Hoofdpijn vanuit de nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn is een veelgehoorde klacht en kan veel verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is sprake van hoofdpijn vanuit de nek. Het wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Toch is de term spierspanningshoofdpijn niet altijd een goede keus, want niet elke hoofdpijn vanuit de nek wordt veroorzaakt door (een te grote) spierspanning. Ook de nekwervels kunnen zorgen voor hoofdpijn vanuit de nek en het is ook mogelijk dat hoofdpijn vanuit de nek wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte, een ongeluk of een afwijking aan bepaalde organen zoals kraakbeen, vaten of zenuwen. Hoofdpijn vanuit de nek kan ook voortkomen uit een scheef bekken.

Spanningshoofdpijn is echter de meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn vanuit de nek. Twee op de drie mensen krijgen er mee te maken. Hoewel spierspanningshoofdpijn niet ernstig is, is het wel heel vervelend en kan het u behoorlijk beperken in het dagelijks leven.

Meer over spierspanningshoofdpijn

Twee derde van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met spierspanningshoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Sommige mensen hebben een enkele keer, anderen hebben constant last van deze vorm van hoofdpijn vanuit de nek. De spierspanning in de nek kan lichamelijk van aard zijn, maar ook een psychische oorzaak hebben: te veel spanning in het dagelijks leven. Lichamelijke oorzaken zijn onder meer verhardingen in de nek, verhardingen in de schouderspieren of in de spieraanhechtingen.

Symptomen van spanningshoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijn vanuit de nek is doorgaans licht tot matig qua intensiteit. Vaak wordt de pijn aangeduid als een knellende band om het hoofd, een dof en drukkend gevoel, aan beide zijden van het hoofd. Hoofdpijn vanuit de nek kan voorkomen in de vorm van aanvallen of chronisch zijn. De aanvallen verschillen per persoon en kunnen variëren van een uur tot enkele dagen. Episodes met pijn en zonder pijn wisselen elkaar af. Bij chronische hoofdpijn vanuit de nek is de pijn vrijwel continu aanwezig.

De symptomen van spierspanningshoofdpijn op een rij:

 • lichte tot matige hoofdpijn
 • pijn aan beide zijden van het hoofd; drukkend, klemmend gevoel
 • het gevoel van een strakke band om het hoofd
 • uitstraling van de pijn naar de schouders is mogelijk
 • de hoofdpijn wordt bij inspanning niet merkbaar erger
 • extra gevoeligheid voor fel licht of harde geluiden is mogelijk
 • misselijkheid, zonder overgeven, komt regelmatig voor.

Oorzaken spanningshoofdpijn

Hoofdpijn vanuit de nek als gevolg van spanningshoofdpijn kan veel oorzaken hebben. Het is daarom niet eenvoudig uit te zoeken welke factor de boosdoener is. Soms is het een kwestie van uitproberen om er achter te komen waardoor spanningshoofdpijn ontstaat. In veel gevallen zijn verhardingen in spieren en aanhechtingen van schouders, nek, schedel en het gezicht de boosdoener. . De oorzaken van deze hoofdpijn ( spanningen)  kunnen o.a. zijn:

 • angst, stress
 • een depressie
 • overbelasting van bepaalde spieren ten gevolge van bijvoorbeeld sport
 • overbelasting van de oogspieren door:
 • een te zwakke of te sterke bril
 • te veel beeldschermwerk, lezen bij slecht licht,te veel televisiekijken
 • overbelasting van de kauwspieren (tandenknarsen, nagelbijten)
 • vermoeidheid door slaapgebrek, te weinig ontspanning
 • problemen aan het gebit
 • allergieën, chronische verkoudheid
 • bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, alcohol, kaas).

Ook frequent gebruik van pijnstillers kan leiden tot hoofdpijn vanuit de nek.

De behandeling van spierspanningshoofdpijn

Bij veel mensen spelen verkrampte nek- en schouderspieren een grote rol bij het ontstaan van spanningshoofdpijn. Leren ontspannen speelt dan ook een grote rol bij de behandeling van deze vorm van hoofdpijn vanuit de nek.

