Bekken Archieven - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Geplaatst: 8 augustus 2017

Last van bekken en onderrug

De klacht “Ik heb last van bekken en onderrug” komt veel voor. Meestal hebben dit soort klachten te maken met een verkeerde houding en te weinig beweging maar last hebben van bekken en onderrug kan uiteraard ook andere oorzaken hebben. Een van deze mogelijke oorzaken is een scheefstand van het bekken. Een scheefstand van het bekken kan namelijk niet alleen pijn in het bekken zelf geven maar ook in de onderrug, in de bovenrug en in hoger gelegen gebieden zoals in de nek en het hoofd.

Als u last heeft van bekken en onderrug dan kunt u daar vaak zelf al veel aan doen; zowel om de pijn te verminderen als om deze in de toekomst te voorkomen. Als de klachten het gevolg zijn van een scheef bekken dan is het raadzaam een afspraak te maken bij KPR om het bekken weer in een neutrale positie te laten brengen.

Oorzaken en symptomen van een scheef bekken

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij of struikelen over een losliggend kleedje. Ook een verkeerde houding tijdens het werk waarbij u langdurig op een ongeschikte stoel zit, kan leiden tot een scheefstand van het bekken. Andere oorzaken van een scheef bekken zijn onder meer een verkeerd matras of avond aan avond voor de televisie hangen in een slechte houding. Een scheefstand van het bekken is over het algemeen niet zichtbaar maar kan wel grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. De onbalans die het scheve bekken veroorzaakt,  wordt elders in het lichaam gecompenseerd en dat gebeurt meestal met de wervelkolom, soms met de benen en de knieën.

Als het bekken scheef staat, zal de wervelkolom over het algemeen enigszins draaien waardoor pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht verkeerd en vooral te zwaar worden belast. Dit kan klachten geven in het bekken en in de heupen maar ook in de onderrug, midden in de rug, in de nek en de schouders en in het hoofd-halsgebied. Vaak voorkomende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken zijn:

Heeft u last van bekken en onderrug en helpen behandelingen niet dan is het raadzaam om na te laten gaan of uw bekken scheef staat en uw klachten hieraan te wijten zouden kunnen zijn.

De behandeling van een scheefstand bekken

U heeft last van bekken en onderrug of u heeft andere klachten en vermoedt dat deze hun oorzaak vinden in een scheefstand van het bekken. Waarschijnlijk heeft u al eerder behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of medicatie genomen en in het ergste geval is misschien zelfs een herniaoperatie nodig geweest. U kunt in dergelijke gevallen contact opnemen met KPR en een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten van bekken en onderrug en mogelijke andere klachten. U neemt tijdens het intakegesprek ook plaats op de KPR-plate waarmee wij kunnen onderzoeken of uw bekken inderdaad scheef staat. Dit onderzoek duurt slechts kort en is geheel pijnloos. Staat uw bekken inderdaad scheef, dan kan de behandeling direct worden gestart en het is mogelijk dat u na de eerste behandeling al een aanmerkelijke verlichting van de pijnklachten zult voelen. Ook de behandelingen zijn overigens geheel pijnloos.

Over het algemeen zijn drie of vier behandelingen nodig om het bekken weer in een neutrale positie te brengen. Nu het bekken weer in een neutrale positie staat, worden de pezen en spieren die aan de wervelkolom vast zitten en ook de wervelkolom zelf ontlast en kan een natuurlijke situatie ontstaan waardoor pezen en spieren tot rust komen. Wilt u meer weten over de behandelingen bij KPR of informatie over onze werkwijze en tarieven neem dan gerust contact met ons op. In sommige gevallen is het mogelijk om een al dan niet gedeeltelijke vergoeding van de kosten via uw zorgverzekering te declareren. Blijf niet onnodig lang lopen met klachten als u last heeft van bekken en onderrug maar maak een afspraak bij KPR.

Andere oorzaken last van bekken en onderrug

Het bekken is het centrale punt in ons lichaam en wordt dagelijks zwaar belast. Het bekken draagt het bovenlichaam en het hoofd en staat eveneens in verbinding met de benen. Naast het dragen van de fysieke last herbergt het bekken ook belangrijke organen zoals de blaas, de nieren en de darmen en maakt het bekken de hele dag tal van bewegingen in allerlei richtingen. Te weinig beweging is slecht voor het bekken en ook een verkeerde houding heeft een negatieve invloed. Teveel bewegen en met name verkeerd bewegen kan ook een nadelig effect hebben en leiden tot last van bekken en onderrug.

