Hoofd Archieven - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Geplaatst: 18 juli 2017

Hoofdpijn achterhoofd nek

Met hoofdpijn achterhoofd nek wordt meestal bedoeld een pijn in het hoofd die met name in het achterhoofd wordt gevoeld en het gevolg is van spierspanning in de nek. Hoofdpijn achterhoofd komt heel erg veel voor. Een op de drie mensen krijgt weleens te maken met hoofdpijn vanuit de nek die met name wordt gevoeld in het achterhoofd. Dit soort hoofdpijn is het gevolg van een te grote spierspanning in het halsgebied en heeft verschillende oorzaken.

Hoofdpijn achterhoofd valt meestal onder de categorie spanningshoofdpijn. Het gaat dan om spierspanningshoofdpijn die uiteraard het gevolg kan zijn van stress maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Spanningshoofdpijn in achterhoofd en nek kan het gevolg zijn van een verkeerde levenswijze maar ook een lichamelijke oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is, met buikpijn, een van de meest vaak voorkomende klachten. De huisarts ziet dagelijks meerdere patiënten op zijn of haar spreekuur met de klacht hoofdpijn. Hoofdpijn is, hoe vervelend ook, meestal onschuldig en gaat vanzelf weer over. Toch kan hoofdpijn een enorme impact hebben op het leven. Zeker als sprake is van chronische hoofdpijn en men dagelijks te maken heeft met hoofdpijnklachten. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn waaronder spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.

Clusterhoofdpijn is een van de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt voor in aanvallen. Ook migraine is een heel vervelende soort hoofdpijn die aanvalsgewijs voorkomt. Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken en vaak ook met een extreme lichtgevoeligheid en geluid gevoeligheid. Vaak rest de patiënt niets anders dan de aanval in bed in een donkere stille kamer te doorstaan. Natuurlijk is er wel veel te doen tegen migraine op het gebied van medicatie waaronder in de ergste gevallen het toedienen van injecties.

Spanningshoofdpijn is het gevolg van een te grote spierspanning in het gebied van de nek en de schouders. De pijn kan kloppend of bonkend zijn en wordt soms erger bij bukken of harde geluiden en veel licht. Ook spanningshoofdpijn kan voorkomen in aanvallen maar is meestal chronisch van aard en duurt meestal langer dan enkele dagen.

Hoofdpijn achterhoofd nek en spierspanning

Als de spieren in het halsgebied zwaar worden belast dan is het logisch dat dit op een gegeven moment leidt tot pijn in dit gebied. De grote spierspanning leidt ertoe dat men hoofdpijn krijgt en ook deze hoofdpijn kan het spannen van de spieren nog meer versterken waardoor een cirkel ontstaat. Bij hoofdpijn door spierspanning is het ontspannen van de aangedane spieren het beste medicijn maar dit is soms niet altijd eenvoudig of mogelijk. Soms kan een warme doek in de nek of een ontspannende massage uitkomst bieden en natuurlijk kunnen ook pijnstillers de pijn verlichten.

De oorzaak waarom de spieren in halsgebied zo extreem gespannen zijn, zal per patiënt verschillen. Het woord spanningshoofdpijn doet al gauw denken aan spanning op emotioneel vlak zoals overspannenheid of veel stress. Dit is in veel gevallen inderdaad de oorzaak van hoofdpijn achterhoofd nek en schouders maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Er kan ook een andere reden zijn waarom de spieren in het halsgebied zo gespannen zijn zoals bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken, een onderliggende (spier)ziekte of een ongeluk.

Hoofdpijn achterhoofd nek door scheefstand bekken

Het bekken vormt het centrale punt van ons lichaam: het staat in verbinding met de benen maar ook met de romp en met het hoofd. Als het bekken enigszins scheef is komen te staan, dan kan dit klachten in het hele lichaam veroorzaken. Door de scheefstand van het bekken raakt het hele lichaam uit balans en het lichaam wil deze disbalans weer compenseren. Meestal wordt een scheefstand van het bekken gecompenseerd met de wervelkolom die daardoor een lichte draai maakt. Deze lichte draaiing van de wervelkolom zorgt er op haar beurt weer voor dat pezen en spieren die in verbinding staan met de wervelkolom verkeerd en vooral te zwaar worden belast. Het gevolg hiervan is pijn in de spieren die verbonden zijn met de wervelkolom en dit kan zowel in het lage gedeelte van de wervelkolom als in hoger gelegen gebieden zoals in de nek worden gevoeld.

Een scheefstand van het bekken kan dan ook leiden tot allerlei verschillende klachten variërend van lage rugpijn tot restless legs maar ook tot hoofdpijn en migraine en schouderklachten. Een nekhernia of een hernia lager in de rug kan eveneens het gevolg zijn van een scheef bekken.

Waarom staat mijn bekken scheef

Het bekken kan scheef zijn komen te staan als gevolg van verschillende oorzaken. Langdurige stress kan een oorzaak zijn van een scheefstaand bekken maar ook  een ongeluk zoals een val van de trap of van de fiets of een ander ongeluk waarbij het lichaam een onverwachte beweging heeft gemaakt. Vaak echter ontstaat een scheef bekken als gevolg van een verkeerde lichaamshouding. Na een lange en drukke werkdag is het natuurlijk heerlijk om ’s avonds op de bank uit te rusten maar als men hierbij in een slechte houding op de bank gaat hangen, dan is dat bepaald niet goed voor de rug en voor het bekken. Overdag langdurig in een verkeerde werk stoel zitten of ’s nachts slapen op een ongeschikt matras, kan allemaal klachten geven van het bekken en leiden tot een scheefstand van het bekken. Scheefstand van het bekken ziet men over het algemeen niet met het blote oog omdat het om een kleine afwijking gaat. Echter deze kleine afwijking van de neutrale positie van het bekken kan leiden tot grote klachten in het hele lichaam.

Als u al langere tijd last heeft van hoofdpijn achterhoofd nek of last heeft van schouderklachten of migraine of wellicht een hernia die niet over wil gaan zelfs niet na een operatie, dan moet u er rekening mee houden dat de klachten voortkomen uit een scheef bekken. In dergelijke gevallen is het de moeite waard contact op te nemen met KPR om tijdens een intakegesprek na te laten gaan of uw klachten wellicht samenhangen met een scheefstand van het bekken.

Behandeling van hoofdpijn achterhoofd nek bij KPR

U kunt bij KPR, Krullaards Perfect Reset, terecht voor de behandeling van verschillende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Allereerst moet natuurlijk worden onderzocht of inderdaad bij u sprake is van een scheef bekken. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of er inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Ook worden uw klachten besproken. Klachten op het gebied van hoofdpijn maar ook eventuele andere klachten zoals pijn in het bekken of de heupen of wanneer u last heeft van het restless legs syndroom.

