Pijn aan het bekken - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Pijn aan het bekken

Bij pijn aan het bekken wordt vaak gedacht aan bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap. Inderdaad komt pijn aan het bekken bij zwangere vrouwen geregeld voor, maar ook vrouwen die niet zwanger zijn én mannen kunnen pijn aan het bekken en/of heupen hebben. Pijn in het gebied van het bekken of pijn aan het bekken/heupen kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Immers, het bekken bekleedt een centrale rol bij het bewegen. Indien het bekken pijn doet, zal het maken van bewegingen de pijn doorgaans verergeren waardoor u soms veel dingen niet meer kunt doen. Het bekken doet mee met bewegingen van de benen maar ook met bewegingen van de romp. Pijn aan het bekken heeft dan ook een grote invloed op uw algehele gevoel van welzijn en op de (on)mogelijkheid uw normale werkzaamheden uit te voeren.

Het bekken bestaat uit vier botten: het heiligbeen, het staartbeen en het rechter en linker heupbeen. Het bekken verbindt de wervelkolom met de benen en draagt het gewicht van het bovenlichaam. Een andere taak van het bekken is het beschermen van organen die zich in de bekkenholte bevinden: een gedeelte van de darmen, de blaas, endeldarm en een gedeelte van de geslachtsdelen zoals de prostaat, de eileiders en de baarmoeder.

Klachten van pijn aan het bekken

Bekkenklachten verergeren meestal door het maken van bepaalde bewegingen: opstaan, draaien in bed, gaan zitten en lopen of traplopen. Door de pijn aan het bekken zal men bepaalde bewegingen gaan vermijden waardoor men flink beperkt kan worden in het dagelijks functioneren. Pijn aan het bekken en/of heupen kan kortdurend zijn en met de juiste therapie en/of medicijnen snel worden verholpen echter vaak ziet men ook chronische bekkenpijn. Chronische klachten van pijn aan het bekken duren langer dan drie maanden. Daarnaast wordt pijn aan het bekken ook vaak veroorzaakt door bekkeninstabiliteit, meestal een gevolg van zwangerschap. Pijnklachten aan het bekken zijn:

  • pijn in de onderrug
  • pijn aan het stuitje
  • pijn in de buik, aan de zijkant van het bovenbeen of in de liezen
  • pijn aan het schaambeen.

De klachten van pijn aan het bekken treden meestal op bij langdurig zitten, omdraaien in bed, traplopen, opstaan uit een stoel of bij lopen en wandelen. Ook is het vaak lastig om op één been te staan. Pijn aan het bekken zorgt verder vaak voor ochtendstijfheid en startpijn. Ook schokkende bewegingen zoals tijdens het fietsen op een hobbelige weg of tijdens hardlopen kan pijn aan het bekken veroorzaken. Tenslotte wordt pijn aan het bekken ook gevoeld tijdens de menstruatie of tijdens seks.

Oorzaken van pijn aan het bekken

Pijn aan het bekken kan tal van oorzaken hebben. Al eerder werd zwangerschap genoemd als oorzaak van bekkenpijn maar ook de organen die zich in het bekken bevinden kunnen pijn aan het bekken veroorzaken. Denk aan een blindedarmontsteking of het prikkelbare darmsyndroom. Ook hormonale factoren kunnen pijn aan het bekken veroorzaken: ovulatiepijn, menstruatiepijn of het premenstrueel syndroom. Ernstiger onderliggende ziektes die pijn aan het bekken veroorzaken zijn een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een eileiderontsteking of een cyste in de bekkenholte. Ook nierstenen, een urineweginfectie of seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen pijn aan het bekken veroorzaken. Het is dus belangrijk dat u bij pijn aan het bekken een arts raadpleegt zodat deze de juiste diagnose kan stellen en de beste behandeling kan voorschrijven.

Bekkenscheefstand kan eveneens leiden tot pijn aan het bekken. Als sprake is van een scheef bekken dan betekent dit dat het hele lichaam uit balans is geraakt hetgeen tot tal van klachten kan leiden. Het bekken zelf kan pijn doen maar ook pijn in de rug, hoofdpijn, migraine, nek- en schouderpijn of restless legs kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit komt doordat het lichaam de bekkenscheefstand wil compenseren en bijvoorbeeld de wervelkolom enigszins draait. Dit heeft dan weer tot gevolg dat pezen en spieren verkeerd worden belast met pijnklachten als resultaat.

Pijn aan het bekken en oplossingen

In veel gevallen zal fysiotherapie helpen bij pijn in het bekken, al dan niet in combinatie met medicijnen. Indien u last heeft van bekkeninstabiliteit als gevolg van zwangerschap dan zijn daarvoor verschillende therapieën. Indien pijn aan het bekken het gevolg is van een onderliggende ziekte dan zal deze ziekte moeten worden behandeld, eventueel aangevuld met fysiotherapie voor het bekken.

Soms kan geen oorzaak worden gevonden voor de pijn aan het bekken en lijkt een juiste behandeling niet voorhanden. In dergelijke gevallen kan KPR-therapie uitkomst bieden.

KPR-therapie:
Krullaards Perfect Reset (KPR) is erop gericht het lichaam weer in balans te brengen waardoor tal van klachten kunnen verdwijnen. Het lichaam zal een scheef bekken willen compenseren, hetzij met het bovenlichaam (de wervelkolom), hetzij met het onderlichaam (de knieën). In bijna alle gevallen leidt een scheef bekken tot pijnklachten, variërend in plaats en ernst. Een scheef bekken kan naast pijn aan het bekken zelf leiden tot

  • pijn in de benen, onrustige benen
  • pijn in de heupen
  • pijn in de heupen met uitstraling naar een been
  • pijn in de onderrug
  • pijn in de bovenrug, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • schouderpijn, nekpijn
  • hoofdpijn en migraine.

Daarnaast kunnen tintelingen in de ledematen voorkomen en leiden langdurige pijnklachten vaak tot vermoeidheid.

Een bekkenscheefstand kan tal van oorzaken hebben: een ongeluk zoals een val van de trap of van de fiets, langdurige verkeerd zitten (onderuitgezakt), een verkeerd matras of hoofdkussen, een aangeboren beenlengteverschil of onderliggende ziektes.

Heeft u last van pijn aan het bekken of andere pijnklachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt dan is het zinvol een afspraak te maken voor een intakegesprek bij KPR. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten en onderzoeken of sprake is van een scheef bekken. Zowel de onderzoeken als de behandelingen zijn geheel pijnloos. Soms is een gedeeltelijke vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering mogelijk. Tijdens het onderzoek en tijdens de behandelingen neemt u plaats op de KPR-plate en wordt uw bekken weer in een neutrale positie gebracht. KPR-therapie kan onder meer pijn aan het pijnbekken, heupen en pijn in de rug snel verminderen of zelfs geheel doen verdwijnen. Last van chronische bekkenpijn en een adequate behandeling lijkt niet mogelijk? Neem contact op met KPR voor meer informatie of maak direct aan afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen.


Geplaatst op 30 mei 2017