Therapieën om te leren ontspannen zijn fysiotherapie, Mensendiek therapie en Cesartherapie. Deze vormen van therapie zorgen er voor dat uw spieren worden gemasseerd, u een betere houding leert aannemen en leert beter te bewegen. Ook yoga en gedragstherapie kunnen u helpen beter te leren ontspannen. Het is belangrijk voldoende te slapen (minimaal 6 tot 8 uur per etmaal). Voldoende drinken is eveneens heel belangrijk ter voorkoming van hoofdpijn. Als het warm is, is te weinig drinken een van de meest belangrijke oorzaken van spierspanningshoofdpijn.

Gezond eten is eveneens een belangrijke factor om hoofdpijn in het algemeen en hoofdpijn vanuit de nek te voorkomen. Wanneer er te weinig wordt gegeten kan er een glucosetekort ontstaan in de hersenen met hoofdpijn tot gevolg. Als u pijnstillers gebruikt voor de hoofdpijn dan is het belangrijk regelmatig medicijnvrije dagen in te lassen. Indien u dat niet doet dan kan medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan.

Hoofdpijn vanuit de nek en scheef bekken

Een scheef bekken kan voor veel problemen in de rest van het lichaam zorgen. De scheefstand van het bekken, die overigens zo klein is dat deze met het blote oog niet waarneembaar is, wordt door het lichaam gecompenseerd, meestal met de wervelkolom. Een kleine draaiing van de wervelkolom kan grote gevolgen hebben waaronder pijn in de nek, hoofdpijn vanuit de nek, migraine of pijn in de rug. Ook restless legs en zelfs een hernia kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken.

U kunt een scheef bekken hebben door tal van oorzaken: vaak verkeerd zitten (onderuit hangen of een verkeerde stoel op het werk), een slecht matras, een ongeluk zoals een val van de trap of een beenlengteverschil. Klachten ten gevolge van een scheef bekken kunnen voorkomen in de benen, in de heupen en in het bekken, in de onderrug, in de bovenrug, de schouders, de nek en het hoofd.

Hoofdpijn vanuit de nek kan ook een gevolg zijn van een scheef bekken. Als de wervelkolom de scheefstand van het bekken compenseert, dan draait de wervelkolom enigszins waardoor pezen en spieren in het nauw kunnen komen. Indien aan wervels, ook de nekwervels, verkeerd wordt getrokken treedt onnatuurlijke belasting op in dit gebied. Nekpijn, hoofdpijn vanuit de nek en migraine, duizeligheid, tintelingen in de armen en zelfs een nekhernia kunnen hiervan het gevolg zijn.

Nekhernia en andere oorzaken

Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, hoog in de wervelkolom. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuw waardoor hoofdpijn en andere klachten in dit gebied voorkomen. Hoofdpijn vanuit de nek is in sommige gevallen dan ook te wijten aan een nekhernia. Het is daarom ook verstandig om bij langdurige of zeer ernstige klachten van hoofdpijn vanuit de nek een arts te raadplegen. Met behulp van een röntgenfoto of een scan kunnen de nekwervels in beeld worden gebracht en kan worden aangetoond of u een nekhernia heeft.

Andere oorzaken van hoofdpijn vanuit de nek zijn veel zeldzamer dan spanningshoofdpijn. Ziektes van de pezen, de zenuwen, de spieren kunnen nekpijn en hoofdpijn veroorzaken. Denk aan reuma, spierziektes en andere onderliggende ziektes. Als pijnstillers niet voldoende helpen of de hoofdpijn steeds terugkeert kunt u daarom het beste een arts raadplegen.

Indien behandelingen te weinig of geen succes hebben en de nekpijn of de hoofdpijn vanuit de nek steeds terugkeert, is het mogelijk dat uw klachten te wijten zijn aan een scheef bekken. Neem in dat geval contact op met KPR. Bij KPR, voluit Krullaards Perfect Reset kunt u laten nagaan of sprake is van een scheef bekken en het bekken weer laten terugzetten in de neutrale positie. De behandelingen zijn pijnloos en worden gedeeltelijk vergoed vanuit uw (aanvullende) zorgverzekering. Er zijn verschillende behandelcentra in Nederland. Maak bij een van de KPR vestigingen een afspraak voor een intake. Tijdens deze intake kunt u uw klachten bespreken en laten nagaan of sprake is van een bekken scheefstand. Het is goed mogelijk dat uw klachten van hoofdpijn vanuit de nek al na een of enkele behandelingen verminderen of zelfs verdwijnen.


Geplaatst op 22 juni 2017