Mocht inderdaad blijken dat u een scheef bekken heeft, dan kan de behandeling direct worden gestart. Meestal volstaan ongeveer 3 behandelingen om het bekken met behulp van de KPR-plate weer is een neutrale positie te krijgen. Het is niet onmogelijk dat u al na de eerste behandeling een aanmerkelijke verbetering van de klachten ervaart. Neem gerust contact op met een van de vestigingen van KPR als u meer informatie wilt over bekkenscheefstand of advies wilt hebben over uw specifieke problemen. U kunt bij een van de vestigingen van KPR een afspraak maken voor een intakegesprek.
Geplaatst: 29 juni 2017

Hoofdpijn door nekklachten

Hoofdpijn heeft iedereen weleens. Spanningshoofdpijn in een periode met veel stress, hoofdpijn na een slechte nacht of hoofdpijn als gevolg van onderliggende oorzaken, ziektes of door een scheefstand van het bekken. Hoofdpijn kent veel verschillende oorzaken en ook de hoofdpijn zelf kan flink verschillen. De pijn kan aan één zijde van het hoofd worden gevoeld, achter een oog of juist in het achterhoofd. Hoofdpijn door nek– en spierproblemen komt vaak voor, meestal als gevolg van spanningen. Bijna iedereen krijgt daar mee te maken, zowel jonge als oudere mensen en ook bij kinderen komt hoofdpijn regelmatig voor. Behalve hoofdpijn komt ook migraine vaak voor. Dit is een hevige vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met symptomen zoals braken en gevoeligheid voor licht en geluid.

Hoofdpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Soms kan een pijnstiller uitkomst bieden of even gas terugnemen uit het drukke leven van alledag. Als hoofdpijn lang aanhoudt, bijzonder hevig is of steeds weer terugkeert, dan is het verstandig een arts te raadplegen en te laten onderzoeken waar uw hoofdpijn vandaan komt.

Soorten hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn en ook de oorzaken van hoofdpijn kunnen flink verschillen. We onderscheiden grofweg de volgende hoofdpijnsoorten:

 • Migraine;
 • Aangezichtspijn;
 • chronische hoofdpijn;spanningshoofdpijn.

Migraine

Migraine komt veel voor in Nederland, zo’n 2,5 miljoen mensen lijden eraan. Vrouwen hebben 2 tot 3 keer zoveel kans op migraine en de ziekte staat in de top 10 van meest invaliderende ziektes in de wereld. Migraine komt in aanvallen die soms vooraf worden gegaan door lichtflitsen en aura’s. Een aanval kan enkele uren tot meerdere dagen duren en gaat gepaard met braken en overgevoeligheid voor geluid en licht. De patiënt moet meestal het bed houden. Er zijn steeds betere medicijnen op de markt, zowel in tabletvorm als medicijnen die moeten worden geïnjecteerd. Migraine wordt doorgaans “uitgelokt” door bepaalde prikkels of omstandigheden, variërend van de menstruatie tot weersveranderingen, stress of bepaald voedsel. De impact op het leven betreft zowel de pijn en het ongemak als de onvoorspelbaarheid van de aanvallen. Het regelmatig uitvallen van school of het werk kan bijzonder hinderlijk zijn en het leven negatief beïnvloeden. Men weet nog niet precies hoe migraine ontstaat, wel is duidelijk dat er een erfelijke component is. Spanningen in het dagelijks leven lijken ook een grote rol te spelen. Migraine kan ook het gevolg zijn van hoofdpijn door nek problemen.

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is hoofdpijn die vrijwel elke dag in zekere mate aanwezig is. Het kan bij chronische hoofdpijn daarbij ook om verschillende soorten hoofdpijn gaan. Zo kunt u voortdurend last hebben van spanningshoofdpijn. Chronische hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben waaronder medicijnafhankelijkheid, stress, een scheef bekken of een onderliggende ziekte. Vaak is ook niet direct een oorzaak aan te wijzen hetgeen behandelen van chronische hoofdpijn lastig maakt. Het veranderen van leefgewoonten kan helpen: minder medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, meer rust, meer beweging, goed slapen en eten en het vermijden van alcohol en tabak.

Spanningshoofdpijn

De naam van deze soort hoofdpijn suggereert dat de hoofdpijn het gevolg is van stress terwijl dit niet altijd het geval hoeft te zijn. De hoofdpijn is vaak vooral in het achterhoofd voelbaar, alsof er een band om het hoofd zit. Soms voelt het kloppend aan en wordt de hoofdpijn erger bij inspanning of wanneer men gaat liggen. Deze hoofdpijn is meestal goed te behandelen met pijnstillers en op zich is spanningshoofdpijn niet ernstig, wel hinderlijk. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend maar wel is bekend dat bepaalde omstandigheden spanningshoofdpijn kunnen uitlokken:

 • spanningen, stress;
 • vermoeidheid;
 • hormonale schommelingen (menstruatie);
 • overbelasting van spieren (nekspieren, kauwspieren, oogspieren);
 • een verkeerde zit- of slaaphouding.

Ook onderliggende oorzaken kunnen leiden tot spanningshoofdpijn: een verkoudheid, problemen met het gebit, een allergie of een ontsteking in de bijholtes. Hoofdpijn door nek- en schouderproblemen wordt meestal gezien als spanningshoofdpijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een van de meest pijnlijke vormen van hoofdpijn. Clusterhoofdpijn komt in aanvallen en de oorzaak is nog niet bekend. Wel vermoedt men een verband met de biologische klok en drukverschillen in het hoofd, verwijding van de bloedvaten en druk op de zenuwen in het hoofd. Uitlokkende factoren kunnen zijn:

 • alcohol;
 • bloedvat verwijdende medicijnen;
 • bepaald voedsel (dit is niet bewezen maar veel patiënten geven aan dat dit een rol speelt);
 • andere uitlokkende factoren die per persoon kunnen verschillen.

Clusterhoofdpijn heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven. De ernstige hoofdpijn is erg naar maar ook het regelmatig uitvallen van school of van het werk wordt ervaren als zeer belastend.

