Migraine - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Migraine

Migraine is een soort hoofdpijn die je leven behoorlijk op zijn kop kan zetten. Door de intense pijn is het meestal niet mogelijk de gewone dagelijkse dingen te blijven doen en moet het bed worden gehouden. Migraine komt vrij veel voor, gemiddeld meer bij vrouwen dan bij mannen. Ook kinderen kunnen last hebben van migraine vanaf een leeftijd van ongeveer 11 jaar. Migraine komt voor in aanvallen die duren tussen de 4 en 72 uur. Aanvallen van hoofdpijn die korter duren dan 4 uur of langer dan 72 uur sluiten migraine uit maar hebben een andere oorzaak.

Het is niet bekend hoeveel mensen precies last hebben van migraine maar onderzoeken laten zien dat het percentage mannen met migraine tussen de 2 en 10% ligt en het percentage vrouwen tussen de 5 en 25%. Van kinderen tot de leeftijd van 15 jaar heeft volgens een Schots onderzoek ongeveer 10% last van migraine.

Klachten migraine

De klachten van migraine bestaan uit aanvalsgewijs voorkomende hoofdpijn die matig tot heftig is en meestal eenzijdig. De hoofdpijn is meestal bonzend van aard en kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. De klachten worden erger bij inspanning zoals traplopen en er is doorgaans ook sprake van lichtovergevoeligheid en geluidsovergevoeligheid. De meeste migrainepatiënten, zeker meer dan de helft, heeft ook last van spanningshoofdpijn. Een migraineaanval kan op verschillende manieren beginnen waaronder ook als spanningshoofdpijn.

Tijdens een aanval van migraine komen ook gevoelsstoornissen voor: een dof of tintelend gevoel aan een lichaamszijde. Soms komt een milde vorm van eenzijdige verlamming voor. Een gevoel van tintelingen rond de mond tijdens een migraineaanval wordt ook vaak als klacht genoemd.

Migraine kan vooraf worden gegaan door een aura. Dit gebeurt bij 15 tot 25% van de mensen die lijden aan migraine. Binnen een uur na het ontstaan van de autosymptomen volgt de hoofdpijnfase tezamen met eventueel misselijkheid en braken. Tijdens de aurafase treden meestal ook gezichtsstoornissen op zoals een doof gevoel in de lippen of tintelingen in de lippen, tintelingen of een doof gevoel in de handen of in het gezicht. Ook komen voor: flikkeringen, eenzijdige spierzwakte en gestoorde spraak.

Deze klachten lijken gedeeltelijk op de klachten bij een TIA, met dit verschil dat de klachten ingeval van een TIA optreden binnen enkele seconden en bij een migraine aanval zich geleidelijk ontwikkelen in meerdere minuten, minimaal 5 minuten. De klachten ten gevolge van een aura duren maximaal 60 minuten en meer indien meerdere aurasymptomen optreden.

Een migraineaanval kan zich ook langer van tevoren aankondigen. Deze zogenaamde prodromale verschijnselen ontstaan al enige uren of zelfs een dag voor de migraineaanval. Onder prodromale verschijnselen vallen onder andere hypoactiviteit, depressieve gevoelens, een overdreven opgewekte stemming, trek hebben in bepaalde voedingsmiddelen of veelvuldig geeuwen.

Oorzaken van migraine

De exacte oorzaak van migraine is nog niet bekend. Wel zijn zogenaamde uitlokkende factoren bekend. Omdat aan aanzienlijk groter percentage vrouwen dan mannen last heeft van migraine spelen waarschijnlijk hormonen een belangrijke rol bij het ontstaan van migraine. Zo is bekend dat de maandelijkse menstruatie een uitlokkende factor kan zijn voor migraine.

Migraine is een zogenaamde neuro vasculaire hoofdpijn en heeft tot gevolg dat een neurale prikkeling een verwijding van de bloedvaten veroorzaakt. Deze verwijding geeft vervolgens aanleiding tot het ontstaan van pijn en stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens een migraineaanval de hersenstam wordt geactiveerd.

Meer uitlokkende factoren voor migraine

Naast hormonale verbanden zoals bij vrouwen de menstruatie en de overgang zijn er andere uitlokkende factoren voor een migraineaanval:

Er zijn ook uitlokkende factoren waarvan in twijfel wordt getrokken of deze echt wel een rol spelen bij het uitlokken van een migraineaanval:

  • vasten
  • alcohol en dan met name wijn
  • consumptie van nitraten en aspartaam (zoetstof)
  • chocola, bepaalde geuren en roken.

De rol van voeding als uitlokkende factor migraineaanval

Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, zijn er veel migraine patiënten die aangeven minder aanvallen te hebben door bepaalde voeding te vermijden. Boosdoeners die door migraine patiënten worden aangegeven zijn chocola, sojasaus, kaas, rode wijn, bewerkt vlees en kaas. In veel kaassoorten zit tyramine en deze stof is verantwoordelijk voor een snelle stijging van de bloeddruk en een stekende pijn in het hoofd. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe hoger het tyramine-gehalte. Denk aan kazen als Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas, brie, feta en mozzarella. Dezelfde stof is te vinden in chocola, sojabereidingen en ook in zuurkool.

Alcohol kan een prikkel zijn voor het krijgen van een migraineaanval. Het gaat dan om alle soorten drank maar vooral om rode wijn. Ook in rode wijn zit te stof tyramine.