Als de organen die zich in het bekken bevinden niet goed functioneren dan kan ook dit leiden tot klachten van bekken en onderrug. Het is dan ook belangrijk om als u langer last heeft van bekken en onderrug een arts te bezoeken en deze te laten vaststellen wat de oorzaak is van de klachten.

Pijn in de onderrug en in het bekken kan ook vaak worden verlicht door bepaalde maatregelen te treffen. Zo is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur goed te bewegen door het maken van een stevige wandeling of een half uurtje te gaan fietsen. Zorg voor een goede houding als u thuis of op het werk langdurig achter de pc zit en voor een goed matras zodat bekken en onderrug in de nacht goed worden ondersteund.

Soms is de pijn die u voelt in het bekken en onderrug zodanig hevig dat bewegen niet goed mogelijk is. In dit soort gevallen is het verstandig enige tijd pijnstillers te slikken zodat u weer in staat bent om te fietsen en te wandelen of uw favoriete sport te beoefenen. U kunt dagelijks paracetamol nemen en als u sterkere pijnstillers nodig heeft dan kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts.

Last bekken en onderrug als gevolg van hernia

Als u last heeft van bekken en onderrug vraagt u zich misschien af of u wellicht een hernia heeft. Gelukkig komt een hernia niet zo heel vaak voor en indien u wel een hernia blijkt te hebben dan kan deze meestal op natuurlijke wijze, dat wil zeggen zonder operatie, vanzelf weer genezen. Slechts in ongeveer 10% van de gevallen is een hernia operatie nodig.

Bij een hernia spelen niet zozeer de wervels zelf maar de tussenwervelschijven een rol. De tussenwervelschijven zijn gevuld met een zacht materiaal en als een tussenwervelschijf een scheurtje heeft opgelopen dan kan dit zachte materiaal naar buiten komen. Deze uitstulping van zacht materiaal kan drukken op weefsel bijvoorbeeld zenuwen in de regio. Het is logisch dat dit pijn veroorzaakt en zelfs kan leiden tot hevige pijnklachten en andere klachten zoals tintelingen in een been of zelfs het geheel uitvallen van een been.

Ook bij een hernia is het belangrijk dat u voldoende beweegt en zijn meestal pijnstillers nodig. Heeft u lange tijd last van bekken en onderrug en wil ondanks medicatie en meer bewegen de pijn niet verminderen maak dan een afspraak bij de huisarts. U kunt ook een afspraak maken bij KPR om uw klachten te bespreken en na te laten gaan of de klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken. Ook een hernia kan namelijk het gevolg zijn van een scheefstand van het bekken.
Geplaatst: 18 juli 2017

Pijn in bekken en onderrug

Pijn in bekken en onderrug is een veel voorkomende klacht. Soms is duidelijk waar de klachten vandaan komen bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschap. Vaak is echter een oorzaak voor pijn in onderrug en/of in het bekken niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom u pijn in de onderrug of in het bekken heeft. Het kan gaan om een zeurende pijn die komt en gaat en die de ene dag meer aanwezig is dan de andere dag. U kunt ook last hebben van acute hevige pijn in bekken en onderrug waardoor u eigenlijk tot niets meer in staat bent en in bed moet blijven.

Pijn in bekken en onderrug komt voor bij zowel jongere als oudere mensen en heeft in veel gevallen te maken met te weinig beweging of een verkeerde lichaamshouding. De pijn kan vanzelf verdwijnen en de klachten kunnen daarna definitief wegblijven maar pijn in onderrug en bekken kan ook chronisch worden.

Wanneer naar de dokter met pijn in bekken en onderrug

Als u last heeft van pijn in bekken en onderrug en u weet wat de oorzaak is, dan kunt u vaak al veel doen om van de pijn af te komen. Misschien heeft u werkzaamheden verricht die voor u ongebruikelijk zijn zoals het sjouwen van zware tegels, het omspitten van de tuin, u bent een dagje wezen zeilen of heeft een andere sport beoefend dan u gewend bent. In dergelijke gevallen kunt u een paar dagen rust houden, een pijnstiller nemen en dan zal de pijn vanzelf verdwijnen. Het bezoeken van een huisarts is in dergelijke gevallen niet nodig.

