Hoofdpijn door nekklachten - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hoofdpijn door nekklachten

Hoofdpijn heeft iedereen weleens. Spanningshoofdpijn in een periode met veel stress, hoofdpijn na een slechte nacht of hoofdpijn als gevolg van onderliggende oorzaken, ziektes of door een scheefstand van het bekken. Hoofdpijn kent veel verschillende oorzaken en ook de hoofdpijn zelf kan flink verschillen. De pijn kan aan één zijde van het hoofd worden gevoeld, achter een oog of juist in het achterhoofd. Hoofdpijn door nek– en spierproblemen komt vaak voor, meestal als gevolg van spanningen. Bijna iedereen krijgt daar mee te maken, zowel jonge als oudere mensen en ook bij kinderen komt hoofdpijn regelmatig voor. Behalve hoofdpijn komt ook migraine vaak voor. Dit is een hevige vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met symptomen zoals braken en gevoeligheid voor licht en geluid.

Hoofdpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Soms kan een pijnstiller uitkomst bieden of even gas terugnemen uit het drukke leven van alledag. Als hoofdpijn lang aanhoudt, bijzonder hevig is of steeds weer terugkeert, dan is het verstandig een arts te raadplegen en te laten onderzoeken waar uw hoofdpijn vandaan komt.

Soorten hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn en ook de oorzaken van hoofdpijn kunnen flink verschillen. We onderscheiden grofweg de volgende hoofdpijnsoorten:

 • Migraine;
 • Aangezichtspijn;
 • chronische hoofdpijn;spanningshoofdpijn.

Migraine

Migraine komt veel voor in Nederland, zo’n 2,5 miljoen mensen lijden eraan. Vrouwen hebben 2 tot 3 keer zoveel kans op migraine en de ziekte staat in de top 10 van meest invaliderende ziektes in de wereld. Migraine komt in aanvallen die soms vooraf worden gegaan door lichtflitsen en aura’s. Een aanval kan enkele uren tot meerdere dagen duren en gaat gepaard met braken en overgevoeligheid voor geluid en licht. De patiënt moet meestal het bed houden. Er zijn steeds betere medicijnen op de markt, zowel in tabletvorm als medicijnen die moeten worden geïnjecteerd. Migraine wordt doorgaans “uitgelokt” door bepaalde prikkels of omstandigheden, variërend van de menstruatie tot weersveranderingen, stress of bepaald voedsel. De impact op het leven betreft zowel de pijn en het ongemak als de onvoorspelbaarheid van de aanvallen. Het regelmatig uitvallen van school of het werk kan bijzonder hinderlijk zijn en het leven negatief beïnvloeden. Men weet nog niet precies hoe migraine ontstaat, wel is duidelijk dat er een erfelijke component is. Spanningen in het dagelijks leven lijken ook een grote rol te spelen. Migraine kan ook het gevolg zijn van hoofdpijn door nek problemen.

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is hoofdpijn die vrijwel elke dag in zekere mate aanwezig is. Het kan bij chronische hoofdpijn daarbij ook om verschillende soorten hoofdpijn gaan. Zo kunt u voortdurend last hebben van spanningshoofdpijn. Chronische hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben waaronder medicijnafhankelijkheid, stress, een scheef bekken of een onderliggende ziekte. Vaak is ook niet direct een oorzaak aan te wijzen hetgeen behandelen van chronische hoofdpijn lastig maakt. Het veranderen van leefgewoonten kan helpen: minder medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, meer rust, meer beweging, goed slapen en eten en het vermijden van alcohol en tabak.

Spanningshoofdpijn

De naam van deze soort hoofdpijn suggereert dat de hoofdpijn het gevolg is van stress terwijl dit niet altijd het geval hoeft te zijn. De hoofdpijn is vaak vooral in het achterhoofd voelbaar, alsof er een band om het hoofd zit. Soms voelt het kloppend aan en wordt de hoofdpijn erger bij inspanning of wanneer men gaat liggen. Deze hoofdpijn is meestal goed te behandelen met pijnstillers en op zich is spanningshoofdpijn niet ernstig, wel hinderlijk. De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend maar wel is bekend dat bepaalde omstandigheden spanningshoofdpijn kunnen uitlokken:

 • spanningen, stress;
 • vermoeidheid;
 • hormonale schommelingen (menstruatie);
 • overbelasting van spieren (nekspieren, kauwspieren, oogspieren);
 • een verkeerde zit- of slaaphouding.

