Krullaards Perfect Reset - Hoe ontstaan nekklachten en wat is het risico?
Vragen of interesse? Neem contact op!

Nekklachten: Hoe ontstaan ze en wat is het risico ervan?

Nekklachten komen veel voor. De nek is een onderdeel van ons lichaam dat zeer langdurig en intensief wordt belast in ons dagelijks leven. De nek heeft het gewicht van het hoofd én van de armen te dragen. 

Onze therapeuten,

Onze Krullaards therapeuten, doorgaans osteopaat of fysio- manueeltherapeut van origine typeren het ontstaan en het onderhouden van nekklachten vanuit 2 invalshoeken:

  1. Nekklachten ontstaan door een bekkenscheefstand.
  2. Werk- en of houdingsgerelateerde nekklachten.

Wist u dat door een bekkenscheefstand veel meer klachten kunnen ontstaan? Klik hier voor veelvoorkomende klachten die wij in de praktijk zien.

Bij een verkeerde houding, bijvoorbeeld wanneer we iets voorovergebogen en ingezakt voor het beeldscherm zitten, neemt deze belasting fors toe. Als we dag in dag uit de nek gedurende vele uren blootstellen aan deze forse belasting, is de kans groot dat er op termijn klachten ontstaan.

Enkele andere oorzaken van het ontstaan van nekklachten zijn bijvoorbeeld slijtage (artrose), een auto-ongeluk (whiplash) of een hernia. Een ander woord is cervicale klachten.

Wat zijn nekklachten?

Bij klachten in de nek zien we vaak een doffe, zeurende pijn maar deze kan ook stekend zijn. Soms wordt deze pijn erger doordat u de nek beweegt of uw hoofd draait. Andere symptomen kunnen zijn: verminderde beweeglijkheid, gespannen en pijnlijke spieren, tintelingen, krachtvermindering, moeite met slikken, licht in het hoofd en duizeligheid. Bij nekklachten kunt u ook last krijgen van hoofdpijn en schouder-en/of armpijn. Deze bijbehorende klachten kunnen veroorzaakt worden doordat zenuwen in de nek geïrriteerd of bekneld raken.

Soms veroorzaken klachten in de nek lage rugklachten

In sommige gevallen hebben mensen zoveel (spier)spanning in de nek, dat dit leidt tot een algehele verkramping van de wervelkolom en de spieren daaromheen. In dit geval kan het zijn dat door deze kramp en de verkrampte houding die daardoor ontstaat klachten in de lage- of middenrug opdoemen. Vaak spreken we hier over het kip-ei verhaal, wat ontstond er eerst. Onze behandeling stemmen wij daar op af.

Hoe voorkomt u nekklachten?

Belangrijk is om te bepalen waardoor deze klachten zijn ontstaan. Is de oorzaak bekend, dan geldt dat ook voor de oplossing. Als u nekklachten heeft, probeer te herinneren wanneer ze zijn ontstaan en waardoor. Probeer te registreren welke houdingen of bewegingen de klachten verergeren of juist doen verminderen. Dat geeft u al veel informatie over wat u het beste kunt doen of juist laten. De zithouding kan een belangrijke rol spelen. We doen veel dagelijkse activiteiten zittend: eten,lezen, TV kijken en werken aan een computer. Het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon is een belangrijke oorzaak van de toename van het aantal nekklachten bij jongeren.

Wat kunnen onze therapeuten voor u betekenen 

Om te kijken hoe we u het beste van dienst kunnen zijn, ondernemen we samen met u de volgende stappen:

  • Intake;
  • Bekkenmeting;
  • In geval van een scheefstand, KPR en zooltjes;
  • Bij een goed functionerende bekken, reguliere fysiotherapie.

Geplaatst op 18 augustus 2019