U kunt als u last heeft van pijn in bekken en onderrug altijd eerst enkele dagen rust nemen en eenvoudige pijnstillers slikken. Hoewel u misschien de neiging heeft op bed te blijven, kunt u dat beter niet te lang doen omdat spieren snel verslappen en de pijn hierdoor nog erger kan worden. Het beste zoekt u een goede balans tussen voldoende beweging en voldoende rust om pijn in bekken en onderrug te verminderen.

Als de pijn niet minder wordt na het nemen van rust en het slikken van een pijnstillers, dan is het zinvol een arts te raadplegen. Dit geldt ook in het geval u opeens ernstige en hevige pijn in bekken en onderrug krijgt terwijl u niet weet waarom. Hetzelfde geldt voor pijn in bekken en onderrug die zo hevig is dat u nergens meer toe in staat bent.

Oorzaken van pijn in bekken en onderrug

Zoals gezegd is een gebrek aan beweging of een verkeerde lichaamshouding vaak de oorzaak van pijn in bekken en onderrug. Er kunnen echter ook andere oorzaken een rol spelen zoals leeftijd, zwangerschap of een verkeerd matras of een verkeerde werkstoel. Als u langere tijd in een verkeerde stoel zit en langdurig werkt in een verkeerde houding dan kan dit op termijn leiden tot pijn in bekken en onderrug. Hoewel u misschien denkt dat er niets is veranderd en u geen verklaring vindt u voor uw pijn.

Er zijn uiteraard ook onderliggende ziektes die pijn in bekken en onderrug kunnen veroorzaken waarbij ook de inwendige organen een rol kunnen spelen. Denk aan de nieren en de urinewegen, aan de darmen en andere organen die zich in het bekken en de onderbuik bevinden.

Ook een scheefstand van het bekken kan pijn in het bekken zelf maar ook in de onderrug veroorzaken. Een scheef bekken kan pijn veroorzaken in het hele lichaam van de benen tot aan de romp, de rug, het hoofd of de nek.

Een hernia in de onderrug

Pijn in bekken en onderrug kan ook duiden op een hernia. We spreken van een hernia indien het zachte weefsel van de tussenwervelschijf naar buiten is gekomen en drukt op omliggend weefsel of in het ergste geval op een zenuw. Dit kan ernstige pijn in bekken en onderrug veroorzaken. Indien een zenuw bekneld is geraakt, kan een hernia tot andere klachten leiden zoals pijn in een been tot zelfs verlammingsverschijnselen. Vermoedt u dat u een hernia heeft of heeft u last van de nevenverschijnselen zoals een gevoel van verlamming of tintelingen in een been dan kunt u het beste een arts raadplegen.

De oorzaken van een hernia in de onderrug zijn vergelijkbaar met de oorzaken van algemene pijn in de onderrug of in het bekken. Ook een hernia kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, een gebrek aan lichaamsbeweging of een scheef bekken.

Uiteraard kan pijn in onderrug en bekken of een hernia ook het gevolg zijn van een ongeluk. In de meeste gevallen echter is een hernia en ook algemene pijn in onderrug en bekken te wijten aan een verkeerde lichaamshouding en te weinig beweging. Het goede nieuws is dat u dus ook zelf al veel kunt doen om pijn in bekken en onderrug te verminderen en zelf ook veel kunt doen om een hernia te vermijden of van de klachten van een hernia af te komen. Ook een hernia geneest in de meeste gevallen vanzelf indien u de juiste maatregelen treft.

Wat te doen bij pijn in bekken en onderrug

Als u pijn in bekken en onderrug heeft, kunt u het beste een paar dagen rust houden en indien nodig pijnstillers zoals paracetamol nemen. Het is zaak zelf goed te onderzoeken wat de oorzaak van de pijn kan zijn. Heeft u werkzaamheden verricht die u anders nooit verricht of heeft u een oud en slecht matras? Heeft u de gewoonte ’s avonds uren op de bank te hangen in een slechte houding of doet  u sowieso veel te weinig aan beweging waardoor spieren vast zijn komen te zitten? Door de juiste maatregelen te treffen zoals een nieuw matras aan te schaffen en meer te bewegen kunt u vaak al veel klachten van pijn in bekken en onderrug verminderen en ook in de toekomst vermijden.

Helpen de genomen maatregelen niet, dan is het tijd om een afspraak te maken met uw huisarts. Misschien is fysiotherapie nodig of een sterkere pijnstiller zodat u beter kunt gaan bewegen en natuurlijk moet een onderliggende ziekte ook worden uitgesloten.