Hoofdpijn door nek- en andere klachten en scheef bekken

Soms wil hoofdpijn niet overgaan, ook niet na behandeling of het nemen van maatregelen zoals meer rust, meer beweging, een nieuw matras of het slikken van medicatie. Bekkenscheefstand kan een oorzaak zijn van steeds terugkerende hoofdpijn, van chronische hoofdpijn, migraine en andere pijnklachten. Een scheef bekken zorgt voor een disbalans in het hele lichaam en kan daarom klachten geven in het hele lichaam: van benen, heupen, rug en schouders tot nek en hoofd. Daarbij komt dat de disbalans die ontstaat door het scheve bekken door het lichaam wordt gecompenseerd met de wervelkolom waardoor nog meer disbalans in lichaamsdelen kan ontstaan. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld hoofdpijn door nekklachten niet wil overgaan.

Het is logisch dat door de disbalans in het lichaam een foutieve druk wordt uitgeoefend op pezen en spieren waardoor klachten kunnen ontstaan. Klachten als gevolg van een scheef bekken zijn onder meer:

Waar de pijn zich zal openbaren, hangt af van de vraag waar het lichaam de disbalans van het scheve bekken zal compenseren en waar de foutieve druk op pezen en spieren in het lichaam plaatsvindt. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Oorzaak en behandeling scheef bekken

Hoofdpijn door nek- en schouderklachten en andere pijnklachten als gevolg van een scheef bekken kunt u laten behandelen bij Krullaards Perfect Reset (KPR). De meeste mensen zijn zich niet bewust van het feit dat hun bekken scheef staat. Dit is logisch want de scheefstand is minimaal en ziet men met het blote oog niet. Toch kunnen de gevolgen van een minimale bekkenscheefstand aanzienlijk zijn. De oorzaak van een scheef bekken kan worden gezocht in een valpartij of ongeluk maar ook in een verkeerde houding, verkeerd matras of ongeschikte stoel op het werk. Ook veel spanningen en stress en ongezond leven kunnen leiden tot een scheef bekken.

De behandeling van een scheef bekken is bij KPR pijnloos en relatief eenvoudig. U staat tijdens de behandeling (en ook tijdens het onderzoek) op de zogenaamde KPR-Plate waarmee uw bekken weer in een neutrale positie wordt geplaatst. U kunt al na de eerste behandeling een vermindering van hoofdpijn door nek- en schouderklachten ervaren en ook andere klachten zoals migraine, rugpijn of een hernia kunnen met een behandeling door KPR verminderen of verdwijnen. Maak een afspraak bij een van de vestigingen van KPR voor een intakegesprek. Tijdens de intake kan direct worden onderzocht of uw bekken inderdaad scheef staat en worden uw klachten uitgebreid besproken. Blijf niet langer rondlopen met onbegrepen hoofdpijn door nekproblemen maar laat onderzoeken of uw klachten het gevolg zijn van een scheef bekken.
Geplaatst: 22 juni 2017

Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn is een veelgehoorde klacht en kan veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is sprake van hoofdpijn vanuit de nek. Het wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Toch is de term spierspanningshoofdpijn niet altijd een goede keus, want niet elke hoofdpijn vanuit de nek wordt veroorzaakt door (een te grote) spierspanning. Ook de nekwervels kunnen zorgen voor hoofdpijn vanuit de nek en het is ook mogelijk dat hoofdpijn vanuit de nek wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte, een ongeluk of een afwijking aan bepaalde organen zoals kraakbeen, vaten of zenuwen. Hoofdpijn vanuit de nek kan ook voortkomen uit een scheef bekken.

Spanningshoofdpijn is echter de meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn vanuit de nek. Twee op de drie mensen krijgen er mee te maken. Hoewel spierspanningshoofdpijn niet ernstig is, is het wel heel vervelend en kan het u behoorlijk beperken in het dagelijks leven.

Meer over spierspanningshoofdpijn

Twee derde van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met spierspanningshoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Sommige mensen hebben een enkele keer, anderen hebben constant last van deze vorm van hoofdpijn vanuit de nek. De spierspanning in de nek kan lichamelijk van aard zijn, maar ook een psychische oorzaak hebben: te veel spanning in het dagelijks leven. Lichamelijke oorzaken zijn onder meer verhardingen in de nek, verhardingen in de schouderspieren of in de spieraanhechtingen.

Symptomen van spanningshoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek is doorgaans licht tot matig qua intensiteit. Vaak wordt de pijn aangeduid als een knellende band om het hoofd, een dof en drukkend gevoel, aan beide zijden van het hoofd. Hoofdpijn vanuit de nek kan voorkomen in de vorm van aanvallen of chronisch zijn. De aanvallen verschillen per persoon en kunnen variëren van een uur tot enkele dagen. Episodes met pijn en zonder pijn wisselen elkaar af. Bij chronische hoofdpijn vanuit de nek is de pijn vrijwel continu aanwezig.

De symptomen van spierspanningshoofdpijn op een rij:

 • lichte tot matige hoofdpijn
 • pijn aan beide zijden van het hoofd; drukkend, klemmend gevoel
 • het gevoel van een strakke band om het hoofd
 • uitstraling van de pijn naar de schouders is mogelijk
 • de hoofdpijn wordt bij inspanning niet merkbaar erger
 • extra gevoeligheid voor fel licht of harde geluiden is mogelijk
 • misselijkheid, zonder overgeven, komt regelmatig voor.

Oorzaken spanningshoofdpijn

Hoofdpijn vanuit de nek als gevolg van spanningshoofdpijn kan veel oorzaken hebben. Het is daarom niet eenvoudig uit te zoeken welke factor de boosdoener is. Soms is het een kwestie van uitproberen om er achter te komen waardoor spanningshoofdpijn ontstaat. In veel gevallen zijn verhardingen in spieren en aanhechtingen van schouders, nek, schedel en het gezicht de boosdoener. . De oorzaken van deze hoofdpijn ( spanningen)  kunnen o.a. zijn:

 • angst, stress
 • een depressie
 • overbelasting van bepaalde spieren ten gevolge van bijvoorbeeld sport
 • overbelasting van de oogspieren door:
 • een te zwakke of te sterke bril
 • te veel beeldschermwerk, lezen bij slecht licht,te veel televisiekijken
 • overbelasting van de kauwspieren (tandenknarsen, nagelbijten)
 • vermoeidheid door slaapgebrek, te weinig ontspanning
 • problemen aan het gebit
 • allergieën, chronische verkoudheid
 • bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, alcohol, kaas).

Ook frequent gebruik van pijnstillers kan leiden tot hoofdpijn vanuit de nek.

De behandeling van spierspanningshoofdpijn

Bij veel mensen spelen verkrampte nek- en schouderspieren een grote rol bij het ontstaan van spanningshoofdpijn. Leren ontspannen speelt dan ook een grote rol bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn vanuit de nek.

