Pijn in onderrug en bekken - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn in onderrug en bekken

Veel mensen klagen over pijn in onderrug en bekken. Het is een medisch probleem dat onschuldig van aard kan zijn, maar ook kan wijzen op een ernstig probleem. Heeft u pijn in onderrug en bekken dan kan dit een flinke beperking betekenen in het dagelijks leven. Vaak wordt de pijn in onderrug en bekken al direct bij het opstaan gevoeld en is het bewegen moeilijk en pijnlijk.

U staat niet alleen met een minder plezierig gevoel op, u heeft ook problemen met zitten en met gaan staan vanuit zithouding. Allerlei activiteiten zoals de hond uitlaten of autorijden kunnen door pijn in onderrug en bekken zeer onaangenaam worden. De oorzaak van pijn in onderrug en bekken is verschillend maar vaak is het een combinatie van factoren.

Oorzaken van pijn in onderrug en bekken

Het bewegingsapparaat is een ingewikkeld systeem dat vatbaar is voor pijn. Te vaak en te lang zitten kan een rol spelen bij het ontstaan van pijn in bekken en onderrug. Zeker als men te vaak en te lang zit in een verkeerde houding of in een verkeerde stoel. De hele dag werken op kantoor in een kantoorstoel of bureau die niet goed zijn afgesteld, kan leiden tot klachten van pijn in onderrug en bekken. Ook een verkeerd matras kan zorgen voor dit soort pijn.

Het bewegingsapparaat is ervoor gemaakt om vaak en veel te bewegen. Te weinig beweging is dan ook vaak een oorzaak van pijn in bekken en onderrug. Echter men kan dit natuurlijk ook overdrijven zodat juist een teveel aan beweging de oorzaak is van pijn in bekken en onderrug.

Er kan ook iets mis zijn in het gebied van het bekken en de onderrug. Er zijn verschillende ziektes die pijn kunnen veroorzaken in het lichaam zoals een bindweefselziekte of een spierziekte. Daarom is het altijd belangrijk wel een arts te raadplegen als u pijn in bekken en onderrug heeft, zeker als dit langere tijd duurt of als de pijn bijzonder hevig is.

Het is ook mogelijk dat u last heeft van een hernia in de onderrug. Juist de onderste wervels van de wervelkolom, de zogenaamde lendenwervels zijn vatbaar voor een hernia. Ook een hernia heeft natuurlijk een oorzaak en deze moet meestal eveneens worden gezocht in te weinig beweging, een verkeerde stoel of een verkeerd matras.

Het is ook mogelijk dat het bekken scheef is komen te staan door een ongeluk, door een verkeerde stoel of een verkeerd matras of om een andere oorzaak. In dat geval is het raadzaam contact op te nemen met KPR zodat kan worden nagegaan of het bekken inderdaad scheef staat en uw klachten van pijn aan bekken en onderrug daar aan zijn te wijten.

Oplossingen bij pijn in onderrug en bekken

Heeft u last van pijn in onderrug en bekken dan kunt u eerst enige tijd rust nemen. U kunt enkele dagen  meer rust nemen om het bekken en onderrug te ontzien, dit mag echter niet te lang duren omdat het bewegingsapparaat dan nog verder verstijft. Ook kunt u enkele dagen pijnstillers nemen, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen. Ibuprofen is pijnstillend en gaat ontstekingen tegen maar u mag dit middel niet te lang slikken zonder dat een arts dit middel heeft voorgeschreven. Ibuprofen is slecht voor de maag en meestal moet dan ook een maagbeschermer worden genomen. Mensen met hartklachten of chronische ziektes mogen lang niet altijd dergelijke geneesmiddelen slikken omdat dit niet goed combineert met andere medicatie die al wordt ingenomen.

Is de pijn in onderrug en bekken zo hevig dat u eigenlijk niet veel meer kunt doen, dan is het raadzaam direct een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor mensen die al langere tijd pijn hebben in de onderrug en of in het bekken en de pijn ondanks enige tijd rust en of medicatie niet wil verminderen of verdwijnen.

Als u vermoedt dat u een hernia heeft, is het ook raadzaam een bezoek te brengen aan uw huisarts.