Pijn in bekken en onderrug als gevolg van een scheef bekken

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals vallen en struikelen maar ook het gevolg zijn van een verkeerde houding of ongebruikelijke werkzaamheden. Indien het bekken scheef is komen te staan, brengt dit het hele lichaam uit balans. Het bekken is het centrale punt in ons lichaam en staat in verbinding met de benen, de romp en het hoofd. Het lichaam zal een scheef bekken willen compenseren bijvoorbeeld door een lichte draai van de wervelkolom. Het is duidelijk dat een dergelijke toestand spanningen oproept in het lichaam. Pezen en spieren die vast zitten aan het bekken en aan de wervelkolom  worden verkeerd en veel te zwaar belast. Dit is ook de reden dat pijn als gevolg van een scheef bekken overal in het lichaam kan voorkomen. Als de spieren en pezen in de nek te zwaar worden belast, treden nekklachten en schouderklachten op. Hoofdpijn en migraine kan het gevolg zijn van een scheef bekken maar ook pijn in bekken en onderrug of pijn midden in de rug. Een hernia of pijn in de rug met uitstraling naar een been kan allemaal te wijten zijn aan een scheef bekken. Tenslotte is ook het restless legs syndroom soms te wijten aan een scheefstand van het bekken.

Behandeling pijn bekken en onderrug als gevolg van scheef bekken

Als u al langere tijd last heeft van pijn in bekken en onderrug en er geen oplossing kan worden gevonden, behandelingen niet helpen en zelfs een hernia operatie u niet van de pijn heeft verlost, dan is het tijd om eens contact op te nemen met KPR. Natuurlijk kunt u ook al eerder laten nagaan of uw bekken scheef staat want dit kan u veel pijn besparen.

Om te beginnen maakt u een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR. Op geheel pijnloze wijze wordt  nagegaan of inderdaad sprake is van een scheefstand van het bekken. Wij bespreken met u uw klachten zoals pijn in bekken en onderrug en mogelijke andere klachten die u heeft. Zo ontstaat een totaalplaatje en kunnen wij in overleg met u de behandeling gaan starten.

Indien inderdaad blijkt dat de bekken scheef staat, dan kunnen wij dat eveneens op geheel pijnloze wijze en met behulp van de KPR-plate verhelpen. Vaak volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken (en daarmee ook pezen en spieren) weer in een neutrale positie te brengen. Waaardoor deze niet langer te zwaar en verkeerd worden belast. Het gehele lichaam kan weer in balans komen waardoor pijnklachten in bekken en onderrug en op andere plaatsen kunnen verminderen om tenslotte geheel te verdwijnen. Neem gerust eens contact op met KPR als u wilt weten of uw klachten van pijn in bekken en onderrug wellicht zijn te wijten aan een scheef bekken.
Geplaatst: 28 juni 2017

Pijn bekken

Helaas wordt regelmatig voor bepaalde pijnklachten geen oorzaak gevonden en is behandeling lastig. Dit geldt onder meer ook voor pijn bekken en bekkenbodem. Het bekken kan scheef zijn komen te staan door een ongeluk of door een andere oorzaak waardoor pijn in het bekken is ontstaan. Een scheef bekken kan daarnaast ook nog allerlei andere klachten veroorzaken in het lichaam.

Bekkenpijn wordt vaak in verband gebracht met zwangerschap en het is inderdaad zo dat tijdens de zwangerschap en na de bevalling sprake kan zijn van pijn in het bekken en omgeving. Het gaat dan meestal om bekkeninstabiliteit. Ook mannen kunnen last hebben van bekkenpijn en/of pijn in de bekkenbodem. Soms kan fysiotherapie uitkomst bieden, maar de behandeling van problemen en pijn bekken en bekkenbodem zal afhangen van de oorzaak van de klachten.

Oorzaken en symptomen van pijn bekken

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor pijn in het bekken:

 • zwangerschap; dit houdt voornamelijk verband met de spieren rond het bekken
 • een scheefstaand bekken
 • het verrichten van zware fysieke werkzaamheden
 • langdurig in dezelfde houding staan/zitten
 • een ongeluk.