Therapieën om te leren ontspannen zijn fysiotherapie, Mensendiek therapie en Cesartherapie. Deze vormen van therapie zorgen er voor dat uw spieren worden gemasseerd, u een betere houding leert aannemen en leert beter te bewegen. Ook yoga en gedragstherapie kunnen u helpen beter te leren ontspannen. Het is belangrijk voldoende te slapen (minimaal 6 tot 8 uur per etmaal). Voldoende drinken is eveneens heel belangrijk ter voorkoming van hoofdpijn. Als het warm is, is te weinig drinken een van de meest belangrijke oorzaken van spierspanningshoofdpijn.

Gezond eten is eveneens een belangrijke factor om hoofdpijn in het algemeen en hoofdpijn vanuit de nek te voorkomen. Wanneer er te weinig wordt gegeten kan er een glucosetekort ontstaan in de hersenen met hoofdpijn tot gevolg. Als u pijnstillers gebruikt voor de hoofdpijn dan is het belangrijk regelmatig medicijnvrije dagen in te lassen. Indien u dat niet doet dan kan medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan.

Hoofdpijn vanuit de nek en scheef bekken

Een scheef bekken kan voor veel problemen in de rest van het lichaam zorgen. De scheefstand van het bekken, die overigens zo klein is dat deze met het blote oog niet waarneembaar is, wordt door het lichaam gecompenseerd, meestal met de wervelkolom. Een kleine draaiing van de wervelkolom kan grote gevolgen hebben waaronder pijn in de nek, hoofdpijn vanuit de nek, migraine of pijn in de rug. Ook restless legs en zelfs een hernia kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken.

U kunt een scheef bekken hebben door tal van oorzaken: vaak verkeerd zitten (onderuit hangen of een verkeerde stoel op het werk), een slecht matras, een ongeluk zoals een val van de trap of een beenlengteverschil. Klachten ten gevolge van een scheef bekken kunnen voorkomen in de benen, in de heupen en in het bekken, in de onderrug, in de bovenrug, de schouders, de nek en het hoofd.

Hoofdpijn vanuit de nek kan ook een gevolg zijn van een scheef bekken. Als de wervelkolom de scheefstand van het bekken compenseert, dan draait de wervelkolom enigszins waardoor pezen en spieren in het nauw kunnen komen. Indien aan wervels, ook de nekwervels, verkeerd wordt getrokken treedt onnatuurlijke belasting op in dit gebied. Nekpijn, hoofdpijn vanuit de nek en migraine, duizeligheid, tintelingen in de armen en zelfs een nekhernia kunnen hiervan het gevolg zijn.

Nekhernia en andere oorzaken

Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, hoog in de wervelkolom. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuw waardoor hoofdpijn en andere klachten in dit gebied voorkomen. Hoofdpijn vanuit de nek is in sommige gevallen dan ook te wijten aan een nekhernia. Het is daarom ook verstandig om bij langdurige of zeer ernstige klachten van hoofdpijn vanuit de nek een arts te raadplegen. Met behulp van een röntgenfoto of een scan kunnen de nekwervels in beeld worden gebracht en kan worden aangetoond of u een nekhernia heeft.

Andere oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek zijn veel zeldzamer dan spanningshoofdpijn. Ziektes van de pezen, de zenuwen, de spieren kunnen nekpijn en hoofdpijn veroorzaken. Denk aan reuma, spierziektes en andere onderliggende ziektes. Als pijnstillers niet voldoende helpen of de hoofdpijn steeds terugkeert kunt u daarom het beste een arts raadplegen.

Indien behandelingen te weinig of geen succes hebben en de nekpijn of de hoofdpijn vanuit de nek steeds terugkeert, is het mogelijk dat uw klachten te wijten zijn aan een scheef bekken. Neem in dat geval contact op met KPR. Bij KPR, voluit Krullaards Perfect Reset kunt u laten nagaan of sprake is van een scheef bekken en het bekken weer laten terugzetten in de neutrale positie. De behandelingen zijn pijnloos en worden gedeeltelijk vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Er zijn verschillende behandelcentra in Nederland. Maak bij een van de KPR vestigingen een afspraak voor een intake. Tijdens deze intake kunt u uw klachten bespreken en laten nagaan of sprake is van een bekken scheefstand. Het is goed mogelijk dat uw klachten van hoofdpijn vanuit de nek al na een of enkele behandelingen verminderen of zelfs verdwijnen.
Geplaatst: 8 juni 2017

Hoofdpijn door nek

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben waaronder ook hoofdpijn door nek- of schouderklachten. Stress vormt een belangrijke oorzaak van hoofdpijn en hoofdpijn door nek- en schouderklachten is dan ook vaak te wijten aan te veel spanningen. Als men zich druk maakt of zorgen maakt, worden vaak onbewust de schouders opgetrokken en de nekspieren aangespannen. Dit zorgt op langere termijn voor pijn in het schoudergebied en pijn in de hals en dit kan leiden tot hoofdpijn. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn waaronder hormonale hoofdpijn, clusterhoofdpijn, spanningshoofdpijn, migraine en medicijnafhankelijke hoofdpijn.

Hoofdpijn kan chronisch zijn, dat wil zeggen dat men meerdere dagen per week last heeft van hoofdpijn en soms zelfs continue. Hoofdpijn heeft meestal een signaalfunctie. Dat wil zeggen dat de hoofdpijn het gevolg is van omstandigheden die buiten het hoofd zelf moeten worden gezocht. Voorbeelden daarvan zijn spanningen, vermoeidheid, een onderliggende ziekte of hoofdpijn door nek problemen.

Hormonale hoofdpijn

Veel vrouwen hebben vlak voor en tijdens de menstruatie last van hoofdpijn. Meestal is de hoofdpijn matig intens en kan met een pijnstiller zoals paracetamol worden volstaan. Doorgaans kan de patiënt haar werkzaamheden wel blijven doen. De pijn is over het algemeen wel heviger dan bij spanningshoofdpijn en is zeurend, dof of drukkend. Hormonale hoofdpijn gaat vaak gepaard met andere klachten waaronder een depressief gevoel, gewichtstoename, pijn in de rug, wisselende stemmingen, gezwollen / pijnlijke borsten, duizelingen en vermoeidheid. Hormonale migraine komt ook voor en is ernstiger dan hormonale hoofdpijn. De patiënt is in dat geval doorgaans niet meer in staat de dagelijkse werkzaamheden te verrichten en moet het bed houden.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is één van de pijnlijkste vormen van hoofdpijn. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen hetgeen opvallend is, omdat andere vormen van hoofdpijn vaker bij vrouwen worden gezien. Clusterhoofdpijn komt niet zo heel vaak voor; ongeveer 1 op de 1000 mensen krijgt er mee te maken. De eerste aanval van clusterhoofdpijn is meestal tussen het 20e en 40e levensjaar. De oorzaak is nog niet bekend hoewel veel wijst richting bepaalde eiwitten en neurologische afwijkingen. Hoofdpijn wordt vaak gezien als een ziekte die alleen voortkomt uit een teveel aan spanningen en slechte leefgewoonten maar niets is minder waar. Clusterhoofdpijn is een neurologische ziekte, vaak genetisch bepaald. De aanvallen beginnen meestal tijdens de slaap en periodes zonder en met hoofdpijn wisselen elkaar af. Deze periodes hangen soms samen met het wisselen van de seizoenen.

