Pijn onderrug bekken - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn onderrug bekken

Klachten in het bekkengebied kunnen verschillende oorzaken hebben. Rug- en bekkenpijn komt voor bij 25% van de werknemers in Europa. Gelukkig gaat het niet altijd om een hernia maar zijn er veel andere oorzaken van pijn onderrug, bekken of rugpijn met uitstraling naar een been. Sommige oorzaken zijn redelijk onschuldig, in andere gevallen is sprake van een onderliggende ziekte.

Heeft u last van rugpijn dan kunt u het beste eerst proberen met rust en lichte pijnmedicatie af te wachten of de rugpijn weer vanzelf overgaat. In sommige gevallen gaat rugpijn na enige tijd vanzelf weer over. Duurt rugpijn of bekkenpijn langer, neemt de pijn in hevigheid toe of is de pijn zo ernstig dat u nergens meer aan toe komt dan is het verstandig om een arts te bezoeken.

Oorzaken van pijn in de onderrug

Pijn in de onderrug of in het bekken voelen we allemaal wel eens. Vaak is dat het gevolg van het maken van bewegingen die men niet gewend is. Het kan ook het gevolg zijn van gebrek aan beweging bijvoorbeeld na een lange autorit of vliegreis. Pijn in de rug, onderrug of de heupen en het bekken komt voor na werken in de tuin of het uitvoeren van werkzaamheden aan een werktafel op verkeerde hoogte. Denk hierbij aan afwassen of hobbywerkzaamheden zoals een legpuzzel leggen en schilderen. Dit zijn geen ernstige gevallen van pijn in de rug en de klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot maximaal enkele weken. De pijn is doorgaans ook niet ernstig en kan goed worden onderdrukt met een pijnstiller.

In ernstiger gevallen van lage rugpijn kan sprake zijn van onder meer

 • een hernia
 • het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS)
 • ischias
 • spit
 • bekkensyndroom
 • scheef bekken
 • aspecifieke rugpijn
 • onderliggende ziektes.

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken met pijnklachten tot gevolg. Soms moet een hernia worden geopereerd, meestal kan worden volstaan met medicatie en eventueel fysiotherapie.

Het lumbosacraal radiculair syndroom wordt veroorzaakt door prikkeling van een ruggenmergzenuwwortel als gevolg van een discushernia. Dit geeft pijn onderrug, bekken, meestal gepaard gaande met pijn in een been. De beenklachten verdwijnen vaak na verloop van tijd, de rugklachten kunnen echter langer aanhouden. Bedrust kan bijdragen aan het herstel.

Voor pijn onderrug, bekken of pijn in een been wordt niet altijd een duidelijke oorzaak gevonden. Dit wordt dan aspecifieke lage rugpijn genoemd. Doorgaans is er wel een onderliggende oorzaak maar kan deze niet worden gevonden. In dat geval kan het zijn dat sprake is van een scheef bekken.

Lage rugpijn, bekkenpijn door bekkenscheefstand

Een bekkenscheefstand komt relatief veel voor zonder dat dit wordt opgemerkt. De scheefstand is met het blote oog doorgaans niet waarneembaar terwijl de klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken ernstig kunnen zijn. Klachten ten gevolge van een scheef bekken kunnen onder meer zijn:

 • restless legs
 • rugpijn al dan niet met uitstraling naar een been
 • bekkenpijn
 • rugpijn hoger in de rug
 • schouderpijn, nekpijn
 • hoofdpijn en migraine

U ziet dat klachten als gevolg van een scheef bekken over het hele lichaam kunnen voorkomen. Dit komt omdat het lichaam het scheve bekken wil compenseren. Dit gebeurt met de knieën of met de rug. Deze compensatie zorgt er op haar beurt weer voor dat lichaamsdelen verkeerd worden belast. Indien de wervelkolom zich enigszins draait om het scheve bekken te compenseren, kan dit allerlei rugklachten veroorzaken. Spieren en pezen worden verkeerd belast waardoor pijn kan ontstaan.

 Pijn onderrug bekken en bekkenpijnsyndroom 

 Gevolgen van een bekkenpijnsyndroom zijn onder meer pijnklachten in de bekkenregio, in de heupen, de bovenbenen en in de lage rug. Het bekkenpijnsyndroom kan verband houden met:

 • Zwangerschap
 • functionele stoornissen van de inwendige geslachtsorganen
 • Bekkentrauma
 • gegeneraliseerde laxiditeit (slappe banden rondom de gewrichten).

Rugpijn en bekkenpijn behandelen

De behandeling van pijn onderrug, bekken of pijn in de benen hangt uiteraard af van de oorzaak van deze pijn. In veel gevallen verdwijnt de pijn na enkele dagen of weken en kan worden volstaan met rust, medicatie en / of fysiotherapie. In ernstiger gevallen kan sprake zijn van een hernia of onderliggende ziekte. U doet er goed aan uw huisarts te bezoeken als een gewone pijnstiller niet helpt of de pijn te lang aanhoudt.

Ingeval van een scheef bekken kan de KPR-therapie een oplossing bieden. Tijdens het intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR kunt u laten nagaan of u een scheef bekken heeft. Dit onderzoek is pijnloos. Tijdens de intake worden ook uw klachten van pijn in de onderrug en / of in het bekken besproken. Heeft u inderdaad last van een scheefstand van het bekken dan kan op vrij eenvoudige wijze deze scheefstand worden verholpen. In enkele – pijnloze- behandelingen wordt uw bekken weer in de juiste positie gebracht.

In veel gevallen verdwijnen pijn onderrug, bekken en andere pijnklachten zoals hoofdpijn, nekpijn en migraine na de behandeling door KPR.

Zeker als u al langere tijd last heeft van pijn in het bekken of pijn in de onderrug en een oorzaak hiervoor niet kan worden gevonden, is het de moeite waard te laten nagaan of uw bekken scheef staat. De diagnose aspecifieke rugpijn maakt dat behandeling vaak niet mogelijk is en u alleen met medicijnen naar huis wordt gestuurd. Maak daarom een afspraak met KPR en laat nagaan of de klachten van pijn onderrug en bekken misschien voortkomen uit een scheef bekken.

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk of een val maar kan ook optreden door een verkeerde houding. Misschien bent u gewend aan een verkeerde zithouding (onderuit op de bank hangen), heeft u een verkeerd matras of hoofdkussen waardoor uw slaaphouding niet goed is. Ook langdurige stress kan een oorzaak zijn van bekkenscheefstand. Het is zeker de moeite waar na te laten gaan of langdurige rugklachten zonder aanwijsbare oorzaak te wijten zijn aan een scheef bekken.


Geplaatst op 17 mei 2017