Pijn bekken en omgeving kan ook andere klachten met zich meebrengen:

 • pijn in de lage rug
 • pijn in de liezen en/of rond het heiligbeen
 • uitstralende pijn vanuit het bekken
 • moeite met opstaan vanuit een stoel
 • problemen met het maken van repeterende bewegingen

Als ook de bekkenbodem is betrokken bij de klachten van het bekken dan kunnen nog andere problemen aan de orde zijn: moeite met plassen, pijn bij het vrijen of moeilijkheden met de stoelgang. Mannen kunnen daarnaast last krijgen van erectiestoornissen.

Behandeling pijn bekken

De behandeling van pijn bekken en problemen met de bekkenbodem zal afhangen van de oorzaak. Indien sprake is geweest van een ongeluk dan is soms een operatie nodig, zal moeten worden gerevalideerd en kan fysiotherapie worden ingezet. Bekkenpijn bij vrouwen zal veelal na de zwangerschap overgaan en ook pijn bekken na de bevalling laat zich doorgaans goed behandelen.

Een fysiotherapeut kan veel voor u betekenen als u last heeft van pijn bekken, pijn bekkenbodemspieren en andere bijkomende symptomen zoals moeite met het ophouden van de plas, de ontlasting of problemen met vrijen.

Indien pijn in het bekken het gevolg is van een scheefstand van het bekken, dan kunt u voor behandeling terecht bij Krullaards Perfect Reset. Met behulp van de KPR-Plate wordt uw bekken weer in de juiste positie gebracht waardoor klachten van het bekken maar ook andere klachten kunnen verminderen of zelfs volledig kunnen verdwijnen.

Meer over pijn bekken en bekkenscheefstand

Bekkenscheefstand kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij, uitglijden over een los kleedje of een ernstiger ongeval zoals een auto-ongeluk. Meestal is het bekken uit balans geraakt door verkeerde leefgewoonten en dan met name het zitten en liggen. Slapen op een verkeerd matras dat te weinig ondersteuning biedt bijvoorbeeld. Of langdurig op de bank hangen in een onderuitgezakte houding of langdurig werken in een stoel die hiervoor niet optimaal geschikt is. Het bekken is het centrale deel van ons lichaam, draagt het bovenlichaam en staat in verbinding met het onderlichaam. Problemen met het bekken geven dan ook niet alleen pijn bekken en heupen, maar ook elders in het lichaam kunnen pijnklachten optreden als het bekken scheef staat.

Veel voorkomende klachten als gevolg van bekkenscheefstand:

U ziet dat klachten die te wijten zijn aan een scheef bekken over het hele lichaam kunnen voorkomen. Het scheve bekken zelf veroorzaakt disbalans en daardoor pijn maar ook de compensatie van de scheefstand van het bekken leidt op haar beurt tot pijnklachten. Het lichaam wil de disbalans compenseren en een bekkenscheefstand wordt meestal met de wervelkolom en soms met de benen of knieën gecompenseerd. Dit zorgt voor een lichte draaiing van de wervelkolom en deze draaiing kan naast pijn bekken en heupen voor tal van andere klachten zorgen omdat pezen en spieren door het een en ander zwaar en verkeerd worden belast.

Is uw pijn bekken te wijten aan bekkenscheefstand

Of uw pijn aan het bekken te wijten is aan een bekkenscheefstand is niet in één oogopslag duidelijk. Er zal moeten worden gekeken of sprake is van bekkenscheefstand. Dat geldt ook voor veel andere onbegrepen klachten zoals chronische hoofdpijn, een hernia die zelfs na een operatie niet pijnvrij is, schouderklachten en nekklachten of restless legs. Vaak zijn patiënten al behandeld door hun huisarts, specialist en fysiotherapeut en nog zijn de klachten niet weg. Juist in dergelijke gevallen, langdurige, onbegrepen pijnklachten van het bekken, de schouders, de rug, nek en het hoofd, is het zinvol na te laten gaan of sprake is van bekken scheefstand. U kunt dit op een eenvoudige en pijnloze manier laten onderzoeken bij Krullaards Perfect Reset (KPR).