De symptomen van clusterhoofdpijn zijn:

 • hevige, meestal korte, scherpe aanvallen van hoofdpijn
 • meestal pijn aan één kant van het hoofd
 • pijn rondom en achter de oogkas, soms met uitstraling naar een oor, de kaken en de nek
 • tranende ogen, loopneus, verkleinde pupil, vergrote spierspanning.

De aanvallen duren meestal tussen de 15 minuten en 3 uur met uitschieters van 8 uur. Meerdere aanvallen van clusterhoofdpijn op één dag zijn mogelijk. Als de patiënt niet langer dan 30 dagen zonder hoofdpijn is, dan spreken we van chronische clusterhoofdpijn. Na een aanval van clusterhoofdpijn is de patiënt erg moe, voelt zich zwak en slap. Er zijn pijnstillers tegen clusterhoofdpijn maar die hebben veel bijwerkingen en mogen niet te vaak worden gebruikt. Bepaalde medicijnen tegen migraine helpen ook bij clusterhoofdpijn. Zuurstoftherapie zou een remmende werking op de aanvallen kunnen hebben en een gezonde leefstijl en gezond eten dragen bij aan het verminderen van het aantal aanvallen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is, zoals we mogen verwachten, het gevolg van een teveel aan spanningen. Deze hoofdpijn wordt vaak gevoeld aan de achterzijde van het hoofd, als een knellende band. Hoofdpijn door nek en schouders die zijn overbelast, spieren die te strak zijn aangespannen door het vele piekeren of het zich zorgen maken. Bijna iedereen krijgt wel te maken met spanningshoofdpijn. Immers, iedereen maakt wel een periode van extra zorgen en stress mee in zijn of haar leven. Soms is sprake van chronische spanningshoofdpijn die niet meer weg gaat, ook niet als voldoende rust wordt genomen en de spanningen zijn verdwenen.

Spanningshoofdpijn waarvoor veel pijnstillers woorden geslikt kan overgaan in medicijnafhankelijke hoofdpijn. In dat geval heeft de patiënt regelmatig pijnstillers geslikt waardoor er een afhankelijkheid is ontstaan van pijnmedicatie. Zodra de pillen niet worden geslikt, ontstaat hoofdpijn. Het is daarom raadzaam om regelmatig medicijnvrije dagen in te lassen als u pijnstillers slikt tegen spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn ontstaat als er te veel spanning op de spieren en pezen komt te staan. Dit is meestal het gevolg van spanningen (vandaar de naam) maar de spierspanning kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Er zijn onderliggende ziektes die een verhoogde spierspanning veroorzaken maar ook een scheefstand van het bekken kan spanningshoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn door nek- en schouderklachten, pijn in de nek, hoofdpijn en andere klachten in het hoofd-hals gebied kunnen allemaal hun oorzaak vinden in een scheef bekken.

Migraine

Ook bij migraine komt de hoofdpijn, net als bij clusterhoofdpijn, in aanvallen. De hevige hoofdpijn gaat bij migraine vaak gepaard met misselijkheid en braken en andere symptomen. Migraine bestaat doorgaans uit vier fasen: de waarschuwingsfase met de volgende signalen: stemmingsverandering, overgevoeligheid voor prikkels zoals licht en geuren, verstoorde slaap of een hongergevoel. De tweede fase is de aurafase (deze komt niet altijd voor). Tijdens deze fase kan de patiënt lichtflitsen zien, het zicht kan deels wegvallen en er kunnen tintelingen voorkomen in een arm, een been of in het gezicht.

De derde fase van een migraineaanval kenmerkt zich door een kloppende hoofdpijn die zeer heftig is, gepaard gaande met braken en/of overgevoeligheid voor licht en geluid. De patiënt wil doorgaans het liefst in bed liggen, in een donkere kamer. De hoofdpijnfase duurt tussen de 4 en 72 uur. De vierde fase is de herstelfase. Tijdens deze laatste fase is de patiënt nog moe, en kan hij of zij zich nog geprikkeld voelen en zich minder goed concentreren.

Migraine kan een grote impact op het leven hebben maar gelukkig is de ziekte tegenwoordig goed te behandelen met medicijnen en door bepaalde leefregels te hanteren. Daardoor kunnen mensen met migraine toch redelijk normaal tot normaal blijven functioneren. Migraine wordt niet veroorzaakt door de nek- of spanningsklachten maar uitgelokt door andere factoren. De exacte oorzaak is nog niet bekend, wel is bekend dat migraine vaak erfelijk is.

Hoofdpijn door nekklachten behandelen

Heeft u last van hoofdpijn door nek- of schouderklachten dan bestaat de behandeling daarvan doorgaans uit het nemen van rust en medicatie. Soms kunnen alternatieve therapieën helpen of een  massage van de nek. Duurt de pijn langer dan enkele weken of wordt u door de pijn zo gehinderd dat normaal functioneren niet meer mogelijk is dan kunt u beter een arts bezoeken. Deze kan vaststellen wat de oorzaak van de hoofdpijn is en welke behandeling daarbij hoort.

Helpt de behandeling van uw arts niet of onvoldoende? Komen de klachten van hoofdpijn door nek- en schouderpijn steeds terug? Laat dan eens onderzoeken of er wellicht sprake is van een bekkenscheefstand. Een bekkenscheefstand kan leiden tot tal van klachten waaronder hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten en migraine of klachten van het bekken en de benen.

Scheef bekken; oorzaken, symptomen en behandeling

Een scheef bekken kan leiden tot hoofdpijn door nek- en schouderklachten maar ook tot allerlei andere klachten. Dit komt omdat het lichaam de scheefstand van het bekken compenseert. Deze compensatie vindt meestal plaats in de wervelkolom waardoor deze enigszins draait. Een draaiing van de wervelkolom maakt dat op de pezen en spieren die aan de wervelkolom vastzitten, een onnatuurlijke druk wordt uitgeoefend. Het is goed te begrijpen dat een dergelijke onnatuurlijke toestand tot klachten kan leiden in verschillende delen van ons lichaam. De oorzaak van een scheef bekken kan verschillen:

 • u bent gevallen of heeft een ander ongeluk gehad
 • u bent uitgegleden of gestruikeld waarbij uw lichaam een verkeerde beweging heeft gemaakt
 • er is sprake van een aangeboren beenlengteverschil
 • een verkeerde slaaphouding of zithouding
 • onderuit hangen op de bank
 • andere oorzaken.

