia

Chronische rugpijn en zeker als deze gepaard gaat met andere verschijnselen zoals tintelingen in een been of voet of verlammingsverschijnselen en krachtverlies in een been kan duiden op een hernia. De behandeling van een hernia bestaat uit het treffen van de benodigde maatregelen zoals zorgen voor een juiste stoel en een goed matras en het nemen van voldoende beweging. Vaak gaat een hernia echter gepaard met matige tot hevige pijn waardoor bewegen moeilijk wordt. In dergelijke gevallen is het nemen van de juiste medicatie extra belangrijk. Soms volstaat dan een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol niet en zal de huisarts zwaardere pijnstillers voorschrijven zodat u toch voldoende kunt blijven bewegen. Een hernia geneest in 80 tot 90% van de gevallen vanzelf na genomen maatregelen en in slechts ongeveer 10% van de gevallen is een operatie nodig.

Bekkenscheefstand

Bekkenscheefstand kan een oorzaak zijn van chronische rugpijn. Het bekken kan scheef zijn komen te staan als gevolg van een gebrek aan beweging en een verkeerde houding maar ook door een ongeluk zoals uitglijden over het badmatje of een val met de fiets. Een bekkenscheefstand ziet men niet met het blote oog maar kan grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. Een scheef bekken kan zorgen voor allerlei klachten variërend van hoofdpijn en migraine tot het restless legs syndroom, pijn in de rug zowel hoog of laag of nekklachten en schouderklachten. Soms is iemand al behandeld voor chronische rugpijn maar keren de klachten steeds terug. Juist in dergelijke gevallen is het zinvol om na te laten gaan of uw bekken misschien scheef staat.

De reden waarom een scheef bekken voor zoveel verschillende klachten in het hele lichaam kan zorgen is het feit dat een scheef bekken wordt gecompenseerd door het lichaam. Deze compensatie bestaat vaak uit een lichte draaiing van de wervelkolom. Pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht worden daardoor op hun beurt te zwaar en verkeerd belast. Dit kan klachten geven in de nek en in de hoge rug maar ook midden in de rug, laag in de rug, in het bekken en in de heupen of leiden tot pijn in de benen.

Krullaards Perfect Reset

Voor het oplossen van problemen als gevolg van een scheef bekken kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek bij Krullaards Perfect Reset (KPR). Tijdens het intakegesprek wordt nagegaan of uw bekken scheef staat met behulp van de KPR-plate. Dit onderzoek is pijnloos en duurt slechts kort. Uiteraard worden tijdens het intakegesprek ook uw klachten van chronische rugpijn en andere klachten besproken. Staat uw bekken inderdaad scheef, dan kan direct worden begonnen met de behandeling, die eveneens pijnloos is.

Over het algemeen zijn drie of vier behandelingen nodig om het bekken weer in een neutrale positie te brengen. Veel patiënten voelen al na de eerste behandeling een aanzienlijke verbetering van hun pijnklachten en zijn na drie of vier behandelingen volledig klachtenvrij. Heeft u last van chronische rugpijn en hebben eerdere behandelingen niet of onvoldoende geholpen dan is het zeker de moeite waard een afspraak te maken bij KPR. U kunt ons altijd bellen voor informatie en advies maar ook direct een afspraak maken bij een van onze vestigingen.


Geplaatst op 15 augustus 2017