Onderzoek en behandeling pijn bekken bij KPR

Heeft u al langere tijd last van onbegrepen pijnklachten zoals pijn bekken, pijn heupen, restless legs, hoofdpijn of rugklachten, dan is het goed na te laten gaan of uw bekken scheef staat. Dat kan bij een van de vestigingen van KPR waar u een afspraak kunt maken voor een intakegesprek. Tijdens het eerste gesprek kijken we of u last heeft van bekkenscheefstand en bespreken we uw klachten. Al direct na de eerste behandeling kan een verbetering optreden van uw klachten. Het onderzoek en de behandelingen vinden plaats op de zogenaamde KPR-Plate en alle behandelingen zijn pijnloos. Doorgaans volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken weer in een neutrale positie te brengen waardoor pezen en spieren ook weer in een normale positie komen. Hierdoor kunnen veel klachten verminderen of helemaal verdwijnen zoals chronische hoofdpijn, een stijve pijnlijke nek of pijn bekken en heupen. Ook klachten van restless legs of zelfs een hernia kunnen volledig genezen nadat uw bekken weer in de juiste positie staat. Wilt u meer informatie over de behandeling bij KPR of direct een afspraak maken voor een intakegesprek neem dan gerust contact op met een van de vestigingen van KPR.
Geplaatst: 22 juni 2017

Bekkenpijn

Bekkenpijn kan vele oorzaken hebben. Het bekken zelf bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het rechter- en linker heupbeen. Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen en speelt een centrale rol bij het bewegen. Zowel bij bewegingen van de benen als bij bewegingen van de romp is het bekken nauw betrokken.

Een andere taak van het bekken is het beschermen van de organen die zich in de bekkenholte bevinden. In het bovenste deel van het bekken bevinden zich een deel van de darmen, in het onderste, kleinere deel van het bekken bevinden zich de blaas en de endeldarm en ook de vrouwelijke geslachtsorganen: de baarmoeder, eileiders en de vagina. Het bekken van vrouwen is breder dan het bekken van mannen. Dit houdt verband met het feit dat vrouwen moeten kunnen baren en het bekken breed genoeg moet zijn om een kind door te laten.

Pijn in het bekken kan veel verschillende oorzaken hebben. Het bekken zelf, dat wil zeggen de botten en pezen kunnen zorgen voor bekkenpijn, maar ook de organen die zich in de bekkenholte bevinden kunnen bekkenpijn veroorzaken. Bekkenpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, meestal wordt dan gesproken van het bekkensyndroom. Het bekken kan ook scheef staan waardoor allerlei klachten kunnen optreden waaronder bekkenpijn maar ook pijn elders in het lichaam.

Bekkenpijn en oorzaken

Pijn in de regio van het bekken kan onder meer de volgende oorzaken hebben

 • problemen met de darmen. Denk aan het Prikkelbare Darm Syndroom en aan de ziekte van Crohn
 • De blindedarm bevindt zich rechtsonder in de buik en kan pijn in het bekken geven. Andere klachten zijn in dergelijke gevallen koorts en braken.
 • problemen met de vrouwelijke geslachtsorganen. Pijn voor of tijdens de menstruatie, pijn in het bekken en omgeving omstreeks de ovulatie, het premenstrueel syndroom en andere klachten van de geslachtsorganen
 • een urineweginfectie
 • nierstenen.

Heeft u al langere tijd last van bekkenpijn en is er geen oorzaak voor uw klachten gevonden, dan kan het zinvol zijn om een afspraak te maken bij een van de vestigingen van KPR. Krullaards Perfect Reset is gespecialiseerd in tal van klachten van het bekken veroorzaakt door een scheef bekken. Ook klachten die vanuit het bekken elders in het lichaam kunnen voorkomen: hoofdpijn, nekklachten, rugpijn of restless legs bijvoorbeeld.

Bekkenpijn en scheefstand bekken

Een scheef bekken wordt doorgaans niet opgemerkt terwijl er veel klachten door een scheef bekken kunnen worden veroorzaakt. U vraagt zich misschien af waarom uw bekken scheef zou kunnen staan. Daarvoor zijn verschillende redenen. U kunt een ongeluk(je) hebben gehad zoals een val met de fiets of van de trap. Uitglijden over een los liggend kleedje kan al voldoende zijn om het bekken uit balans te brengen. Andere oorzaken van een scheef bekken zijn bijvoorbeeld:

 • regelmatig op de bank hangen
 • een verkeerde stoel op het werk
 • verkeerde slaaphouding. U slaapt op een ongeschikt matras en hoofdkussen
 • erfelijke aanleg
 • langdurige stress
 • een bevalling
 • een wervelblokkade
 • een aangeboren beenlengteverschil.