Bewerkt vlees bevat naast tyramine ook nitraat, hetgeen ook een migraineaanval kan opwekken, volgens sommige migrainepatiënten.

Koude dranken en koud voedsel zoals ijs kan, aldus 90% van de migrainepatiënten een migraineaanval uitlokken. Tenslotte zitten in veel producten E-nummers en met name E621 schijnt een migraineaanval te kunnen uitlokken. E621 zit vooral in chips en soep uit een pakje.

Het is voor migrainepatiënten belangrijk altijd voldoende te eten en te drinken. Het overslaan van een maaltijd kan een migraineaanval uitlokken.

Migraine en stress

Het is algemeen bekend dat men van stress hoofdpijn kan krijgen. Door de stress worden spieren niet goed aangespannen met als gevolg stijve spieren, pijnlijke aanhechtingen, spierknopen en het gevoel van een strakke band om het hoofd. Spanningshoofdpijn kan een voorloper zijn van migraine en daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dagelijks voldoende rust nemen, voldoende slapen en ontspannen met behulp van yoga of meditatie kan bijdragen aan een minder stressvol leven. Een ontspannend bad of een ontspannende massage, regelmatig bewegen en gezond eten kunnen eveneens helpen bij een meer ontspannen gevoel. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat de spieren soepel blijven. Ook buitenlucht werkt ontspannend. Een avondwandeling kan ervoor zorgen dat u beter slaapt.

Migraine als gevolg van een scheef bekken

Een scheef bekken brengt het gehele lichaam uit balans en kan tal van klachten geven: pijn in de benen, heupen of in de onderrug, restless legs en ook pijn in het bovenlichaam. Ook migraine, hoofdpijn, pijn in nek en schouders of pijn in de bovenrug kunnen het gevolg zijn van een scheef bekken. Omdat het bekken scheef staat, worden pezen, spieren en andere lichaamsdelen verkeerd belast en het lichaam zal de disbalans willen compenseren. Compensatie met het bovenlichaam door de wervelkolom kan zorgen voor een verkeerde belasting van het bovenlichaam zoals de nek en schouders. Een en ander kan nare hoofdpijn en migraine teweeg brengen. Door het bekken weer in de neutrale positie te laten brengen, kunt u van veel klachten waaronder migraine worden verlost. Bij Krullaards Perfect Reset kunt u uw bekken op pijnloze wijze weer in de juiste positie laten brengen in slechts enkele behandelingen.

Migraine voorkomen

Migraine kan vaak worden voorkomen door een andere leefwijze in acht te nemen. Heeft u last van migraine door een teveel aan stress dan dient een rustiger leefwijze in acht te worden genomen. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Niet alle uitlokkende factoren kunnen worden vermeden. Zo kunt u niets doen aan het weer en dus geen actie ondernemen als u last heeft van veranderende weersomstandigheden. Bent u gevoelig voor sommige soorten voedsel dan kunt u dit voedsel vermijden en zo een migraineaanval voorkomen. Eet minder of geen chocola, vermijd zoveel mogelijk cafeïne (koffie, thee), slaap voldoende, zorg voor een goed matras en laat een scheefstaand bekken recht zetten.

Behandeling migraine met medicijnen

Bij migraine helpen de gewone medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen meestal niet of onvoldoende. Uw arts zal daarom speciale medicijnen voorschrijven waarbij wordt begonnen met medicatie waarvan de werking is bewezen. In eerste instantie wordt gekozen voor medicijnen met weinig bijwerkingen die relatief goedkoop zijn. Indien deze medicijnen onvoldoende werken wordt gekeken naar zwaardere medicatie waarbij meer kans is op bijwerkingen. Meestal worden medicijnen tegen de hoofdpijn voorgeschreven in combinatie met medicijnen tegen misselijkheid en braken.

Indien de normale behandeling tegen migraine onvoldoende resultaat heeft dan kan nog worden gekozen voor triptanen. Deze medicatie is vrij duur en moet worden ingenomen zo snel mogelijk nadat een migraineaanval is begonnen. Er zijn verschillende behandelingen met triptaan mogelijk en als een bepaalde behandeling niet werkt, kan worden overgestapt op een andere methode.

Als laatste is het nog mogelijk te kiezen voor medicatie die moet worden ingespoten.

Migraine heeft impact op uw leven

Migraine kan een grote impact hebben op uw leven. Als u regelmatig migraineaanvallen heeft en daardoor niet kunt werken bijvoorbeeld. Het nemen van pijnstillers kan uw maag misschien niet aan waardoor ook maagbeschermers moeten worden geslikt. Altijd zorgen voor het meenemen van de juiste medicatie als u op pad gaat. Steeds zware hoofdpijn hebben en moeten braken, meerdere dagen niet voor uw gezin kunnen zorgen. Neem bij migraine contact op met uw huisarts en laat u de juiste medicijnen voorschrijven. Vermoed u dat u last heeft van een scheef bekken dan kunt u een intakegesprek aanvragen bij KPR. Tijdens de intake wordt nagegaan of uw bekken scheef staat en kan de behandeling direct worden gestart. Soms wordt na een eerste -overigens pijnloze- behandeling al verbetering gemeld.

Een scheef bekken kan het gevolg zijn van een val of ander ongeluk maar ook het gevolg zijn van een verkeerde houding zoals bankhangen of een slecht matras. Neem gerust contact op met KPR als u vermoedt dat uw migraine klachten samenhangen met een disbalans in het lichaam.


Geplaatst op 15 mei 2017