Pijn in bekken en onderrug - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn in bekken en onderrug

Pijn in bekken en onderrug is een veel voorkomende klacht. Soms is duidelijk waar de klachten vandaan komen bijvoorbeeld in het geval van een zwangerschap. Vaak is echter een oorzaak voor pijn in onderrug en/of in het bekken niet zo gemakkelijk aan te wijzen. Er zijn veel verschillende oorzaken waarom u pijn in de onderrug of in het bekken heeft. Het kan gaan om een zeurende pijn die komt en gaat en die de ene dag meer aanwezig is dan de andere dag. U kunt ook last hebben van acute hevige pijn in bekken en onderrug waardoor u eigenlijk tot niets meer in staat bent en in bed moet blijven.

Pijn in bekken en onderrug komt voor bij zowel jongere als oudere mensen en heeft in veel gevallen te maken met te weinig beweging of een verkeerde lichaamshouding. De pijn kan vanzelf verdwijnen en de klachten kunnen daarna definitief wegblijven maar pijn in onderrug en bekken kan ook chronisch worden.

Wanneer naar de dokter met pijn in bekken en onderrug

Als u last heeft van pijn in bekken en onderrug en u weet wat de oorzaak is, dan kunt u vaak al veel doen om van de pijn af te komen. Misschien heeft u werkzaamheden verricht die voor u ongebruikelijk zijn zoals het sjouwen van zware tegels, het omspitten van de tuin, u bent een dagje wezen zeilen of heeft een andere sport beoefend dan u gewend bent. In dergelijke gevallen kunt u een paar dagen rust houden, een pijnstiller nemen en dan zal de pijn vanzelf verdwijnen. Het bezoeken van een huisarts is in dergelijke gevallen niet nodig.

U kunt als u last heeft van pijn in bekken en onderrug altijd eerst enkele dagen rust nemen en eenvoudige pijnstillers slikken. Hoewel u misschien de neiging heeft op bed te blijven, kunt u dat beter niet te lang doen omdat spieren snel verslappen en de pijn hierdoor nog erger kan worden. Het beste zoekt u een goede balans tussen voldoende beweging en voldoende rust om pijn in bekken en onderrug te verminderen.

Als de pijn niet minder wordt na het nemen van rust en het slikken van een pijnstillers, dan is het zinvol een arts te raadplegen. Dit geldt ook in het geval u opeens ernstige en hevige pijn in bekken en onderrug krijgt terwijl u niet weet waarom. Hetzelfde geldt voor pijn in bekken en onderrug die zo hevig is dat u nergens meer toe in staat bent.

Oorzaken van pijn in bekken en onderrug

Zoals gezegd is een gebrek aan beweging of een verkeerde lichaamshouding vaak de oorzaak van pijn in bekken en onderrug. Er kunnen echter ook andere oorzaken een rol spelen zoals leeftijd, zwangerschap of een verkeerd matras of een verkeerde werkstoel. Als u langere tijd in een verkeerde stoel zit en langdurig werkt in een verkeerde houding dan kan dit op termijn leiden tot pijn in bekken en onderrug. Hoewel u misschien denkt dat er niets is veranderd en u geen verklaring vindt u voor uw pijn.

Er zijn uiteraard ook onderliggende ziektes die pijn in bekken en onderrug kunnen veroorzaken waarbij ook de inwendige organen een rol kunnen spelen. Denk aan de nieren en de urinewegen, aan de darmen en andere organen die zich in het bekken en de onderbuik bevinden.

Ook een scheefstand van het bekken kan pijn in het bekken zelf maar ook in de onderrug veroorzaken. Een scheef bekken kan pijn veroorzaken in het hele lichaam van de benen tot aan de romp, de rug, het hoofd of de nek.

Een hernia in de onderrug

Pijn in bekken en onderrug kan ook duiden op een hernia. We spreken van een hernia indien het zachte weefsel van de tussenwervelschijf naar buiten is gekomen en drukt op omliggend weefsel of in het ergste geval op een zenuw. Dit kan ernstige pijn in bekken en onderrug veroorzaken. Indien een zenuw bekneld is geraakt, kan een hernia tot andere klachten leiden zoals pijn in een been tot zelfs verlammingsverschijnselen. Vermoedt u dat u een hernia heeft of heeft u last van de nevenverschijnselen zoals een gevoel van verlamming of tintelingen in een been dan kunt u het beste een arts raadplegen.

De oorzaken van een hernia in de onderrug zijn vergelijkbaar met de oorzaken van algemene pijn in de onderrug of in het bekken. Ook een hernia kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding, een gebrek aan lichaamsbeweging of een scheef bekken.