De klachten van een scheef bekken kunnen bestaan uit bekkenpijn maar ook pijn elders in het lichaam, of combinaties daarvan. Zeker als uw klachten steeds terugkeren, ook na behandeling van uw arts, is het de moeite waard na te laten gaan of er sprake is van een bekkenscheefstand. Heeft u vaak pijn in de rug en helpen medicijnen onvoldoende? Zelfs na een herniaoperatie kan rugpijn weer opspelen als u een scheef bekken heeft. Pijn in de benen, restless legs maar ook pijn in de nek en hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand van het bekken wil compenseren. Dit gebeurt meestal met de wervelkolom met als gevolg een lichte draaiing van de wervelkolom. Door deze draaiing worden pezen en spieren verkeerd belast waardoor pijn kan optreden. Pijn hoog in de wervelkolom zoals nekpijn maar ook in lagere delen zoals lage rugpijn. Bekkenpijn of pijn in de heupen kan ook het gevolg zijn van disbalans van het bekken.

Behandeling bekkenpijn

De behandeling van bekkenpijn hangt af van de oorzaak. Soms kan fysiotherapie helpen en indien sprake is van een onderliggende ziekte dan dient een arts naar uw bekkenklachten te kijken. Hetzelfde geldt voor bekkenpijn als gevolg van een bevalling of in verband met klachten van de inwendige organen.

Als u een scheef bekken heeft of vermoedt dat uw bekken scheef staat, dan kunt u zich laten behandelen door KPR. U maakt eerst een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR. Door middel van gevalideerde metingen wordt nagegaan of er inderdaad sprake is van een scheef bekken. Uw klachten ten aanzien van de bekkenpijn en eventuele andere klachten worden besproken. Alle behandelingen en onderzoeken zijn pijnloos en het is goed mogelijk dat u na de eerste behandeling met de KPR plate al veel minder last heeft van bekkenpijn. Neem gerust eens contact op met KPR als u al langere tijd last heeft van bekkenpijn en wilt weten of uw bekken scheef staat. Ook als u andere klachten heeft, al dan niet te samen met bekkenpijn is het zinvol na te laten gaan of sprake is van een bekkenscheefstand.
Geplaatst: 30 mei 2017

Pijn aan het bekken

Bij pijn aan het bekken wordt vaak gedacht aan bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap. Inderdaad komt pijn aan het bekken bij zwangere vrouwen geregeld voor, maar ook vrouwen die niet zwanger zijn én mannen kunnen pijn aan het bekken en/of heupen hebben. Pijn in het gebied van het bekken of pijn aan het bekken/heupen kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Immers, het bekken bekleedt een centrale rol bij het bewegen. Indien het bekken pijn doet, zal het maken van bewegingen de pijn doorgaans verergeren waardoor u soms veel dingen niet meer kunt doen. Het bekken doet mee met bewegingen van de benen maar ook met bewegingen van de romp. Pijn aan het bekken heeft dan ook een grote invloed op uw algehele gevoel van welzijn en op de (on)mogelijkheid uw normale werkzaamheden uit te voeren.

Het bekken bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het rechter en linker heupbeen. Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen en draagt het gewicht van het bovenlichaam. Een andere taak van het bekken is het beschermen van organen die zich in de bekkenholte bevinden: een gedeelte van de darmen, de blaas, endeldarm en een gedeelte van de geslachtsdelen zoals de prostaat, de eileiders en de baarmoeder.

Klachten van pijn aan het bekken

Bekkenklachten verergeren meestal door het maken van bepaalde bewegingen: opstaan, draaien in bed, gaan zitten en lopen of traplopen. Door de pijn aan het bekken zal men bepaalde bewegingen gaan vermijden waardoor men flink beperkt kan worden in het dagelijks functioneren. Pijn aan het bekken en/of heupen kan kortdurend zijn en met de juiste therapie en/of medicijnen snel worden verholpen echter vaak ziet men ook chronische bekkenpijn. Chronische klachten van pijn aan het bekken duren langer dan drie maanden. Daarnaast wordt pijn aan het bekken ook vaak veroorzaakt door bekkeninstabiliteit, meestal een gevolg van zwangerschap. Pijnklachten aan het bekken zijn:

 • pijn in de onderrug
 • pijn aan het stuitje
 • pijn in de buik, aan de zijkant van het bovenbeen of in de liezen
 • pijn aan het schaambeen.

De klachten van pijn aan het bekken treden meestal op bij langdurig zitten, omdraaien in bed, traplopen, opstaan uit een stoel of bij lopen en wandelen. Ook is het vaak lastig om op één been te staan. Pijn aan het bekken zorgt verder vaak voor ochtendstijfheid en startpijn. Ook schokkende bewegingen zoals tijdens het fietsen op een hobbelige weg of tijdens hardlopen kan pijn aan het bekken veroorzaken. Tenslotte wordt pijn aan het bekken ook gevoeld tijdens de menstruatie of tijdens seks.