Een scheef bekken kan dus ontstaan om tal van redenen, zonder dat de patiënt zich daarvan bewust is en de scheefstand wordt ook niet gezien omdat het om een geringe afwijking gaat. De gevolgen kunnen echter groot zijn. Een scheef bekken kan de volgende klachten geven:

Zowel de oorzaken als de symptomen van een scheef bekken verschillen behoorlijk. Heeft u last van een van bovenstaande klachten zonder aanwijsbare oorzaak en wil behandeling van uw klachten niet tot het gewenste resultaat leiden dan is het zinvol na te laten gaan of u wellicht een scheefstaand bekken heeft. Uw pijnklachten zoals hoofdpijn door nekklachten kunnen te wijten zijn aan een scheef bekken zonder dat u dat weet.

Voor de behandeling van een scheef bekken kunt u terecht bij KPR: Krullaards Perfect Reset. U maakt eerst een afspraak bij een van onze vestigingen voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we uw klachten en onderzoeken wij of inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Tijdens de behandeling neemt u plaats op de KPR-Plate. Zowel het onderzoek als de behandelingen zijn pijnloos. Al direct na de eerste behandeling van het scheve bekken kunt u een verlichting van uw hoofdpijn door nekklachten verwachten. Gemiddeld zijn drie behandelingen nodig om het scheve bekken weer in een neutrale positie te brengen. Soms is een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit de zorgverzekering mogelijk. Bel ons gerust op als u meer informatie wilt over de KPR-therapie of als u een afspraak wilt maken voor een intakegesprek.
Geplaatst: 26 mei 2017

Hoofdpijn vanuit nek

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met verschillende oorzaken en behandelmethodes. Hoofdpijn vanuit nek of schouders is vaak het gevolg van te veel spanningen waardoor spieren in de regio van de nek en de schouders overbelast raken.

Aan hoofdpijn kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen. Dit heeft voor veel personen een enorme impact op het leven, omdat dagelijkse dingen niet meer zoals gewoonlijk uitgevoerd kunnen worden. Hoofdpijn vanuit de nek kan worden veroorzaakt door onder andere spieren, gewrichten, banden, pezen en zenuwen.

Hoofdpijn vanuit nek en spieren

Door spanningen kunnen spieren te veel en op een verkeerde manier worden aangespannen met pijnklachten zoals hoofdpijn tot gevolg. Een bekend voorbeeld zijn de zogenaamde triggerpoints: erwtvormige verhardingen in de spieren die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Als zich triggerpoints bevinden in de nek en schouders dan kan hoofdpijn vanuit nek en schouders daarvan het gevolg zijn. Een massage van nek en schouders kan helpen om van de hoofdpijn af te komen.

Hoofdpijn vanuit nek en gewrichten

In de nek bevinden zich nekwervels en de bovenste drie nekwervels zorgen nogal eens voor hoofdpijn vanuit de nek. Als de nekwervels verkeerd worden belast, kan hoofdpijn het gevolg zijn. Een verkeerde belasting van de nek en de wervels kan zijn oorzaak vinden in een verkeerd hoofdkussen, in spanningen of in veelvuldig draaien van de nek.

Ook de tussenwervelschrijven kunnen nekpijn en hoofdpijn vanuit de nek veroorzaken, soms met pijn tot boven de ogen. In de meeste gevallen zit de pijn daarbij aan één zijde van het hoofd, soms ook aan beide zijden. Soms kan een beschadiging aan een tussenwervelschijf ook pijn in het achterhoofd veroorzaken. Lagergelegen wervels veroorzaken geen hoofdpijn maar kunnen rugpijn veroorzaken.

Hoofdpijn vanuit nek en pezen en aanhechtingen

Indien sprake is van een langdurig verhoogde spierspanning in de nek kunnen ook de aan de spieren vastzittende pezen overbelast raken. Bekende aanhechtingen van pezen die voor hoofdpijn vanuit de nek kunnen zorgen zijn de aanhechtingen en pezen van de grote nekspieren. Er kan in dergelijke gevallen sprake zijn van lokale pijn maar ook van een groter klachtengebied tot aan de gehele schedel aan toe.

Een beklemde zenuw door een nekhernia bijvoorbeeld kan ook leiden tot hoofdpijn vanuit de nek. Een scheef bekken kan klachten geven van pijn aan de benen tot aan de rug, maar ook aan de schouders en nek met hoofdpijn of andere verschijnselen zoals tintelingen in de armen.

Nekpijn en hoofdpijn

De meeste hoofdpijn en nekpijn varianten vinden hun oorzaak in spanningen en stress, in onderliggende ziektes, een scheef bekken of een hernia. Hoofdpijn kom in tal van varianten voor:

• clusterhoofdpijn
• migraine
• aangezichtspijn
• spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn vanuit de nek is een veel voorkomend verschijnsel en kan in de meeste gevallen met pijnstillers zoals paracetamol en rust worden verholpen. Soms biedt een ontspannende massage of fysiotherapie uitkomst. Indien sprake is van een nekhernia of een scheef bekken dan zijn extra maatregelen nodig om van de pijn af te komen. Heeft u langere tijd last van hoofdpijn dan is het verstandig een arts te bezoeken. Een arts kan vaststellen wat de oorzaak is van uw hoofdpijn en de juiste behandeling voorschrijven. Een onderliggende ziekte moet worden uitgesloten en indien u een nekhernia heeft dan dient deze te worden behandeld met medicijnen of met een operatie. Ook migraine kan goed worden behandeld en met de juiste medicijnen kunt u in veel gevallen een migraineaanval voor zijn of sneller van de pijn worden verlost. Scheefstand van het bekken met hoofdpijn tot gevolg kan relatief eenvoudig worden verholpen met de KPR-therapie.

KPR-therapie bij hoofdpijn vanuit de nek

Een scheefstand van het bekken kan tot allerlei pijnklachten leiden zonder dat een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden. Klachten van een scheef bekken zijn onder meer:

• pijnlijke benen of onrustige benen (restless legs)
• pijnlijke heupen, zeer bekken
• pijn in de onderrug al dan niet met uitstraling naar een been
• pijn in het midden van de rug of in de bovenrug
• pijn in de nek en/of schouders
• hoofdpijn vanuit de nek
• hoofdpijn en migraine
• tintelingen, krachtsverlies en andere klachten.

