Nekklachten - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Nekklachten

Nekklachten kunnen uw leven behoorlijk beïnvloeden. Pijn in de nek gaat vaak gepaard met andere klachten zoals een stijve nek, hoofdpijn, niet goed kunnen slapen of draaierigheid. Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben waaronder stress of een nekhernia. Nekklachten kunnen ook voortkomen uit een scheef bekken of het gevolg zijn van een onderliggende ziekte of een ongeluk. Nekklachten komen veel voor.

Na lage rugpijn en schouderklachten is nekpijn de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Nekpijn is onder te verdelen in specifieke en a-specifieke nekpijn. Bij specifieke nekklachten wordt een duidelijke oorzaak gevonden, bij a-specifieke nekklachten is dit niet of veel moeilijker mogelijk. Vooral bij a-specifieke nekklachten is behandeling soms lastig.

Acute en chronische nekklachten

Nekklachten kunnen opeens (acuut) optreden maar ook langdurige nekklachten komen veel voor. Acute nekklachten zijn vaak het gevolg van een ongeluk of het gevolg van een verkeerde beweging, verkeerde slaaphouding of te veel stress. Nekklachten door een ongeluk komen, vaak door een kop-staartbotsing waardoor de nek een grote klap te verduren heeft gekregen en er mogelijk een of meer nekwervels zijn verschoven. Men spreekt dan van een whiplash en de klachten van een whiplash kunnen langdurig en ernstig zijn.

Na een nacht slecht slapen door een verkeerde houding of een vreemd hoofdkussen kan acute nekpijn optreden. Deze nekklachten verdwijnen meestal weer snel. Ook door op de tocht zitten, een dag lang en hard werken of een stressvolle periode kunnen nekklachten optreden. Deze klachten kunnen onschuldig zijn en snel over gaan maar ook overgaan in chronische nekklachten. Onder acute nekklachten vallen nekklachten met een duur van maximaal 6 weken. Tot 24 weken spreken we doorgaans van subacute nekklachten. Duren de nekklachten langer dan 6 maanden dan spreken we over chronische nekklachten.

Nekklachten en stress

Iedereen heeft wel momenten van spanning in zijn of haar leven. Een periode van ziekte in de familie, problemen op het werk of in het gezin en allerlei andere problemen die stress veroorzaken. Veel mensen spannen onbewust hun spieren aan in periodes van stress hetgeen tot pijnklachten kan leiden. De spieren van de schouders zijn beducht als het gaat om spierspanning door stress. Een verkeerde houding zoals werken met opgetrokken schouders, spanning in het hoofd/nek gebied of het fronsen van de wenkbrauwen kunnen leiden tot nekklachten. Er wordt te veel en te zwaar aan pezen getrokken waardoor pijn ontstaat. Een fysiotherapeut kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden en een massage kan ook ontspannend werken. Hetzelfde geldt voor meditatie, meer slapen, rust nemen of een wandeling maken. In de meeste gevallen zullen nekklachten als gevolg van stress weer verdwijnen als de patiënt meer rust neemt en de problemen die ten grondslag lagen aan de stress zijn opgelost.

Nekklachten als gevolg van een ongeluk

Een ongeluk zoals een kop-staartbotsing kan leiden tot een whiplash maar ook andere ongelukken waarbij de nek zwaar is belast kunnen leiden tot nekklachten. Soms is een wervel of zijn meer wervels verschoven of beschadigd. In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om een arts te raadplegen zodat foto’s van de nek kunnen worden gemaakt en de juiste behandeling kan worden gestart. In de nek bevinden zich naast de wervels ook spieren en pezen, tussenwervelschijven, kraakbeen, zenuwen en bloedvaten. Ook deze delen van de nek kunnen beschadigd zijn zodat eerst moet worden uitgezocht wat er precies aan de hand is voordat de behandeling kan worden gestart.

Nekklachten als gevolg van een hernia

Een hernia kan overal in de wervelkolom voorkomen en dus ook in de nek. Een nekhernia is een uitstulping van het zachte deel van de tussenwervelschijf. Indien deze uitstulping op een zenuw drukt dan kan dit hevige nekklachten veroorzaken. Een hernia van de nek kan zijn oorzaak vinden in een ongeluk, in een verkeerde houding maar ook in een scheef bekken. Soms is een operatie nodig, vaak volstaat rust, het verbeteren van de houding, fysiotherapie en/of medicijnen. De nekklachten ten gevolge van een nekhernia kunnen gepaard gaan met duizeligheid, tintelingen in een arm, uitval van een arm en hoofdpijn.

