Hoofdpijn achterhoofd nek - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hoofdpijn achterhoofd nek

Met hoofdpijn achterhoofd nek wordt meestal bedoeld een pijn in het hoofd die met name in het achterhoofd wordt gevoeld en het gevolg is van spierspanning in de nek. Hoofdpijn achterhoofd komt heel erg veel voor. Een op de drie mensen krijgt weleens te maken met hoofdpijn vanuit de nek die met name wordt gevoeld in het achterhoofd. Dit soort hoofdpijn is het gevolg van een te grote spierspanning in het halsgebied en heeft verschillende oorzaken.

Hoofdpijn achterhoofd valt meestal onder de categorie spanningshoofdpijn. Het gaat dan om spierspanningshoofdpijn die uiteraard het gevolg kan zijn van stress maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Spanningshoofdpijn in achterhoofd en nek kan het gevolg zijn van een verkeerde levenswijze maar ook een lichamelijke oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is, met buikpijn, een van de meest vaak voorkomende klachten. De huisarts ziet dagelijks meerdere patiënten op zijn of haar spreekuur met de klacht hoofdpijn. Hoofdpijn is, hoe vervelend ook, meestal onschuldig en gaat vanzelf weer over. Toch kan hoofdpijn een enorme impact hebben op het leven. Zeker als sprake is van chronische hoofdpijn en men dagelijks te maken heeft met hoofdpijnklachten. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn waaronder spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.

Clusterhoofdpijn is een van de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt voor in aanvallen. Ook migraine is een heel vervelende soort hoofdpijn die aanvalsgewijs voorkomt. Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken en vaak ook met een extreme lichtgevoeligheid en geluid gevoeligheid. Vaak rest de patiënt niets anders dan de aanval in bed in een donkere stille kamer te doorstaan. Natuurlijk is er wel veel te doen tegen migraine op het gebied van medicatie waaronder in de ergste gevallen het toedienen van injecties.

Spanningshoofdpijn is het gevolg van een te grote spierspanning in het gebied van de nek en de schouders. De pijn kan kloppend of bonkend zijn en wordt soms erger bij bukken of harde geluiden en veel licht. Ook spanningshoofdpijn kan voorkomen in aanvallen maar is meestal chronisch van aard en duurt meestal langer dan enkele dagen.

Hoofdpijn achterhoofd nek en spierspanning

Als de spieren in het halsgebied zwaar worden belast dan is het logisch dat dit op een gegeven moment leidt tot pijn in dit gebied. De grote spierspanning leidt ertoe dat men hoofdpijn krijgt en ook deze hoofdpijn kan het spannen van de spieren nog meer versterken waardoor een cirkel ontstaat. Bij hoofdpijn door spierspanning is het ontspannen van de aangedane spieren het beste medicijn maar dit is soms niet altijd eenvoudig of mogelijk. Soms kan een warme doek in de nek of een ontspannende massage uitkomst bieden en natuurlijk kunnen ook pijnstillers de pijn verlichten.

De oorzaak waarom de spieren in halsgebied zo extreem gespannen zijn, zal per patiënt verschillen. Het woord spanningshoofdpijn doet al gauw denken aan spanning op emotioneel vlak zoals overspannenheid of veel stress. Dit is in veel gevallen inderdaad de oorzaak van hoofdpijn achterhoofd nek en schouders maar dit hoeft niet altijd de oorzaak te zijn. Er kan ook een andere reden zijn waarom de spieren in het halsgebied zo gespannen zijn zoals bijvoorbeeld een scheefstand van het bekken, een onderliggende (spier)ziekte of een ongeluk.

Hoofdpijn achterhoofd nek door scheefstand bekken

Het bekken vormt het centrale punt van ons lichaam: het staat in verbinding met de benen maar ook met de romp en met het hoofd. Als het bekken enigszins scheef is komen te staan, dan kan dit klachten in het hele lichaam veroorzaken. Door de scheefstand van het bekken raakt het hele lichaam uit balans en het lichaam wil deze disbalans weer compenseren. Meestal wordt een scheefstand van het bekken gecompenseerd met de wervelkolom die daardoor een lichte draai maakt. Deze lichte draaiing van de wervelkolom zorgt er op haar beurt weer voor dat pezen en spieren die in verbinding staan met de wervelkolom verkeerd en vooral te zwaar worden belast. Het gevolg hiervan is pijn in de spieren die verbonden zijn met de wervelkolom en dit kan zowel in het lage gedeelte van de wervelkolom als in hoger gelegen gebieden zoals in de nek worden gevoeld.

Een scheefstand van het bekken kan dan ook leiden tot allerlei verschillende klachten variërend van lage rugpijn tot restless legs maar ook tot hoofdpijn en migraine en schouderklachten. Een nekhernia of een hernia lager in de rug kan eveneens het gevolg zijn van een scheef bekken.

Waarom staat mijn bekken scheef

Het bekken kan scheef zijn komen te staan als gevolg van verschillende oorzaken. Langdurige stress kan een oorzaak zijn van een scheefstaand bekken maar ook  een ongeluk zoals een val van de trap of van de fiets of een ander ongeluk waarbij het lichaam een onverwachte beweging heeft gemaakt. Vaak echter ontstaat een scheef bekken als gevolg van een verkeerde lichaamshouding. Na een lange en drukke werkdag is het natuurlijk heerlijk om ’s avonds op de bank uit te rusten maar als men hierbij in een slechte houding op de bank gaat hangen, dan is dat bepaald niet goed voor de rug en voor het bekken. Overdag langdurig in een verkeerde werk stoel zitten of ’s nachts slapen op een ongeschikt matras, kan allemaal klachten geven van het bekken en leiden tot een scheefstand van het bekken. Scheefstand van het bekken ziet men over het algemeen niet met het blote oog omdat het om een kleine afwijking gaat. Echter deze kleine afwijking van de neutrale positie van het bekken kan leiden tot grote klachten in het hele lichaam.

Als u al langere tijd last heeft van hoofdpijn achterhoofd nek of last heeft van schouderklachten of migraine of wellicht een hernia die niet over wil gaan zelfs niet na een operatie, dan moet u er rekening mee houden dat de klachten voortkomen uit een scheef bekken. In dergelijke gevallen is het de moeite waard contact op te nemen met KPR om tijdens een intakegesprek na te laten gaan of uw klachten wellicht samenhangen met een scheefstand van het bekken.

Behandeling van hoofdpijn achterhoofd nek bij KPR

U kunt bij KPR, Krullaards Perfect Reset, terecht voor de behandeling van verschillende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken. Allereerst moet natuurlijk worden onderzocht of inderdaad bij u sprake is van een scheef bekken. Tijdens het intakegesprek kan worden onderzocht of er inderdaad sprake is van bekkenscheefstand. Ook worden uw klachten besproken. Klachten op het gebied van hoofdpijn maar ook eventuele andere klachten zoals pijn in het bekken of de heupen of wanneer u last heeft van het restless legs syndroom.

Mocht inderdaad blijken dat u een scheef bekken heeft, dan kan de behandeling direct worden gestart. Meestal volstaan ongeveer 3 behandelingen om het bekken met behulp van de KPR-plate weer is een neutrale positie te krijgen. Het is niet onmogelijk dat u al na de eerste behandeling een aanmerkelijke verbetering van de klachten ervaart. Neem gerust contact op met een van de vestigingen van KPR als u meer informatie wilt over bekkenscheefstand of advies wilt hebben over uw specifieke problemen. U kunt bij een van de vestigingen van KPR een afspraak maken voor een intakegesprek.


Geplaatst op 18 juli 2017