Het bekken vormt het middelpunt van ons lichaam en draagt het gehele bovenlichaam, zorgt voor de nodigde draaibewegingen en kan daarom klachten veroorzaken in tal van gebieden.

Hoe ontstaat een scheef bekken
Een scheef bekken kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een verkeerde houding, of het nou om zithouding of slaaphouding gaat, leiden tot een scheef bekken. Vaak scheef op de bank hangen voor de televisie, een te hoge of lage bureaustoel met een verkeerde rugleuning of een te zacht matras en verkeerd hoofdkussen. Een val van de trap, uitglijden over het douchematje, een uitschuiver met de fiets of een buiteling over een losse stoeptegel zijn allemaal ongelukjes die er voor kunnen zorgen dat het bekken uit positie raakt. Ook een beenlengteverschil, een zwaarder ongeval of een onderliggende ziekte en zwangerschap kunnen het bekken uit balans brengen.

Waarom klachten van een scheef bekken
Een scheef bekken brengt uw hele lichaam uit balans en het lichaam zal deze onbalans willen compenseren. Indien de compensatie van het scheve bekken met de wervelkolom gebeurt, kan dit onder meer leiden tot pijn in de rug of hoofdpijn vanuit de nek. Door de draaiing van de wervelkolom wordt aan pezen en spieren getrokken op en verkeerde manier met pijn tot gevolg. Ook een nekhernia, een rughernia, restless legs of migraine kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken.

Hoofdpijn vanuit nek oplossen met therapie

Bij KPR, voluit Krullaards Perfect Reset kunt u uw bekken terug laten zetten in de neutrale positie. Dit gebeurt met behulp van de KPR-plate, een ingenieuze plaat waarop u gaat staan en waardoor door onbewuste ontspanning zonder kracht of pijn het bekken in de juiste positie wordt gebracht. Doorgaans volstaan enkele behandelingen om uw pijn aanzienlijk te verminderen of geheel te laten verdwijnen. Heeft u al langere tijd hoofdpijn vanuit de nek en weet u de oorzaak niet? Geven medicijnen maar kort verlichting en keert de pijn steeds terug? Maak een afspraak bij een van de vestigingen van KPR en laat nagaan of uw bekken scheef staat. Het is goed mogelijk dat uw klachten van hoofdpijn vanuit de nek het gevolg zijn van een scheef bekken. Tijdens de intake gaan wij na of uw bekken scheef staat en bespreken we uw klachten. Het onderzoek is pijnloos en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk.
Geplaatst: 15 mei 2017

Migraine

Migraine is een soort hoofdpijn die je leven behoorlijk op zijn kop kan zetten. Door de intense pijn is het meestal niet mogelijk de gewone dagelijkse dingen te blijven doen en moet het bed worden gehouden. Migraine komt vrij veel voor, gemiddeld meer bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen last hebben van migraine vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar. Migraine komt voor in aanvallen die duren tussen de 4 en 72 uur. Aanvallen van hoofdpijn die korter duren dan 4 uur of langer dan 72 uur sluiten migraine uit maar hebben een andere oorzaak.

Het is niet bekend hoeveel mensen precies last hebben van migraine maar onderzoeken laten zien dat het percentage mannen met migraine tussen de 2 en 10% ligt en het percentage vrouwen tussen de 5 en 25%. Van kinderen tot de leeftijd van 15 jaar heeft volgens een Schots onderzoek ongeveer 10% last van migraine.

Klachten migraine

De klachten van migraine bestaan uit aanvalsgewijs voorkomende hoofdpijn die matig tot heftig is en meestal eenzijdig. De hoofdpijn is meestal bonzend van aard en kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. De klachten worden erger bij inspanning zoals traplopen en er is doorgaans ook sprake van lichtovergevoeligheid en geluidsovergevoeligheid. De meeste migrainepatiënten, zeker meer dan de helft, heeft ook last van spanningshoofdpijn. Een migraineaanval kan op verschillende manieren beginnen waaronder ook als spanningshoofdpijn.

Tijdens een aanval van migraine komen ook gevoelsstoornissen voor: een dof of tintelend gevoel aan een lichaamszijde. Soms komt een milde vorm van eenzijdige verlamming voor. Een gevoel van tintelingen rond de mond tijdens een migraineaanval wordt ook vaak als klacht genoemd.

Migraine kan vooraf worden gegaan door een aura. Dit gebeurt bij 15 tot 25% van de mensen die lijden aan migraine. Binnen een uur na het ontstaan van de autosymptomen volgt de hoofdpijnfase tezamen met eventueel misselijkheid en braken. Tijdens de aurafase treden meestal ook gezichtsstoornissen op zoals een doof gevoel in de lippen of tintelingen in de lippen, tintelingen of een doof gevoel in de handen of in het gezicht. Ook komen voor: flikkeringen, eenzijdige spierzwakte en gestoorde spraak.

Deze klachten lijken gedeeltelijk op de klachten bij een TIA, met dit verschil dat de klachten ingeval van een TIA optreden binnen enkele seconden en bij een migraine aanval zich geleidelijk ontwikkelen in meerdere minuten, minimaal 5 minuten. De klachten ten gevolge van een aura duren maximaal 60 minuten en meer indien meerdere aurasymptomen optreden.

Een migraineaanval kan zich ook langer van tevoren aankondigen. Deze zogenaamde prodromale verschijnselen ontstaan al enige uren of zelfs een dag voor de migraineaanval. Onder prodromale verschijnselen vallen onder andere hypoactiviteit, depressieve gevoelens, een overdreven opgewekte stemming, trek hebben in bepaalde voedingsmiddelen of veelvuldig geeuwen.

Oorzaken van migraine

De exacte oorzaak van migraine is nog niet bekend. Wel zijn zogenaamde uitlokkende factoren bekend. Omdat aan aanzienlijk groter percentage vrouwen dan mannen last heeft van migraine spelen waarschijnlijk hormonen een belangrijke rol bij het ontstaan van migraine. Zo is bekend dat de maandelijkse menstruatie een uitlokkende factor kan zijn voor migraine.

Migraine is een zogenaamde neuro vasculaire hoofdpijn en heeft tot gevolg dat een neurale prikkeling een verwijding van de bloedvaten veroorzaakt. Deze verwijding geeft vervolgens aanleiding tot het ontstaan van pijn en stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens een migraineaanval de hersenstam wordt geactiveerd.