Nekklachten als gevolg van een verkeerde houding

Nekklachten als gevolg van een verkeerde houding kunnen acuut maar ook chronisch zijn. Een nacht verkeerd gelegen kan nekklachten veroorzaken; voortdurend zitten op een verkeerde stoel, slapen op een verkeerd matras of een verkeerde stand van het hoofd kan leiden tot chronische nekklachten. Het is soms lastig te achterhalen waar uw klachten precies vandaan komen want men is zich doorgaans niet bewust van de verkeerde houding. Fysiotherapie kan helpen.

Chronische a-specifieke nekklachten kunnen ook het gevolg zijn van een scheef bekken. Het lichaam staat in een verkeerde houding, met name de wervelkolom. Dit ter compensatie van de scheefstand van het bekken.

Nekklachten en scheefstand van het bekken

Het bekken kan scheef komen te staan door een ongeluk of door een verkeerde houding. Ook een aangeboren beenlengteverschil kan de oorzaak zijn van een scheef bekken. De scheefstand is minimaal maar kan grote gevolgen hebben. Een scheefstand van het bekken wil door het lichaam worden gecompenseerd, meestal met de wervelkolom en dat kan tot allerlei klachten leiden in de rest van het lichaam. Zo kan een enigszins gedraaide wervelkolom pijn in het bekken en in de heupen veroorzaken, maar ook pijn in de rug, de schouders, de nek en het hoofd. Het restless legs syndroom kan ook het gevolg zijn van een scheef bekken. Het lichaam is uit balans geraakt waardoor een verkeerde druk wordt uitgeoefend op pezen en spieren waardoor wervels uit balans kunnen raken, spierpijn kan optreden en zelfs een hernia in de rug of een nekhernia kan ontstaan.

Nekklachten als gevolg van een scheef bekken zijn meestal chronisch en blijken in de praktijk moeilijk te behandelen. Fysiotherapie geeft onvoldoende resultaat en ook het nemen van rust en het verminderen van stress leidt meestal niet of onvoldoende tot verbetering van de nekklachten. Het is dan de moeite waard na te laten gaan of uw bekken scheef staat en of dit een verklaring kan zijn voor nekklachten die maar niet over willen gaan.

Nekklachten door bekkenscheefstand behandelen

Als u nekklachten heeft die maar niet willen overgaan, ook niet na behandeling met medicijnen en/of met fysiotherapie dan is het goed mogelijk dat uw nekklachten zijn te wijten aan een scheef bekken. Het scheve bekken wordt vaak gecompenseerd met een lichte draaiing van de wervelkolom zodat het lichaam weer in balans komt. Deze balans is echter maar schijn, en pezen krijgen het door deze draaiing van de wervelkolom vaak zwaar te verduren. Dit kan klachten geven van de wervels in de rug maar ook in de nek. Nekpijn is daarvan het gevolg en ook schouderpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten als gevolg van een scheef bekken.

U kunt bij KPR terecht voor de behandeling van een scheef bekken. Na behandeling op de KPR-Plate kunnen veel klachten verminderen of zelfs verdwijnen; nekklachten maar ook andere klachten zoals

Door het bekken weer in een neutrale positie te brengen kunnen pezen, spieren, zenuwen en wervels ook weer een neutrale positie innemen waardoor een totale balans kan ontstaan. Deze balans ontlast alle betrokken lichaamsdelen waardoor rust ontstaat. De nekklachten kunnen tot rust komen en een algeheel gevoel van een verbeterde balans en verbetering van allerlei klachten is daarvan het gevolg.

Heeft u al langere tijd last van nekklachten en wilt u weten of uw bekken scheef staat, neem dan contact op met KPR. U kunt bij een van de vestigingen een afspraak maken voor een intakegesprek en tijdens dit gesprek wordt nagegaan of uw bekken scheef staat en worden uw nekklachten besproken. Zowel het onderzoek als de behandelingen zijn pijnloos en u kunt al direct na de eerste behandeling een aanzienlijke verbetering van uw klachten ervaren.


Geplaatst op 28 juni 2017