De klachten van een hernia in de onderrug verschillen meestal van gewone klachten van pijn in onderrug en bekken. Een hernia gaat namelijk vaak gepaard met andere klachten. Vaak geeft een hernia klachten van tintelingen in een been of pijn vanuit de bil naar een been. Het is zelfs mogelijk dat u uitvalsverschijnselen ervaart. Indien een zenuw bekneld raakt dan is de pijn zo hevig dat u eigenlijk niet meer heen of weer kunt.
Een hernia is een uitstulping van het zachte weefsel van de tussenwervelschijf. Indien het zachte weefsel via een scheurtje in de tussenwervelschijf naar buiten kan komen, dan kan dit materiaal gaan drukken op een zenuw in de directe omgeving, met alle gevolgen van dien.

Een hernia geneest vaak vanzelf. Er dient een goede balans te worden gevonden tussen voldoende bewegen en voldoende rust waarbij ook een goede stoel en een goed matras erg belangrijk zijn. Als u vermoedt dat u een hernia heeft dan kunt u het beste contact opnemen met de huisarts. Soms willen de klachten van een hernia niet vanzelf overgaan, ondanks medicatie en eventueel fysiotherapie en rust. In dergelijke gevallen is soms een operatie nodig om u van de klachten te verlossen.

Als de klachten niet willen verdwijnen

Heeft u al alle mogelijke maatregelen genomen zoals enige tijd rust, meer bewegen, aanpassingen aan stoel en matras en het slikken van medicijnen? Willen de klachten van pijn in onderrug en bekken maar niet verdwijnen ondanks alles wat u al heeft gedaan, dan is het verstandig eens te laten nagaan of uw bekken misschien scheef staat. Het kan zelfs zo zijn dat na een herniaoperatie toch de pijnklachten weer terugkomen omdat de onderliggende oorzaak, het scheve bekken, niet is behandeld.

Meer over scheefstand van het bekken

Het bekken kan om veel verschillende redenen uit balans zijn geraakt. Vaak is een verkeerde houding de oorzaak van een scheef bekken. ‘s Avonds op de bank hangen voor de televisie, langdurig zitten op een verkeerde stoel of lang slapen op een verkeerd matras maar ook een ongeluk kan de oorzaak zijn van een scheef bekken. Een scheef bekken kan op haar beurt klachten veroorzaken in het hele lichaam.

Het lichaam zelf zal namelijk proberen de scheefstand van het bekken te compenseren. Dit gebeurt vaak met de wervelkolom en soms ook wel met de knieën en benen. U kunt tal van verschillende klachten krijgen door een scheef bekken:

Pijn in onderrug en bekken kan dus ook het gevolg zijn van een scheef bekken. Het bekken is uit balans waardoor pezen en spieren verkeerd en te zwaar worden belast. Om de bekkenscheefstand te compenseren zal de wervelkolom enigszins draaien waardoor ook pezen en spieren die aan de wervelkolom vast zitten, verkeerd en te zwaar worden belast. Indien de pezen en spieren hoog in de wervelkolom te zwaar worden belast, dan kan dit resulteren in hoofdpijn en nekpijn. Indien de pezen en spieren in lager gelegen delen van de wervelkolom te zwaar worden belast dan kan dit pijn midden in de rug of pijn in de onderrug en in het bekken veroorzaken. Een scheefstand van het bekken kan ook een hernia veroorzaken: van hoog in de rug (de zogenaamde nekhernia) tot een hernia midden in de rug (hetgeen minder vaak voorkomt) of een hernia laag in de rug. Een hernia in de onderrug komt het meest vaak voor.

Hulp bij oplossen pijn onderrug en bekken

Wilt u graag hulp bij het oplossen van problemen met pijn in de onderrug en het bekken dan kunt u het beste contact opnemen met Krullaards Perfect Reset. Als u een afspraak maakt voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR, dan kunt u direct laten nagaan of uw bekken scheef staat. Tijdens het eerste gesprek worden ook uw pijnklachten besproken. Het komt voor dat al direct naar de eerste behandeling een significante verbetering optreedt en de klachten van pijn in onderrug en bekken afnemen. Behandelingen bij KPR zijn pijnloos. Maak eens een afspraak voor een intakegesprek als u wilt praten over problemen met de pijn in de onderrug in het bekken en laat nagaan of het bekken scheef staat. Het is soms mogelijk om een gedeeltelijke vergoeding voor de behandeling bij KPR te krijgen via uw zorgverzekering.


Geplaatst op 8 augustus 2017