Meer uitlokkende factoren voor migraine

Naast hormonale verbanden zoals bij vrouwen de menstruatie en de overgang zijn er andere uitlokkende factoren voor een migraineaanval:

Er zijn ook uitlokkende factoren waarvan in twijfel wordt getrokken of deze echt wel een rol spelen bij het uitlokken van een migraineaanval:

 • vasten
 • alcohol en dan met name wijn
 • consumptie van nitraten en aspartaam (zoetstof)
 • chocola, bepaalde geuren en roken.

De rol van voeding als uitlokkende factor migraineaanval

Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, zijn er veel migraine patiënten die aangeven minder aanvallen te hebben door bepaalde voeding te vermijden. Boosdoeners die door migraine patiënten worden aangegeven zijn chocola, sojasaus, kaas, rode wijn, bewerkt vlees en kaas. In veel kaassoorten zit tyramine en deze stof is verantwoordelijk voor een snelle stijging van de bloeddruk en een stekende pijn in het hoofd. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe hoger het tyramine-gehalte. Denk aan kazen als Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas, brie, feta en mozzarella. Dezelfde stof is te vinden in chocola, sojabereidingen en ook in zuurkool.

Alcohol kan een prikkel zijn voor het krijgen van een migraineaanval. Het gaat dan om alle soorten drank maar vooral om rode wijn. Ook in rode wijn zit te stof tyramine.

Bewerkt vlees bevat naast tyramine ook nitraat, hetgeen ook een migraineaanval kan opwekken, volgens sommige migrainepatiënten.

Koude dranken en koud voedsel zoals ijs kan, aldus 90% van de migrainepatiënten een migraineaanval uitlokken. Tenslotte zitten in veel producten E-nummers en met name E621 schijnt een migraineaanval te kunnen uitlokken. E621 zit vooral in chips en soep uit een pakje.

Het is voor migrainepatiënten belangrijk altijd voldoende te eten en te drinken. Het overslaan van een maaltijd kan een migraineaanval uitlokken.

Migraine en stress

Het is algemeen bekend dat men van stress hoofdpijn kan krijgen. Door de stress worden spieren niet goed aangespannen met als gevolg stijve spieren, pijnlijke aanhechtingen, spierknopen en het gevoel van een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn kan een voorloper zijn van migraine en daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dagelijks voldoende rust nemen, voldoende slapen en ontspannen met behulp van yoga of meditatie kan bijdragen aan een minder stressvol leven. Een ontspannend bad of een ontspannende massage, regelmatig bewegen en gezond eten kunnen eveneens helpen bij een meer ontspannen gevoel. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven. Ook buitenlucht werkt ontspannend. Een avondwandeling kan ervoor zorgen dat u beter slaapt.

Migraine als gevolg van een scheef bekken

Een scheef bekken brengt het gehele lichaam uit balans en kan tal van klachten geven: pijn in de benen, heupen of in de onderrug, restless legs en ook pijn in het bovenlichaam. Ook migraine, hoofdpijn, pijn in nek en schouders of pijn in de bovenrug kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Omdat het bekken scheef staat, worden pezen, spieren en andere lichaamsdelen verkeerd belast en het lichaam zal de disbalans willen compenseren. Compensatie met het bovenlichaam door de wervelkolom kan zorgen voor een verkeerde belasting van het bovenlichaam zoals de nek en schouders. Een en ander kan nare hoofdpijn en migraine teweeg brengen. Door het bekken weer in de neutrale positie te laten brengen, kunt u van veel klachten waaronder migraine worden verlost. Bij Krullaards Perfect Reset kunt u uw bekken op pijnloze wijze weer in de juiste positie laten brengen in slechts enkele behandelingen.

Migraine voorkomen

Migraine kan vaak worden voorkomen door een andere leefwijze in acht te nemen. Heeft u last van migraine door een teveel aan stress dan dient een rustiger leefwijze in acht te worden genomen. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Niet alle uitlokkende factoren kunnen worden vermeden. Zo kunt u niets doen aan het weer en dus geen actie ondernemen als u last heeft van veranderende weersomstandigheden. Bent u gevoelig voor sommige soorten voedsel dan kunt u dit voedsel vermijden en zo een migraineaanval voorkomen. Eet minder of geen chocola, vermijd zoveel mogelijk cafeïne (koffie, thee), slaap voldoende, zorg voor een goed matras en laat een scheefstaand bekken recht zetten.

Behandeling migraine met medicijnen

Bij migraine helpen de gewone medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen meestal niet of onvoldoende. Uw arts zal daarom speciale medicijnen voorschrijven waarbij wordt begonnen met medicatie waarvan de werking is bewezen. In eerste instantie wordt gekozen voor medicijnen met weinig bijwerkingen die relatief goedkoop zijn. Indien deze medicijnen onvoldoende werken wordt gekeken naar zwaardere medicatie waarbij meer kans is op bijwerkingen. Meestal worden medicijnen tegen de hoofdpijn voorgeschreven in combinatie met medicijnen tegen misselijkheid en braken.

Indien de normale behandeling tegen migraine onvoldoende resultaat heeft dan kan nog worden gekozen voor triptanen. Deze medicatie is vrij duur en moet worden ingenomen zo snel mogelijk nadat een migraineaanval is begonnen. Er zijn verschillende behandelingen met triptaan mogelijk en als een bepaalde behandeling niet werkt, kan worden overgestapt op een andere methode.

Als laatste is het nog mogelijk te kiezen voor medicatie die moet worden ingespoten.

Migraine heeft impact op uw leven

Migraine kan een grote impact hebben op uw leven. Als u regelmatig migraineaanvallen heeft en daardoor niet kunt werken bijvoorbeeld. Het nemen van pijnstillers kan uw maag misschien niet aan waardoor ook maagbeschermers moeten worden geslikt. Altijd zorgen voor het meenemen van de juiste medicatie als u op pad gaat. Steeds zware hoofdpijn hebben en moeten braken, meerdere dagen niet voor uw gezin kunnen zorgen. Neem bij migraine contact op met uw huisarts en laat u de juiste medicijnen voorschrijven. Vermoed u dat u last heeft van een scheef bekken dan kunt u een intakegesprek aanvragen bij KPR. Tijdens de intake wordt nagegaan of uw bekken scheef staat en kan de behandeling direct worden gestart. Soms wordt na een eerste -overigens pijnloze- behandeling al verbetering gemeld.

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een val of ander ongeluk maar ook het gevolg zijn van een verkeerde houding zoals bankhangen of een slecht matras. Neem gerust contact op met KPR als u vermoedt dat uw migraine klachten samenhangen met een disbalans in het lichaam.