Last van bekken en onderrug - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Last van bekken en onderrug

De klacht “Ik heb last van bekken en onderrug” komt veel voor. Meestal hebben dit soort klachten te maken met een verkeerde houding en te weinig beweging maar last hebben van bekken en onderrug kan uiteraard ook andere oorzaken hebben. Een van deze mogelijke oorzaken is een scheefstand van het bekken. Een scheefstand van het bekken kan namelijk niet alleen pijn in het bekken zelf geven maar ook in de onderrug, in de bovenrug en in hoger gelegen gebieden zoals in de nek en het hoofd.

Als u last heeft van bekken en onderrug dan kunt u daar vaak zelf al veel aan doen; zowel om de pijn te verminderen als om deze in de toekomst te voorkomen. Als de klachten het gevolg zijn van een scheef bekken dan is het raadzaam een afspraak te maken bij KPR om het bekken weer in een neutrale positie te laten brengen.

Oorzaken en symptomen van een scheef bekken

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals een valpartij of struikelen over een losliggend kleedje. Ook een verkeerde houding tijdens het werk waarbij u langdurig op een ongeschikte stoel zit, kan leiden tot een scheefstand van het bekken. Andere oorzaken van een scheef bekken zijn onder meer een verkeerd matras of avond aan avond voor de televisie hangen in een slechte houding. Een scheefstand van het bekken is over het algemeen niet zichtbaar maar kan wel grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. De onbalans die het scheve bekken veroorzaakt,  wordt elders in het lichaam gecompenseerd en dat gebeurt meestal met de wervelkolom, soms met de benen en de knieën.

Als het bekken scheef staat, zal de wervelkolom over het algemeen enigszins draaien waardoor pezen en spieren die aan de wervelkolom zijn vastgehecht verkeerd en vooral te zwaar worden belast. Dit kan klachten geven in het bekken en in de heupen maar ook in de onderrug, midden in de rug, in de nek en de schouders en in het hoofd-halsgebied. Vaak voorkomende klachten als gevolg van een scheefstand van het bekken zijn:

Heeft u last van bekken en onderrug en helpen behandelingen niet dan is het raadzaam om na te laten gaan of uw bekken scheef staat en uw klachten hieraan te wijten zouden kunnen zijn.

De behandeling van een scheefstand bekken

U heeft last van bekken en onderrug of u heeft andere klachten en vermoedt dat deze hun oorzaak vinden in een scheefstand van het bekken. Waarschijnlijk heeft u al eerder behandelingen ondergaan zoals fysiotherapie of medicatie genomen en in het ergste geval is misschien zelfs een herniaoperatie nodig geweest. U kunt in dergelijke gevallen contact opnemen met KPR en een afspraak maken voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten van bekken en onderrug en mogelijke andere klachten. U neemt tijdens het intakegesprek ook plaats op de KPR-plate waarmee wij kunnen onderzoeken of uw bekken inderdaad scheef staat. Dit onderzoek duurt slechts kort en is geheel pijnloos. Staat uw bekken inderdaad scheef, dan kan de behandeling direct worden gestart en het is mogelijk dat u na de eerste behandeling al een aanmerkelijke verlichting van de pijnklachten zult voelen. Ook de behandelingen zijn overigens geheel pijnloos.

Over het algemeen zijn drie of vier behandelingen nodig om het bekken weer in een neutrale positie te brengen. Nu het bekken weer in een neutrale positie staat, worden de pezen en spieren die aan de wervelkolom vast zitten en ook de wervelkolom zelf ontlast en kan een natuurlijke situatie ontstaan waardoor pezen en spieren tot rust komen. Wilt u meer weten over de behandelingen bij KPR of informatie over onze werkwijze en tarieven neem dan gerust contact met ons op. In sommige gevallen is het mogelijk om een al dan niet gedeeltelijke vergoeding van de kosten via uw zorgverzekering te declareren. Blijf niet onnodig lang lopen met klachten als u last heeft van bekken en onderrug maar maak een afspraak bij KPR.

Andere oorzaken last van bekken en onderrug

Het bekken is het centrale punt in ons lichaam en wordt dagelijks zwaar belast. Het bekken draagt het bovenlichaam en het hoofd en staat eveneens in verbinding met de benen. Naast het dragen van de fysieke last herbergt het bekken ook belangrijke organen zoals de blaas, de nieren en de darmen en maakt het bekken de hele dag tal van bewegingen in allerlei richtingen. Te weinig beweging is slecht voor het bekken en ook een verkeerde houding heeft een negatieve invloed. Teveel bewegen en met name verkeerd bewegen kan ook een nadelig effect hebben en leiden tot last van bekken en onderrug.

Als de organen die zich in het bekken bevinden niet goed functioneren dan kan ook dit leiden tot klachten van bekken en onderrug. Het is dan ook belangrijk om als u langer last heeft van bekken en onderrug een arts te bezoeken en deze te laten vaststellen wat de oorzaak is van de klachten.

Pijn in de onderrug en in het bekken kan ook vaak worden verlicht door bepaalde maatregelen te treffen. Zo is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur goed te bewegen door het maken van een stevige wandeling of een half uurtje te gaan fietsen. Zorg voor een goede houding als u thuis of op het werk langdurig achter de pc zit en voor een goed matras zodat bekken en onderrug in de nacht goed worden ondersteund.

Soms is de pijn die u voelt in het bekken en onderrug zodanig hevig dat bewegen niet goed mogelijk is. In dit soort gevallen is het verstandig enige tijd pijnstillers te slikken zodat u weer in staat bent om te fietsen en te wandelen of uw favoriete sport te beoefenen. U kunt dagelijks paracetamol nemen en als u sterkere pijnstillers nodig heeft dan kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts.

Last bekken en onderrug als gevolg van hernia

Als u last heeft van bekken en onderrug vraagt u zich misschien af of u wellicht een hernia heeft. Gelukkig komt een hernia niet zo heel vaak voor en indien u wel een hernia blijkt te hebben dan kan deze meestal op natuurlijke wijze, dat wil zeggen zonder operatie, vanzelf weer genezen. Slechts in ongeveer 10% van de gevallen is een hernia operatie nodig.

Bij een hernia spelen niet zozeer de wervels zelf maar de tussenwervelschijven een rol. De tussenwervelschijven zijn gevuld met een zacht materiaal en als een tussenwervelschijf een scheurtje heeft opgelopen dan kan dit zachte materiaal naar buiten komen. Deze uitstulping van zacht materiaal kan drukken op weefsel bijvoorbeeld zenuwen in de regio. Het is logisch dat dit pijn veroorzaakt en zelfs kan leiden tot hevige pijnklachten en andere klachten zoals tintelingen in een been of zelfs het geheel uitvallen van een been.

Ook bij een hernia is het belangrijk dat u voldoende beweegt en zijn meestal pijnstillers nodig. Heeft u lange tijd last van bekken en onderrug en wil ondanks medicatie en meer bewegen de pijn niet verminderen maak dan een afspraak bij de huisarts. U kunt ook een afspraak maken bij KPR om uw klachten te bespreken en na te laten gaan of de klachten misschien het gevolg zijn van een scheef bekken. Ook een hernia kan namelijk het gevolg zijn van een scheefstand van het bekken.


Geplaatst op 8 augustus 2017