Chronische lage rugpijn - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Chronische lage rugpijn

Heeft u last van chronische lage rugpijn dan kan dit verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is de oorzaak een verkeerde houding; een verkeerde houding op het werk of ’s avonds op de bank hangen maar ook slapen op een verkeerd matras kan chronische lage rugpijn veroorzaken.

Om de juiste behandeling te kunnen starten, is het belangrijk de oorzaak te weten. Chronische lage rugpijn wordt doorgaans behandeld met medicatie en een verandering van leefstijl. Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatie nodig.

Oorzaken van chronische lage rugpijn

Ons bewegingsapparaat is gebaat bij het hebben van een goede houding en voldoende beweging. Een verkeerde houding kan chronische lage rugpijn of rugpijn hoger in de wervelkolom veroorzaken, echter, ook een gebrek aan beweging kan deze klachten veroorzaken. Er zijn ook onderliggende ziektes die lage rugpijn kunnen veroorzaken zoals bijvoorbeeld bindweefselziektes, spierziektes of osteoporose (botontkalking). Heeft u last van chronische lage rugpijn dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts om onderliggende ziektes uit te sluiten en de juiste behandeling te starten. In veel gevallen is het nodig om pijnstillers te gebruiken opdat u weer beter in staat bent te gaan bewegen. Eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol kunt u zonder overleg met de huisarts nemen maar sterkere pijnstillers moeten worden voorgeschreven. Hoewel NSAID’s ook vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist (bijvoorbeeld Aleve en Brufen) mag u deze middelen niet te lang en mag niet iedereen deze medicijnen zomaar gebruiken.

Ook een scheef bekken kan een oorzaak zijn van chronische lage rugpijn. Als uw rugpijn veroorzaakt wordt door een scheef bekken, dan zal een behandeling met pijnstillers en/of het meer gaan bewegen geen of onvoldoende effect hebben. In dergelijke gevallen dient eerst het bekken weer in een neutrale positie te worden gezet. U kunt hiervoor terecht bij KPR.

Chronische lage rugpijn kan ook het gevolg zijn van een ongeval of van een hernia. Een hernia in de onderste wervels lendenwervels komt het meeste voor. Ook een hernia is meestal het gevolg van verkeerde houding of onvoldoende beweging.

Chronische lage rugpijn als gevolg van een hernia

Een hernia geeft over het algemeen klachten van lage rugpijn. Ook een hernia in de nek de zogenaamde nekhernia komt regelmatig voor. Een hernia midden in de rug wordt minder vaak gezien. Een hernia is meestal het gevolg van te lang zitten in een verkeerde houding of slapen op een verkeerd matras. Ons lichaam heeft dagelijks voldoende beweging nodig en een goede zithouding en slaaphouding. Een hernia kan naast chronische lage rugpijn ook andere klachten veroorzaken zoals tintelingen in een been of uitstralende pijn vanuit de bil naar een been. In de meest ernstige gevallen kan ook sprake zijn van uitval van een been. Slechts in ongeveer 10% van de gevallen dient een hernia te worden geopereerd. Klachten van chronische lage rugpijn als gevolg van een hernia verdwijnen meestal binnen zes tot acht weken vanzelf. Meestal is het gedurende deze periode raadzaam geschikte medicijnen te gebruiken zodat de patiënt beter in staat is te bewegen.

Een scheef bekken

Ook een scheef bekken is meestal het gevolg van een verkeerde houding en of te weinig beweging. Een scheefstand van het bekken kan ook het gevolg zijn van een ongeluk zoals uitglijden over een matje, struikelen of een val van de fiets of van de trap of een ander ongeval. Een scheef bekken ziet men niet met het blote oog maar een minimale afwijking kan al grote gevolgen hebben. De scheefstand van het bekken leidt tot een onbalans in het lichaam. Het lichaam zal deze onbalans willen compenseren en doet dit meestal met de wervelkolom en soms met de benen of de knieën. Een scheef bekken kan dan ook klachten geven in het hele lichaam variërend van het restless legs syndroom tot pijn in het bekken of in de heupen. Ook klachten van migraine of hoofdpijn, schouderklachten, nekklachten of hoge rugpijn kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Heeft u al langere tijd last van onbegrepen pijnen dan is het raadzaam na te laten gaan of deze klachten mogelijk het gevolg zijn van een scheefstand van het bekken. Vaak zijn al meerdere behandelingen gestart, zijn pijnstillers geslikt en soms zelfs is een hernia operatie nodig geweest om u van de pijn af te helpen maar keert de pijn na verloop van tijd toch weer terug. Neem bij langdurige chronische lage rugpijn of andere klachten contact op met KPR om te laten checken of uw bekken misschien scheef staat.

