Hernia behandeling - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Hernia behandeling

De behandeling van een hernia hangt af van verschillende factoren. In ongeveer 75% van de gevallen, gaat een hernia vanzelf weer over. Door rust en pijnstillers zoals paracetamol te nemen, zakt de pijn die het gevolg is van de hernia af om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Soms echter is een operatie onvermijdelijk of moet een fysiotherapeut worden ingeschakeld. Een hernia kan verschillende oorzaken hebben waardoor ook de behandeling verschilt. Indien sprake is van een scheef bekken dan zal het bekken in een neutrale positie moeten worden gebracht waarna de klachten van de hernia gewoonlijk zullen verminderen.

Een hernia kan optreden op verschillende plaatsen in het lichaam. Meestal gaat het om een hernia in het lager gelegen deel van de rug maar ook een hernia in de nek of elders in de rug komt regelmatig voor. Ook een navelbreuk, liesbreuk en middenrifbreuk zijn in feite hernia’s.

Wat is een hernia eigenlijk

De wervelkolom is opgebouwd uit 34 wervels, vanaf het stuitje tot hoog in de nek. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschrijven werken als een soort schokbrekers en hebben een wand van bindweefsel. Van binnen zijn de tussenwervelschijven gevuld met een zachte geleiachtige kern. Als er zwakke plekken zijn op de tussenwervelschijven dan kan de zachte gelei gaan uitpuilen waardoor een knobbel (hernia) kan ontstaan. Deze knobbel kan drukken op omliggende zenuwen en dit veroorzaakt dan pijn. De onderste drie tussenwervelschijven zijn het meest gevoelig voor een hernia maar ook hoger in de rug en in de nek kan een hernia optreden.

Oorzaken hernia

De oorzaken van een hernia kunnen flink verschillen. Mensen boven de 50 jaar kunnen als gevolg van artrose (slijtage) een hernia oplopen. Dit is een natuurlijk proces en gaat niet altijd gepaard met klachten. Bij jongere mensen die een hernia hebben, ontstaan meestal wel klachten en zal een hernia behandeling nodig zijn. Oorzaken zijn dan onder meer een te zware belasting van de rug, een verkeerde werkhouding, overgewicht of een slechte conditie van de rugspieren.

Een hernia behandeling is niet altijd nodig maar een hernia kan ook dusdanig ernstige klachten veroorzaken dat een behandeling niet achterwege kan blijven. Als de uitstulping op een zenuwwortel in de rug drukt dan kan dit ernstige pijnklachten geven. Vaak is er pijn in de onderrug die via de bil uitstraalt naar één been. De pijn kan doorlopen tot in de voet. Dit kan gepaard gaan met krachtsverlies en een doof gevoel in het getroffen been. Verder kan een beklemming van een zenuw leiden tot klachten elders in het lichaam. Zo kunnen verlammingsverschijnselen optreden, gevoelsstoornissen maar ook plasproblemen. De pijn in de rug kan nog versterkt worden door hoesten, niezen of persen. Als een hernia behandeling uitblijft, kan de hernia chronische klachten veroorzaken.

Zoeken naar beste hernia behandeling

Uw arts zal zijn best doen te zoeken naar de voor u beste hernia behandeling. Vaak houdt dat in een juiste combinatie van rust én beweging. Door uw rug nauwkeurig te onderzoeken, kan de plaats waar de hernia zit worden gelokaliseerd. Een röntgenfoto of een MRI scan brengen de hernia in beeld. Uw arts zal u waarschijnlijk pijnstillers voorschrijven en alleen als het niet anders kan een operatie voorstellen. U kunt zelf veel doen om een hernia te voorkomen. Gezond leven en voldoende blijven bewegen zijn belangrijk. Heeft u toch pijn in de rug en vermoedt u een hernia te hebben dan kunt u de hernia behandeling zelf al starten door rust te nemen maar ook te blijven bewegen. Is de pijn te erg, neemt deze alsmaar toe of maakt u zich ongerust dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Soms lukt het niet de juiste hernia behandeling te vinden. De pijn in de rug blijft, ook na rust en bewegen, ook na fysiotherapie en zelfs na een operatie kunnen klachten van een hernia terugkeren. Het kan zijn dat uw arts zegt dat u maar moet leren leven met de pijn en dat u uw leven moet inrichten op de klachten die u heeft. Dit is natuurlijk voor veel mensen niet een acceptabel toekomstbeeld. Heeft u last van aspecifieke rugpijn, dat wil zeggen dat uw arts geen oorzaak voor de hernia kan vinden en behandeling dan ook niet goed lukt? Heeft u hernia klachten maar zorgt de hernia behandeling van uw arts niet voor voldoende verbetering? Denk dan eens aan de mogelijkheid dat uw klachten voortkomen uit een scheefstand van het bekken.

Hernia klachten door scheef bekken

Een scheef bekken kan veel verschillende klachten veroorzaken waaronder ook hernia klachten. Het lichaam wil een scheefstand van het bekken compenseren met de rug of met de knieën. Dit kan veel klachten veroorzaken zonder dat u het in de gaten heeft en ook de artsen leggen het verband tussen een hernia en een scheef bekken niet of nauwelijks. Andere klachten die kunnen optreden als gevolg van een hernia zijn onder meer

Het scheve bekken wordt vaak gecompenseerd door een kleine draaiing van de wervelkolom, echter een draaiing die grote gevolgen kan hebben. Door de draaiing wordt niet meer op natuurlijke basis getrokken aan spieren en pezen, worden wervels verkeerd belast worden met als gevolg een uitstulping van het tussenliggende kraakbeen. Indien een dergelijke uitstulping op een zenuw drukt dan heeft u last van een hernia ten gevolge van een scheef bekken. De hernia behandeling zal dan ook moeten bestaan uit het weer in de juiste positie brengen van het bekken. Indien dit achterwege blijft, zullen de hernia klachten steeds terugkeren. Zelfs als de hernia behandeling uit een operatie bestaat.

Hernia behandeling bij KPR

Om te bepalen of uw hernia het gevolg is van een scheef bekken zal eerst moeten worden onderzocht of uw bekken scheef staat. De oorzaken van een scheef bekken zijn legio: verkeerde zitten op het werk, veelvuldig onderuithangen op de bank, een verkeerd matras, veel stress en spanningen maar ook een val of ongeluk kan uw bekken uit balans brengen. Tijdens het intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR (Krullaards Perfect Reset) wordt op pijnvrije wijze nagegaan of uw bekken scheef staan. Ook worden uw klachten en voorgeschiedenis besproken. Indien inderdaad sprake is van een scheefstaand bekken is het de moeite waard om het bekken weer in de neutrale positie te laten plaatsen. Dit kost doorgaans ongeveer drie -eveneens- pijnvrije behandelingen. Soms merkt u na de eerste behandeling al een aanmerkelijke verbetering.

Bent u op zoek naar een hernia behandeling omdat eerdere behandelingen niet of onvoldoende hebben geholpen? Vermoed u dat u scheef staat, een scheef bekken heeft en wilt u daarover meer zekerheid? Neem contact op met KPR voor een vrijblijvend intakegesprek.


Geplaatst op 17 mei 2017