Hoofdpijn vanuit nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hoofdpijn vanuit nek

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met verschillende oorzaken en behandelmethodes. Hoofdpijn vanuit nek of schouders is vaak het gevolg van te veel spanningen waardoor spieren in de regio van de nek en de schouders overbelast raken.

Aan hoofdpijn kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen. Dit heeft voor veel personen een enorme impact op het leven, omdat dagelijkse dingen niet meer zoals gewoonlijk uitgevoerd kunnen worden. Hoofdpijn vanuit de nek kan worden veroorzaakt door onder andere spieren, gewrichten, banden, pezen en zenuwen.

Hoofdpijn vanuit nek en spieren

Door spanningen kunnen spieren te veel en op een verkeerde manier worden aangespannen met pijnklachten zoals hoofdpijn tot gevolg. Een bekend voorbeeld zijn de zogenaamde triggerpoints: erwtvormige verhardingen in de spieren die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Als zich triggerpoints bevinden in de nek en schouders dan kan hoofdpijn vanuit nek en schouders daarvan het gevolg zijn. Een massage van nek en schouders kan helpen om van de hoofdpijn af te komen.

Hoofdpijn vanuit nek en gewrichten

In de nek bevinden zich nekwervels en de bovenste drie nekwervels zorgen nogal eens voor hoofdpijn vanuit de nek. Als de nekwervels verkeerd worden belast, kan hoofdpijn het gevolg zijn. Een verkeerde belasting van de nek en de wervels kan zijn oorzaak vinden in een verkeerd hoofdkussen, in spanningen of in veelvuldig draaien van de nek.

Ook de tussenwervelschrijven kunnen nekpijn en hoofdpijn vanuit de nek veroorzaken, soms met pijn tot boven de ogen. In de meeste gevallen zit de pijn daarbij aan één zijde van het hoofd, soms ook aan beide zijden. Soms kan een beschadiging aan een tussenwervelschijf ook pijn in het achterhoofd veroorzaken. Lagergelegen wervels veroorzaken geen hoofdpijn maar kunnen rugpijn veroorzaken.

Hoofdpijn vanuit nek en pezen en aanhechtingen

Indien sprake is van een langdurig verhoogde spierspanning in de nek kunnen ook de aan de spieren vastzittende pezen overbelast raken. Bekende aanhechtingen van pezen die voor hoofdpijn vanuit de nek kunnen zorgen zijn de aanhechtingen en pezen van de grote nekspieren. Er kan in dergelijke gevallen sprake zijn van lokale pijn maar ook van een groter klachtengebied tot aan de gehele schedel aan toe.

Een beklemde zenuw door een nekhernia bijvoorbeeld kan ook leiden tot hoofdpijn vanuit de nek. Een scheef bekken kan klachten geven van pijn aan de benen tot aan de rug, maar ook aan de schouders en nek met hoofdpijn of andere verschijnselen zoals tintelingen in de armen.

Nekpijn en hoofdpijn

De meeste hoofdpijn en nekpijn varianten vinden hun oorzaak in spanningen en stress, in onderliggende ziektes, een scheef bekken of een hernia. Hoofdpijn kom in tal van varianten voor:

• clusterhoofdpijn
• migraine
• aangezichtspijn
• spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn vanuit de nek is een veel voorkomend verschijnsel en kan in de meeste gevallen met pijnstillers zoals paracetamol en rust worden verholpen. Soms biedt een ontspannende massage of fysiotherapie uitkomst. Indien sprake is van een nekhernia of een scheef bekken dan zijn extra maatregelen nodig om van de pijn af te komen. Heeft u langere tijd last van hoofdpijn dan is het verstandig een arts te bezoeken. Een arts kan vaststellen wat de oorzaak is van uw hoofdpijn en de juiste behandeling voorschrijven. Een onderliggende ziekte moet worden uitgesloten en indien u een nekhernia heeft dan dient deze te worden behandeld met medicijnen of met een operatie. Ook migraine kan goed worden behandeld en met de juiste medicijnen kunt u in veel gevallen een migraineaanval voor zijn of sneller van de pijn worden verlost. Scheefstand van het bekken met hoofdpijn tot gevolg kan relatief eenvoudig worden verholpen met de KPR-therapie.

KPR-therapie bij hoofdpijn vanuit de nek

Een scheefstand van het bekken kan tot allerlei pijnklachten leiden zonder dat een aanwijsbare oorzaak wordt gevonden. Klachten van een scheef bekken zijn onder meer:

• pijnlijke benen of onrustige benen (restless legs)
• pijnlijke heupen, zeer bekken
• pijn in de onderrug al dan niet met uitstraling naar een been
• pijn in het midden van de rug of in de bovenrug
• pijn in de nek en/of schouders
• hoofdpijn vanuit de nek
• hoofdpijn en migraine
• tintelingen, krachtsverlies en andere klachten.

Het bekken vormt het middelpunt van ons lichaam en draagt het gehele bovenlichaam, zorgt voor de nodigde draaibewegingen en kan daarom klachten veroorzaken in tal van gebieden.

Hoe ontstaat een scheef bekken
Een scheef bekken kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een verkeerde houding, of het nou om zithouding of slaaphouding gaat, leiden tot een scheef bekken. Vaak scheef op de bank hangen voor de televisie, een te hoge of lage bureaustoel met een verkeerde rugleuning of een te zacht matras en verkeerd hoofdkussen. Een val van de trap, uitglijden over het douchematje, een uitschuiver met de fiets of een buiteling over een losse stoeptegel zijn allemaal ongelukjes die er voor kunnen zorgen dat het bekken uit positie raakt. Ook een beenlengteverschil, een zwaarder ongeval of een onderliggende ziekte en zwangerschap kunnen het bekken uit balans brengen.

Waarom klachten van een scheef bekken
Een scheef bekken brengt uw hele lichaam uit balans en het lichaam zal deze onbalans willen compenseren. Indien de compensatie van het scheve bekken met de wervelkolom gebeurt, kan dit onder meer leiden tot pijn in de rug of hoofdpijn vanuit de nek. Door de draaiing van de wervelkolom wordt aan pezen en spieren getrokken op en verkeerde manier met pijn tot gevolg. Ook een nekhernia, een rughernia, restless legs of migraine kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken.

Hoofdpijn vanuit nek oplossen met therapie

Bij KPR, voluit Krullaards Perfect Reset kunt u uw bekken terug laten zetten in de neutrale positie. Dit gebeurt met behulp van de KPR-plate, een ingenieuze plaat waarop u gaat staan en waardoor door onbewuste ontspanning zonder kracht of pijn het bekken in de juiste positie wordt gebracht. Doorgaans volstaan enkele behandelingen om uw pijn aanzienlijk te verminderen of geheel te laten verdwijnen. Heeft u al langere tijd hoofdpijn vanuit de nek en weet u de oorzaak niet? Geven medicijnen maar kort verlichting en keert de pijn steeds terug? Maak een afspraak bij een van de vestigingen van KPR en laat nagaan of uw bekken scheef staat. Het is goed mogelijk dat uw klachten van hoofdpijn vanuit de nek het gevolg zijn van een scheef bekken. Tijdens de intake gaan wij na of uw bekken scheef staat en bespreken we uw klachten. Het onderzoek is pijnloos en soms is een (gedeeltelijke) vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk.


Geplaatst op 26 mei 2017