Uiteraard kan pijn in onderrug en bekken of een hernia ook het gevolg zijn van een ongeluk. In de meeste gevallen echter is een hernia en ook algemene pijn in onderrug en bekken te wijten aan een verkeerde lichaamshouding en te weinig beweging. Het goede nieuws is dat u dus ook zelf al veel kunt doen om pijn in bekken en onderrug te verminderen en zelf ook veel kunt doen om een hernia te vermijden of van de klachten van een hernia af te komen. Ook een hernia geneest in de meeste gevallen vanzelf indien u de juiste maatregelen treft.

Wat te doen bij pijn in bekken en onderrug

Als u pijn in bekken en onderrug heeft, kunt u het beste een paar dagen rust houden en indien nodig pijnstillers zoals paracetamol nemen. Het is zaak zelf goed te onderzoeken wat de oorzaak van de pijn kan zijn. Heeft u werkzaamheden verricht die u anders nooit verricht of heeft u een oud en slecht matras? Heeft u de gewoonte ’s avonds uren op de bank te hangen in een slechte houding of doet  u sowieso veel te weinig aan beweging waardoor spieren vast zijn komen te zitten? Door de juiste maatregelen te treffen zoals een nieuw matras aan te schaffen en meer te bewegen kunt u vaak al veel klachten van pijn in bekken en onderrug verminderen en ook in de toekomst vermijden.

Helpen de genomen maatregelen niet, dan is het tijd om een afspraak te maken met uw huisarts. Misschien is fysiotherapie nodig of een sterkere pijnstiller zodat u beter kunt gaan bewegen en natuurlijk moet een onderliggende ziekte ook worden uitgesloten.

Pijn in bekken en onderrug als gevolg van een scheef bekken

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een ongeluk zoals vallen en struikelen maar ook het gevolg zijn van een verkeerde houding of ongebruikelijke werkzaamheden. Indien het bekken scheef is komen te staan, brengt dit het hele lichaam uit balans. Het bekken is het centrale punt in ons lichaam en staat in verbinding met de benen, de romp en het hoofd. Het lichaam zal een scheef bekken willen compenseren bijvoorbeeld door een lichte draai van de wervelkolom. Het is duidelijk dat een dergelijke toestand spanningen oproept in het lichaam. Pezen en spieren die vast zitten aan het bekken en aan de wervelkolom  worden verkeerd en veel te zwaar belast. Dit is ook de reden dat pijn als gevolg van een scheef bekken overal in het lichaam kan voorkomen. Als de spieren en pezen in de nek te zwaar worden belast, treden nekklachten en schouderklachten op. Hoofdpijn en migraine kan het gevolg zijn van een scheef bekken maar ook pijn in bekken en onderrug of pijn midden in de rug. Een hernia of pijn in de rug met uitstraling naar een been kan allemaal te wijten zijn aan een scheef bekken. Tenslotte is ook het restless legs syndroom soms te wijten aan een scheefstand van het bekken.

Behandeling pijn bekken en onderrug als gevolg van scheef bekken

Als u al langere tijd last heeft van pijn in bekken en onderrug en er geen oplossing kan worden gevonden, behandelingen niet helpen en zelfs een hernia operatie u niet van de pijn heeft verlost, dan is het tijd om eens contact op te nemen met KPR. Natuurlijk kunt u ook al eerder laten nagaan of uw bekken scheef staat want dit kan u veel pijn besparen.

Om te beginnen maakt u een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR. Op geheel pijnloze wijze wordt  nagegaan of inderdaad sprake is van een scheefstand van het bekken. Wij bespreken met u uw klachten zoals pijn in bekken en onderrug en mogelijke andere klachten die u heeft. Zo ontstaat een totaalplaatje en kunnen wij in overleg met u de behandeling gaan starten.

Indien inderdaad blijkt dat de bekken scheef staat, dan kunnen wij dat eveneens op geheel pijnloze wijze en met behulp van de KPR-plate verhelpen. Vaak volstaan ongeveer drie behandelingen om uw bekken (en daarmee ook pezen en spieren) weer in een neutrale positie te brengen. Waaardoor deze niet langer te zwaar en verkeerd worden belast. Het gehele lichaam kan weer in balans komen waardoor pijnklachten in bekken en onderrug en op andere plaatsen kunnen verminderen om tenslotte geheel te verdwijnen. Neem gerust eens contact op met KPR als u wilt weten of uw klachten van pijn in bekken en onderrug wellicht zijn te wijten aan een scheef bekken.


Geplaatst op 18 juli 2017