Ook onderliggende oorzaken kunnen leiden tot spanningshoofdpijn: een verkoudheid, problemen met het gebit, een allergie of een ontsteking in de bijholtes. Hoofdpijn door nek- en schouderproblemen wordt meestal gezien als spanningshoofdpijn.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een van de meest pijnlijke vormen van hoofdpijn. Clusterhoofdpijn komt in aanvallen en de oorzaak is nog niet bekend. Wel vermoedt men een verband met de biologische klok en drukverschillen in het hoofd, verwijding van de bloedvaten en druk op de zenuwen in het hoofd. Uitlokkende factoren kunnen zijn:

 • alcohol;
 • bloedvat verwijdende medicijnen;
 • bepaald voedsel (dit is niet bewezen maar veel patiënten geven aan dat dit een rol speelt);
 • andere uitlokkende factoren die per persoon kunnen verschillen.

Clusterhoofdpijn heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven. De ernstige hoofdpijn is erg naar maar ook het regelmatig uitvallen van school of van het werk wordt ervaren als zeer belastend.

Hoofdpijn door nek- en andere klachten en scheef bekken

Soms wil hoofdpijn niet overgaan, ook niet na behandeling of het nemen van maatregelen zoals meer rust, meer beweging, een nieuw matras of het slikken van medicatie. Bekkenscheefstand kan een oorzaak zijn van steeds terugkerende hoofdpijn, van chronische hoofdpijn, migraine en andere pijnklachten. Een scheef bekken zorgt voor een disbalans in het hele lichaam en kan daarom klachten geven in het hele lichaam: van benen, heupen, rug en schouders tot nek en hoofd. Daarbij komt dat de disbalans die ontstaat door het scheve bekken door het lichaam wordt gecompenseerd met de wervelkolom waardoor nog meer disbalans in lichaamsdelen kan ontstaan. Dit verklaart waarom bijvoorbeeld hoofdpijn door nekklachten niet wil overgaan.

Het is logisch dat door de disbalans in het lichaam een foutieve druk wordt uitgeoefend op pezen en spieren waardoor klachten kunnen ontstaan. Klachten als gevolg van een scheef bekken zijn onder meer:

Waar de pijn zich zal openbaren, hangt af van de vraag waar het lichaam de disbalans van het scheve bekken zal compenseren en waar de foutieve druk op pezen en spieren in het lichaam plaatsvindt. Dit verschilt van persoon tot persoon.

Oorzaak en behandeling scheef bekken

Hoofdpijn door nek- en schouderklachten en andere pijnklachten als gevolg van een scheef bekken kunt u laten behandelen bij Krullaards Perfect Reset (KPR). De meeste mensen zijn zich niet bewust van het feit dat hun bekken scheef staat. Dit is logisch want de scheefstand is minimaal en ziet men met het blote oog niet. Toch kunnen de gevolgen van een minimale bekkenscheefstand aanzienlijk zijn. De oorzaak van een scheef bekken kan worden gezocht in een valpartij of ongeluk maar ook in een verkeerde houding, verkeerd matras of ongeschikte stoel op het werk. Ook veel spanningen en stress en ongezond leven kunnen leiden tot een scheef bekken.

De behandeling van een scheef bekken is bij KPR pijnloos en relatief eenvoudig. U staat tijdens de behandeling (en ook tijdens het onderzoek) op de zogenaamde KPR-Plate waarmee uw bekken weer in een neutrale positie wordt geplaatst. U kunt al na de eerste behandeling een vermindering van hoofdpijn door nek- en schouderklachten ervaren en ook andere klachten zoals migraine, rugpijn of een hernia kunnen met een behandeling door KPR verminderen of verdwijnen. Maak een afspraak bij een van de vestigingen van KPR voor een intakegesprek. Tijdens de intake kan direct worden onderzocht of uw bekken inderdaad scheef staat en worden uw klachten uitgebreid besproken. Blijf niet langer rondlopen met onbegrepen hoofdpijn door nekproblemen maar laat onderzoeken of uw klachten het gevolg zijn van een scheef bekken.


Geplaatst op 29 juni 2017