Medicatie pijnladder bij chronische lage rugpijn

Als u last heeft van chronische lage rugpijn dan zal uw huisarts trachten met medicatie deze pijn te verlichten. Pijnbestrijding zal worden ingezet volgens de zogenaamde pijnladder. Bij lichte tot matige pijn wordt gekozen voor medicijnen uit trede 1 van de zogenaamde pijnladder. Trede 1 bestaat uit eenvoudig pijnstillers zoals paracetamol en de NSAID’s zoals ibuprofen, naproxen en ibuprofen. Indien deze medicijnen niet voldoende verlichting van de pijn geven dan wordt overgegaan naar trede 2 die bestaat uit morfineachtige medicijnen zoals tramadol. De 3e trede van de pijnladder bestaat uit medicijnen zoals morfine. Het spreekt vanzelf dat dit soort medicijnen alleen in uiterste noodzaak worden voorgeschreven. Terwijl u deze medicijnen slikt, is het belangrijk dat u weer voldoende gaat bewegen en zorgt voor een goede zit- en slaaphouding. In meer dan 80% van de gevallen van chronische lage rugpijn treedt met medicijnen en extra beweging een aanzienlijke verbetering op of zal de rugpijn geheel verdwijnen. Hetzelfde geldt voor mensen die chronische lage rugpijn hebben als gevolg van een rughernia. Is een chronische lage rugpijn het gevolg van een scheefstand van het bekken dan zal na verloop van tijd toch meestal de rugpijn terugkeren omdat het scheve bekken niet is behandeld.

KPR voor behandeling chronische lage rugpijn

Heeft u al langere tijd last van lage rugpijn en willen de klachten niet minder worden ook niet na behandeling door de huisarts of specialist? Dan is het in dergelijke gevallen goed mogelijk dat de klachten het gevolg zijn van een scheefstand van het bekken. Als u het bekken in een neutrale positie laat terugzetten, dan kunnen al deze klachten en ook andere klachten verminderen en zelfs geheel verdwijnen.

Zoals gezegd zal een scheefstand van het bekken door de wervelkolom worden gecompenseerd en dit gebeurt meestal met een lichte draai van de wervelkolom. Pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht worden nu op hun beurt verkeerd en te zwaar belast. Deze verkeerde en te zware belasting van pezen en spieren kan klachten veroorzaken in de lage rug, midden in de rug maar ook tot hoog in de nek. Het is om deze reden dat een scheef bekken zoveel verschillende klachten kan veroorzaken variërend van hoofdpijn en migraine tot een chronische lage rugpijn of problemen met de benen zoals het restless legs syndroom.

Behandeling op de KPR-plate

Als u een afspraak maakt bij KPR voor een intakegesprek dan wordt tijdens  het eerste algemene onderzoek vastgesteld of er inderdaad sprake is van een scheefstand van het bekken. Tijdens het eerste gesprek worden uw klachten in verband met chronische lage rugpijn en andere klachten besproken. Blijkt het inderdaad zo te zijn dat uw bekken scheef staat, dan kan de behandeling direct beginnen. U neemt plaats op de KPR plate (deze behandeling is geheel pijnloos) waarna u vaak al direct een verlichting van de pijn kunt ervaren. Meestal zijn ongeveer 3 behandelingen nodig om uw bekken weer in een neutrale positie te zetten en om de klachten geheel of gedeeltelijk en meestal blijvend te laten verdwijnen. In sommige gevallen is voor de behandeling bij KPR een gedeeltelijke vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk. Neem gerust eens contact op met een van de vestigingen van KPR als u meer informatie wilt over de mogelijkheden van behandeling van chronische lage rugpijn of van andere klachten ten gevolge van een scheef bekken.


Geplaatst op 1 augustus 2017