Oorzaken van pijn aan het bekken

Pijn aan het bekken kan tal van oorzaken hebben. Al eerder werd zwangerschap genoemd als oorzaak van bekkenpijn maar ook de organen die zich in het bekken bevinden kunnen pijn aan het bekken veroorzaken. Denk aan een blindedarmontsteking of het prikkelbare darmsyndroom. Ook hormonale factoren kunnen pijn aan het bekken veroorzaken: ovulatiepijn, menstruatiepijn of het premenstrueel syndroom. Ernstiger onderliggende ziektes die pijn aan het bekken veroorzaken zijn een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een eileiderontsteking of een cyste in de bekkenholte. Ook nierstenen, een urineweginfectie of seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn aan het bekken veroorzaken. Het is dus belangrijk dat u bij pijn aan het bekken een arts raadpleegt zodat deze de juiste diagnose kan stellen en de beste behandeling kan voorschrijven.

Bekkenscheefstand kan eveneens leiden tot pijn aan het bekken. Als sprake is van een scheef bekken dan betekent dit dat het hele lichaam uit balans is geraakt hetgeen tot tal van klachten kan leiden. Het bekken zelf kan pijn doen maar ook pijn in de rug, hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn of restless legs kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit komt doordat het lichaam de bekkenscheefstand wil compenseren en bijvoorbeeld de wervelkolom enigszins draait. Dit heeft dan weer tot gevolg dat pezen en spieren verkeerd worden belast met pijnklachten als resultaat.

Pijn aan het bekken en oplossingen

In veel gevallen zal fysiotherapie helpen bij pijn in het bekken, al dan niet in combinatie met medicijnen. Indien u last heeft van bekkeninstabiliteit als gevolg van zwangerschap dan zijn daarvoor verschillende therapieën. Indien pijn aan het bekken het gevolg is van een onderliggende ziekte dan zal deze ziekte moeten worden behandeld, eventueel aangevuld met fysiotherapie voor het bekken.

Soms kan geen oorzaak worden gevonden voor de pijn aan het bekken en lijkt een juiste behandeling niet voorhanden. In dergelijke gevallen kan KPR-therapie uitkomst bieden.

KPR-therapie:
Krullaards Perfect Reset (KPR) is erop gericht het lichaam weer in balans te brengen waardoor tal van klachten kunnen verdwijnen. Het lichaam zal een scheef bekken willen compenseren, hetzij met het bovenlichaam (de wervelkolom), hetzij met het onderlichaam (de knieën). In bijna alle gevallen leidt een scheef bekken tot pijnklachten, variërend in plaats en ernst. Een scheef bekken kan naast pijn aan het bekken zelf leiden tot

 • pijn in de benen, onrustige benen
 • pijn in de heupen
 • pijn in de heupen met uitstraling naar een been
 • pijn in de onderrug
 • pijn in de bovenrug, al dan niet met uitstraling naar de armen
 • schouderpijn, nekpijn
 • hoofdpijn en migraine.

Daarnaast kunnen tintelingen in de ledematen voorkomen en leiden langdurige pijnklachten vaak tot vermoeidheid.

Een bekkenscheefstand kan tal van oorzaken hebben: een ongeluk zoals een val van de trap of van de fiets, langdurige verkeerd zitten (onderuitgezakt), een verkeerd matras of hoofdkussen, een aangeboren beenlengteverschil of onderliggende ziektes.

Heeft u last van pijn aan het bekken of andere pijnklachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt dan is het zinvol een afspraak te maken voor een intakegesprek bij KPR. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten en onderzoeken of sprake is van een scheef bekken. Zowel de onderzoeken als de behandelingen zijn geheel pijnloos. Soms is een gedeeltelijke vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering mogelijk. Tijdens het onderzoek en tijdens de behandelingen neemt u plaats op de KPR-plate en wordt uw bekken weer in een neutrale positie gebracht. KPR-therapie kan onder meer pijn aan het pijnbekken, heupen en pijn in de rug snel verminderen of zelfs geheel doen verdwijnen. Last van chronische bekkenpijn en een adequate behandeling lijkt niet mogelijk? Neem contact op met KPR voor meer informatie of maak direct aan afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen.