Nek Archieven - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

2 Willekeurige locaties:

Breda 076 571 0034
Meer informatie..
Sittard-Geleen 046 8200 383
Meer informatie..

Geplaatst: 18 juli 2017

Pijn in nek

Pijn in nek en schouders is een veelgehoorde klacht en is meestal niet ernstig van aard. Meer dan de helft van de mensen krijgt op een gegeven moment wel eens te maken met nekpijn. Pijn in nek en schouders kan verschillende oorzaken hebben. De zogenaamde mechanische nekpijn, ook wel gewone of aspecifieke nekpijn genoemd, komt het meeste voor. Natuurlijk kan pijn in de nek ook een ernstige oorzaak hebben zoals een whiplash als gevolg van een auto-ongeval. Er kan ook sprake zijn van artrose van de nekwervels (slijtage) of van een acute draaihals.

Een nekhernia komt ook vrij vaak voor en is na een hernia in onderrug de meest voorkomende soort hernia. Ook een scheefstand van het bekken kan klachten in de nek en schouders veroorzaken. Pijn in nek en schouders kan vaak met eenvoudige middelen en enige tijd rust worden verholpen.

Oorzaken pijn in nek nader bekeken

Mechanische, ook wel gewone nekpijn heeft meestal te maken met een lichte verwonding of een verrekte spier of pees in de nek. Meestal is een slechte lichaamshouding hiervan de oorzaak. Het kan gaan om een slechte lichaamshouding tijdens de nacht als gevolg van een verkeerd matras of een verkeerd hoofdkussen. Ook kan nekpijn ontstaan als langdurig werkzaamheden worden uitgevoerd waarbij het hoofd is gebogen. Met name boven het hoofd werken zoals bijvoorbeeld het witten van een plafond kan nekpijn veroorzaken. In al deze gevallen zal nekpijn na enige tijd vanzelf weer verdwijnen.

Een acute draaihals is meestal ook het gevolg van een slechte houding. Een acute draaihals is een hals die vast zit aan één zijde en moeilijk te draaien is naar de normale ruststand. Het draaien van de nek is dan bijna onmogelijk als gevolg van pijn. Het wordt ook wel aangeduid als het hebben van een stijve nek.

Ook hier geldt dat ook klachten meestal na enige tijd vanzelf verdwijnen. Een warme douche of een warme doek in de nek en een pijnstiller kunnen zorgen dat de nek wat ontspant en makkelijker weer gedraaid kan worden.

Slijtage van de nekwervels, ook wel artrose genoemd, komt uiteraard vaker voor bij oudere mensen. Als de slijtage eenzijdig is dan kan dit zorgen voor pijn in nek en schouders. De pijn kan worden verlicht door het nemen van pijnstillers. Vaak ziet men na enige tijd de slijtage ook aan de andere zijde ontstaan waardoor de nek beter in balans komt en de pijn in nek weer kan verdwijnen.

Een nekhernia geeft klachten van pijn en is het gevolg van een uitstulping van het zachte materiaal uit de tussenwervelschijf. Een nekhernia treedt over het algemeen op na langdurige foutieve belasting van de hals. Ook een nekhernia kan vanzelf genezen maar als u vermoedt dat uw pijn in nek het gevolg is van een hernia dan kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts.

Wanneer naar de huisarts met pijn in nek

Als u langere tijd nekpijn heeft die maar niet over wil gaan, ook niet nadat u maatregelen heeft genomen kunt u het beste een afspraak maken met de huisarts. Heeft u bijvoorbeeld uw hoofdkussen vervangen of een nieuw matras aangeschaft? Heeft u uw werkhouding veranderd of enige tijd rust genomen,pijnstillers geslikt en de nek ontspannen onder de douche of met behulp van een warme doek? Als ondanks de genomen maatregelen de pijn in de nek blijft aanhouden dan is het verstandig een arts te raadplegen. Ook als de pijn bijzonder hevig is een steeds erger wordt kunt u het beste een arts bezoeken. Pijn in nek en schouders kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals bijvoorbeeld gewichtsverlies of koorts en ook kunnen tintelingen in de arm of hand voorkomen. Deze klachten kunnen duiden op ernstige problemen zoals een beknelde zenuw of een onderliggende ziekte.

Pijn in nek en schouders kan ook chronisch worden. Dit betekent dat de pijn in de nek vrijwel dagelijks aanwezig is of voor komt in aanvallen. U heeft dan regelmatig nekpijn die komt en gaat met tussenpozen van dagen of weken. Ook bij chronische nekpijn is het verstandig advies aan een dokter te vragen. En dergelijke gevallen kan fysiotherapie nog weleens uitkomst bieden.

Nekpijn als gevolg van een scheef bekken

Pijn in nek en schouders kan het gevolg zijn van een scheef bekken. Dit lijkt misschien vreemd maar u moet bedenken dat het bekken het centrale punt van ons lichaam vormt. Het bekken draagt de romp en het hoofd en staat in verbinding met de ledematen. Scheefstand van het bekken kan dan ook resulteren in tal van klachten in het hele lichaam. Een scheef bekken kan klachten geven van de benen zoals bijvoorbeeld restless legs maar ook in de heupen en het bekken zelf of in hoger gelegen lichaamsdelen.

Als het bekken scheef staat, dan is het lichaam uit balans en deze onbalans zal het lichaam vervolgens trachten te compenseren. Het lichaam compenseert de scheefstand van het bekken vaak met de wervelkolom die daardoor enigszins draait. Door deze draaiing van de wervelkolom worden pezen en spieren die aan de wervelkolom vast zitten  verkeerd en te zwaar belast. Deze verkeerde belasting van pezen en spieren kan leiden tot klachten overal in de wervelkolom. Een scheef bekken kan daarom klachten veroorzaken van de lage rug maar ook van het midden van de rug tot in de nek. Pijn in nek en schouders als gevolg van een scheef bekken kunt u laten behandelen bij KPR.

Oorzaak en behandeling van een scheef bekken

Ook een scheef bekken is vaak het gevolg van een verkeerde lichaamshouding. Als u een verkeerd matras heeft en elke nacht langdurig in een verkeerde houding ligt, kan dit op termijn een scheefstand van het bekken veroorzaken. Ook een verkeerde zithouding op het werk of een verkeerde zithouding ’s avonds door langdurig bankhangen, kan een scheef bekken veroorzaken. Uiteraard kan het bekken ook scheef zijn komen te staan door een ongeluk zoals uitglijden over het badmatje, een val van de trap of van de fiets of een ander ongeluk.

U kunt bij Krullaards Perfect Reset (KPR) laten nagaan of uw bekken scheef staat. U kunt bij één van de vestigingen van KPR een afspraak maken voor een intakegesprek. Tijdens het eerste gesprek wordt nagegaan of bekken scheef staat en worden uw pijnklachten uitgebreid besproken. De behandelingen en onderzoeken bij KPR zijn volkomen pijnloos. Mocht er inderdaad sprake zijn van een scheefstand van het bekken dan kan al direct bij de eerste behandeling een verlichting van de pijnklachten optreden. Maak gerust een afspraak voor een intakegesprek als u al langere tijd last heeft van pijn in nek en schouders waarvoor geen oplossing kan worden gevonden.
Geplaatst: 28 juni 2017

Nekklachten

Nekklachten kunnen uw leven behoorlijk beïnvloeden. Pijn in de nek gaat vaak gepaard met andere klachten zoals een stijve nek, hoofdpijn, niet goed kunnen slapen of draaierigheid. Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben waaronder stress of een nekhernia. Nekklachten kunnen ook voortkomen uit een scheef bekken of het gevolg zijn van een onderliggende ziekte of een ongeluk. Nekklachten komen veel voor.

Na lage rugpijn en schouderklachten is nekpijn de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Nekpijn is onder te verdelen in specifieke en a-specifieke nekpijn. Bij specifieke nekklachten wordt een duidelijke oorzaak gevonden, bij a-specifieke nekklachten is dit niet of veel moeilijker mogelijk. Vooral bij a-specifieke nekklachten is behandeling soms lastig.

Acute en chronische nekklachten

Nekklachten kunnen opeens (acuut) optreden maar ook langdurige nekklachten komen veel voor. Acute nekklachten zijn vaak het gevolg van een ongeluk of het gevolg van een verkeerde beweging, verkeerde slaaphouding of te veel stress. Nekklachten door een ongeluk komen, vaak door een kop-staartbotsing waardoor de nek een grote klap te verduren heeft gekregen en er mogelijk een of meer nekwervels zijn verschoven. Men spreekt dan van een whiplash en de klachten van een whiplash kunnen langdurig en ernstig zijn.

Na een nacht slecht slapen door een verkeerde houding of een vreemd hoofdkussen kan acute nekpijn optreden. Deze nekklachten verdwijnen meestal weer snel. Ook door op de tocht zitten, een dag lang en hard werken of een stressvolle periode kunnen nekklachten optreden. Deze klachten kunnen onschuldig zijn en snel over gaan maar ook overgaan in chronische nekklachten. Onder acute nekklachten vallen nekklachten met een duur van maximaal 6 weken. Tot 24 weken spreken we doorgaans van subacute nekklachten. Duren de nekklachten langer dan 6 maanden dan spreken we over chronische nekklachten.

Nekklachten en stress

Iedereen heeft wel momenten van spanning in zijn of haar leven. Een periode van ziekte in de familie, problemen op het werk of in het gezin en allerlei andere problemen die stress veroorzaken. Veel mensen spannen onbewust hun spieren aan in periodes van stress hetgeen tot pijnklachten kan leiden. De spieren van de schouders zijn beducht als het gaat om spierspanning door stress. Een verkeerde houding zoals werken met opgetrokken schouders, spanning in het hoofd/nek gebied of het fronsen van de wenkbrauwen kunnen leiden tot nekklachten. Er wordt te veel en te zwaar aan pezen getrokken waardoor pijn ontstaat. Een fysiotherapeut kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden en een massage kan ook ontspannend werken. Hetzelfde geldt voor meditatie, meer slapen, rust nemen of een wandeling maken. In de meeste gevallen zullen nekklachten als gevolg van stress weer verdwijnen als de patiënt meer rust neemt en de problemen die ten grondslag lagen aan de stress zijn opgelost.

Nekklachten als gevolg van een ongeluk

Een ongeluk zoals een kop-staartbotsing kan leiden tot een whiplash maar ook andere ongelukken waarbij de nek zwaar is belast kunnen leiden tot nekklachten. Soms is een wervel of zijn meer wervels verschoven of beschadigd. In dergelijke gevallen is het uiteraard belangrijk om een arts te raadplegen zodat foto’s van de nek kunnen worden gemaakt en de juiste behandeling kan worden gestart. In de nek bevinden zich naast de wervels ook spieren en pezen, tussenwervelschijven, kraakbeen, zenuwen en bloedvaten. Ook deze delen van de nek kunnen beschadigd zijn zodat eerst moet worden uitgezocht wat er precies aan de hand is voordat de behandeling kan worden gestart.

Nekklachten als gevolg van een hernia

Een hernia kan overal in de wervelkolom voorkomen en dus ook in de nek. Een nekhernia is een uitstulping van het zachte deel van de tussenwervelschijf. Indien deze uitstulping op een zenuw drukt dan kan dit hevige nekklachten veroorzaken. Een hernia van de nek kan zijn oorzaak vinden in een ongeluk, in een verkeerde houding maar ook in een scheef bekken. Soms is een operatie nodig, vaak volstaat rust, het verbeteren van de houding, fysiotherapie en/of medicijnen. De nekklachten ten gevolge van een nekhernia kunnen gepaard gaan met duizeligheid, tintelingen in een arm, uitval van een arm en hoofdpijn.

Nekklachten als gevolg van een verkeerde houding

Nekklachten als gevolg van een verkeerde houding kunnen acuut maar ook chronisch zijn. Een nacht verkeerd gelegen kan nekklachten veroorzaken; voortdurend zitten op een verkeerde stoel, slapen op een verkeerd matras of een verkeerde stand van het hoofd kan leiden tot chronische nekklachten. Het is soms lastig te achterhalen waar uw klachten precies vandaan komen want men is zich doorgaans niet bewust van de verkeerde houding. Fysiotherapie kan helpen.

Chronische a-specifieke nekklachten kunnen ook het gevolg zijn van een scheef bekken. Het lichaam staat in een verkeerde houding, met name de wervelkolom. Dit ter compensatie van de scheefstand van het bekken.

Nekklachten en scheefstand van het bekken

Het bekken kan scheef komen te staan door een ongeluk of door een verkeerde houding. Ook een aangeboren beenlengteverschil kan de oorzaak zijn van een scheef bekken. De scheefstand is minimaal maar kan grote gevolgen hebben. Een scheefstand van het bekken wil door het lichaam worden gecompenseerd, meestal met de wervelkolom en dat kan tot allerlei klachten leiden in de rest van het lichaam. Zo kan een enigszins gedraaide wervelkolom pijn in het bekken en in de heupen veroorzaken, maar ook pijn in de rug, de schouders, de nek en het hoofd. Het restless legs syndroom kan ook het gevolg zijn van een scheef bekken. Het lichaam is uit balans geraakt waardoor een verkeerde druk wordt uitgeoefend op pezen en spieren waardoor wervels uit balans kunnen raken, spierpijn kan optreden en zelfs een hernia in de rug of een nekhernia kan ontstaan.

Nekklachten als gevolg van een scheef bekken zijn meestal chronisch en blijken in de praktijk moeilijk te behandelen. Fysiotherapie geeft onvoldoende resultaat en ook het nemen van rust en het verminderen van stress leidt meestal niet of onvoldoende tot verbetering van de nekklachten. Het is dan de moeite waard na te laten gaan of uw bekken scheef staat en of dit een verklaring kan zijn voor nekklachten die maar niet over willen gaan.

Nekklachten door bekkenscheefstand behandelen

Als u nekklachten heeft die maar niet willen overgaan, ook niet na behandeling met medicijnen en/of met fysiotherapie dan is het goed mogelijk dat uw nekklachten zijn te wijten aan een scheef bekken. Het scheve bekken wordt vaak gecompenseerd met een lichte draaiing van de wervelkolom zodat het lichaam weer in balans komt. Deze balans is echter maar schijn, en pezen krijgen het door deze draaiing van de wervelkolom vaak zwaar te verduren. Dit kan klachten geven van de wervels in de rug maar ook in de nek. Nekpijn is daarvan het gevolg en ook schouderpijn en hoofdpijn zijn veel voorkomende klachten als gevolg van een scheef bekken.

U kunt bij KPR terecht voor de behandeling van een scheef bekken. Na behandeling op de KPR-Plate kunnen veel klachten verminderen of zelfs verdwijnen; nekklachten maar ook andere klachten zoals

Door het bekken weer in een neutrale positie te brengen kunnen pezen, spieren, zenuwen en wervels ook weer een neutrale positie innemen waardoor een totale balans kan ontstaan. Deze balans ontlast alle betrokken lichaamsdelen waardoor rust ontstaat. De nekklachten kunnen tot rust komen en een algeheel gevoel van een verbeterde balans en verbetering van allerlei klachten is daarvan het gevolg.

Heeft u al langere tijd last van nekklachten en wilt u weten of uw bekken scheef staat, neem dan contact op met KPR. U kunt bij een van de vestigingen een afspraak maken voor een intakegesprek en tijdens dit gesprek wordt nagegaan of uw bekken scheef staat en worden uw nekklachten besproken. Zowel het onderzoek als de behandelingen zijn pijnloos en u kunt al direct na de eerste behandeling een aanzienlijke verbetering van uw klachten ervaren.
Geplaatst: 13 juni 2017

Pijnlijke nek

Heeft u last van een pijnlijke nek dan zijn daarvoor veel verschillende oorzaken aan te wijzen. Een pijnlijke nek kan het gevolg zijn van een verkeerde houding en met enkele dagen weer over zijn. Een langdurige verkeerde houding kan leiden tot chronische nekpijnklachten. Op de tocht zitten, een verkeerd hoofdkussen waardoor uw nek overbelast raakt of een ongeluk kunnen allemaal oorzaken zijn van een pijnlijke nek. Ook een scheef bekken kan nekklachten veroorzaken.

Als u in een verkeerde houding heeft gezeten of geslapen dan zal de pijnlijke nek in de regel na een paar dagen weer genezen zijn. Spieren of pezen zijn overbelast geweest en zullen zich weer snel herstellen. Een massage kan helpen, net als eenvoudige pijnstillers zoals paracetamol. Als nekpijn langer aanhoudt, heel ernstig is of gepaard gaat met andere klachten dan is het verstandig de huisarts te bezoeken.

Meer over oorzaken van een pijnlijke nek

Pijn in de nek is meestal onschuldig maar het kan ook een ernstiger oorzaak hebben. In ieder geval is een pijnlijke nek vaak wel vervelend omdat het gepaard kan gaan met stijfheid waardoor de nek minder goed kan worden bewogen. Het beste probeert u wel de nek te blijven bewegen om te voorkomen dat de nek te stijf wordt. Als nekpijn gepaard gaat met koorts en een algeheel gevoel van ziek zijn dan is het raadzaam direct een arts te bellen, zeker als het om een kind gaat. Er kan sprake zijn van een hersenvliesontsteking. Het slachtoffer is dan niet in staat de kin op de borst te brengen.

Een opsomming van mogelijke oorzaken van een pijnlijke nek:

 • stijfheid van de nekspieren
 • spanningen
 • whiplash
 • scheef bekken
 • artrose
 • osteoporose
 • nekhernia
 • onderliggende ziektes

Spieren in de nek kunnen nekpijn veroorzaken. Het kan zijn dat u een verkeerde beweging heeft gemaakt of enige tijd verkeerd heeft gezeten of gelegen met het hoofd. Spanningen kunnen nekpijn veroorzaken omdat u door de spanningen de nekspieren aanspant waardoor deze overbelast worden. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld langdurig achter een beeldscherm zitten of een lange autorit. De nekspieren worden hard en strak, het lijkt of de nek vast zit. Het kan veel pijn geven en de pijnlijke nek kan ervoor zorgen dat het hoofd scheef staat.

Een whiplash is doorgaans het gevolg van een auto-ongeluk, de zogenaamde kop-staartbotsing. Door de harde klap van achteren slaat uw hoofd beurteling naar achter en naar voren, hetgeen een grote druk geeft op de nekwervels. Een whiplash kan leiden tot een langdurig pijnlijke nek en andere klachten zoals duizeligheid en hoofdpijn. Ook concentratieproblemen, oogklachten en oorklachten en overgevoeligheid voor licht en geluid kunnen het gevolg zijn van een whiplash.

Met name bij ouderen kan sprake zijn van artrose. Dit betekent slijtage en kan ook voorkomen in de nek. De gewrichtjes tussen de nekwervels slijten enigszins en deze verandering in de nek kan leiden tot een pijnlijke nek. Osteoporose, dit betekent botontkalking, is eveneens een ziekte die het meest bij ouderen wordt gezien. De botten maar ook de (nek)wervels worden broos en kunnen gemakkelijk inzakken of breken. Dit geeft in veel gevallen klachten van nekpijn. Vrouwen hebben hier meer kans op dan mannen, vooral na het 50e levensjaar.

Zeldzamer zijn klachten van een pijnlijke nek als gevolg van een onderliggende ziekte. Hier moet men denken aan ziekten zoals kanker, hersenvliesontsteking of reuma. In minder dan 2% van de gevallen van nekpijn is een onderliggende ziekte als oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen is de oorzaak van nekpijn onschuldig maar daardoor is de nekpijn niet minder vervelend.

Pijnlijke nek door scheef bekken

De nek kan om tal van redenen uit balans raken. Spanningen of kou op de nek maar ook een scheef bekken kan leiden tot klachten van een pijnlijke nek. Een scheef bekken brengt het hele lichaam uit balans en het lichaam zal deze disbalans willen compenseren. Vaak vindt deze correctie plaats met de wervelkolom, die enigszins zal draaien. Deze draaiing zorgt er voor dat pezen en spieren verkeerd worden belast en dit kan ook het geval zijn in de nek. Een voortdurende verkeerde belasting van de pezen en spieren in de nek leidt tot nekpijn, soms gepaard gaande met duizeligheid of pijn met uitstraling naar een arm.

Zeker als u al enige tijd last heeft van nekpijn en deze wil niet overgaan, is het verstandig te laten onderzoeken of de pijnlijke nek misschien het gevolg is van een scheef bekken. De nekpijn keert dan steeds weer terug of is chronisch geworden en uw arts vindt meestal geen oorzaak voor de pijn. Pijnstillers kunnen korte tijd helpen maar zodra u stopt met de medicijnen komt de nekpijn weer terug. Dit komt omdat de nek steeds opnieuw verkeerd wordt belast waardoor u zelfs uiteindelijk een nekhernia kunt krijgen.

Andere klachten die het gevolg kunnen zijn van een scheef bekken zijn hoofdpijn en migraine, schouderpijn, pijn in de rug (zowel hoge als lage rugpijn), pijn in het bekken zelf of in de heupen of restless legs.

Pijnlijke nek en nekhernia

Bij een nekhernia drukt zacht weefsel dat uit een scheur in een tussenwervelschijf uitstulpt, op een zenuwbaan. Dit kan heftige pijnklachten geven, vaak vooral ook in de arm. Het kan ook tintelingen in de arm geven of maken dat u minder kracht heeft in de arm. De oorzaak van een hernia, de uitstulping van weefsel uit de tussenwervelschijf, is vaak het gevolg van een verkeerde belasting van de wervels. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waaronder ook een scheefstand van het bekken. Heeft u ernstige nekpijn met uitstraling naar een arm dan is het raadzaam uw huisarts te bezoeken.

Ons bewegingsapparaat

De wervelkolom is een inventief maar ook kwetsbaar deel van het lichaam. De wervels en de tussenwervelschijven zijn soms kwetsbaar, vooral ook bij het ouder worden. Ons lichaam wil bewegen maar kan ook te veel of verkeerd bewegen (overbelasting) of te weinig waardoor het bewegingsapparaat stijf wordt. Aan de wervels zitten tal van spieren en aanhechtingen van spieren die in de verdrukking kunnen komen.

Tussenwervelschijven kunnen scheuren met een hernia als gevolg. Na een hernia in de lage rug komt een hernia in de nek het meeste voor. Een pijnlijke nek heeft iedereen weleens; na het sporten, na een lange avond op de bank hangen, te veel achter de pc zitten of door het slapen op een vreemd kussen. Duren de klachten langer dan 6 maanden, helpen pijnstillers niet of heeft u andere klachten zoals duizeligheid, pijn met uitstraling naar een arm of tintelingen in een arm bezoek dan een arts.

Behandeling van een pijnlijke nek

Als u een pijnlijke nek heeft dan is het belangrijk de nek zoveel mogelijk te blijven bewegen. Een beetje pijn daarbij is niet erg. Neem eventueel een pijnstiller. Zo voorkomt u dat de nek helemaal vast gaat zitten en u het hoofd nog nauwelijks kunt of durft te bewegen. Een röntgenfoto levert doorgaans niet veel informatie op. Een zichtbare afwijking in de nek hoeft geen nekklachten te geven terwijl mensen met een zeer pijnlijke nek vaak ook geen zichtbare afwijkingen hebben op de foto.

Heeft u last van stress dan is het belangrijk wat meer ontspanning te zoeken. Een wandeling, een goede nachtrust, yoga, ontspanningsoefeningen en gezond eten helpen hierbij. Ook is het belangrijk na te gaan of uw werkplek wel voldoet en of uw matras en hoofdkussen in orde zijn. Soms volstaat het vervangen van uw bureaustoel of moet het beeldscherm op een verhoging staan.

Warmte kan helpen; een lekker warm kussen in de nek maakt de spieren soepel en zorgt voor meer ontspanning. U kunt het beste lichte pijnstillers gebruiken zoals paracetamol en eventueel ibuprofen of Aleve. U dient met deze medicijnen wel voorzichtig te zijn en de bijsluiter goed te lezen. Fysiotherapie kan helpen, net als een massage van de nek. Dit laatste kunt u ook zelf doen, bijvoorbeeld liggend op bed.

Behandeling van een scheef bekken

Weet u, of denkt u dat uw pijnlijke nek het gevolg is van een scheef bekken? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek bij een van de vestigingen van KPR. Tijdens het intakegesprek worden uw klachten van de pijnlijke nek besproken en ook eventuele andere klachten. Onderzocht wordt of uw bekken scheef staat, daarna neemt u  plaats op de KPR plate waarmee uw bekken weer in een neutrale positie kan komen. Mocht uw bekken scheef staan dan kan direct worden begonnen met de behandeling waarna u ook direct al een vermindering van uw klachten kunt ervaren. Meestal is het voldoende als u ongeveer drie behandelingen krijgt. Het bekken is dan weer in de juiste positie gebracht waarna uw klachten van de nek kunnen verminderen tot zelfs helemaal verdwijnen. Alle behandelingen bij KPR zijn pijnloos en soms is een -gedeeltelijk- vergoeding vanuit uw zorgverzekering mogelijk.
Geplaatst: 30 mei 2017

Pijn in de nek

Bijna iedereen heeft er weleens last van: pijn in de nek. Een nacht niet goed gelegen, kan pijn in de nek veroorzaken maar ook stress is vaak een boosdoener. In de meeste gevallen is pijn in de nek het gevolg van overbelasting van spieren en banden in het bovenlichaam. Niet alleen spieren en banden van de nek zelf kunnen pijn in de nek veroorzaken maar ook spieren en banden in de omgeving van de nek. Vaak zijn de spieren van de bovenrug de oorzaak, in de buurt van de schouderbladen.

Pijn in de nek die zeer plotseling optreedt, is vaak het gevolg van een ongewone, heftige beweging van de nek, de zogenaamde whiplash.

Klachten van pijn in de nek

Pijn in de nek kan zich uiten in een hevige pijn maar kan ook meer zeurend van karakter zijn. Vaak is het lastig het hoofd goed te bewegen. Zijwaartse draaiingen kunnen pijnlijk zijn en ook het op en neer bewegen van het hoofd leidt meestal tot pijn in de nek. Om de nekspieren te ontlasten worden andere spieren extra belast hetgeen weer tot pijn in andere regio’s kan leiden. Uitstraling van pijn in de nek naar de rug, armen, het hoofd en de schouderbladen is niet ongewoon. Pijn in de nek wordt ook vaak omschreven als een stijve nek. Omdat de nekpijn de hele dag wordt gevoeld, immers, ons hoofd bewegen we de hele dag door, kan nekpijn een flinke impact hebben op het leven. Elke handeling veroorzaakt weer pijn en ook slapen kan moeilijk worden. Slecht slapen kan weer tot extra vermoeidheid leiden.

Oorzaken van nekpijn

Pijn in de nek kan vele oorzaken hebben. Ook is het mogelijk dat er geen oorzaak of verklaring voor nekpijn is. In veruit de meeste gevallen verdwijnt nekpijn vanzelf, gemiddeld na een week of vier tot zes.

Oorzaken van nekpijn die meestal vanzelf overgaat zijn:

 • kou en tocht
 • spierverrekking
 • vermoeidheid, spanningen en stress
 • overbelasting van de nekspieren

Pijn in de nek door kou en tocht verdwijnt als de nek weer goed warm wordt gehouden met bijvoorbeeld een warme douche. Dit soort nekpijn verdwijnt doorgaans binnen een week. Een spierverrekking in de nek zal na het nemen van rust en eventueel een lichte nekmassage ook binnen een week tot twee weken vanzelf genezen.

Indien pijn in de nek het gevolg is van vermoeidheid, spanningen of stress dan kan dit soort nekpijn verdwijnen als de spanningen voorbij zijn en meer rust wordt genomen. Iedereen heeft weleens een periode van stress en spanningen. Anders wordt het als u chronische stress heeft en daardoor ook chronische nekpijn en/of hoofdpijn heeft.

Overbelasting van de nekspieren kan voorkomen na het tillen van zware zaken zoals bij een verhuizing. Ook hier geldt dat rust en warmte, ontspanning en een lichte massage de klachten kunnen verminderen en dit soort nekpijn vanzelf binnen enkele weken verdwijnt.

Oorzaken van chronische pijn in de nek

Heeft u al langere tijd last van pijn in de nek dan gaat het meestal niet om nekpijn als gevolg van spanningen, een spierverrekking of op de tocht zitten. Oorzaken van chronische nekpijn zijn onder andere:

 • Een nekhernia
 • Een scheef bekken
 • Slijtage
 • Letsel elders, bijvoorbeeld aan de schouder
 • Artrose
 • Whiplash
 • Overbelasting van de nekspieren
 • RSI en andere oorzaken.

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschrijf ter hoogte van de nek. Deze uitstulping kan op een zenuw drukken met als gevolg pijnklachten in de nek. Een nekhernia kan het gevolg zijn van slijtage maar ook andere oorzaken hebben.

Een scheef bekken kan tal van klachten veroorzaken, waaronder ook pijn in de nek. Het scheve bekken vraagt om compensatie elders in het lichaam en meestal compenseert men een scheef bekken met de wervelkolom. Door een geringe draaiing van de wervelkolom komen spieren en pezen in het gedrang wat kan leiden tot beknelde zenuwen. Dit kan hoog of laag in de rug plaatsvinden maar ook in de nek. Om deze reden kan chronische pijn in de nek haar oorzaak vinden in een scheef bekken.

Slijtage, artrose en letsel elders in het lichaam als oorzaak van nekpijn moeten worden behandeld door de huisarts. Soms is er niets aan te doen en kan men met medicijnen en fysiotherapie de klachten doen verminderen.

 Overbelasting van de nekspieren kan tot kortdurende klachten leiden die na enkele weken genezen zijn maar het kan ook leiden tot chronische nekpijn. Heeft u langdurig last van stress, een verkeerde slaaphouding of zithouding, voert u zwaar werk uit zoals het schilderen van plafonds, dan kan overbelasting van de nekspieren leiden tot chronische nekpijn.

Een whiplash is het gevolg van een ongeval, vaak een aanrijding van achteren. Door een hevige korte belasting van de nek zoals bij een aanrijding of een sportongeval, worden de banden en spieren van de nek in een seconde heel zwaar belast. Dit kan leiden tot langdurige klachten van de nek gepaard gaande met hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en andere klachten. Neem in dergelijke gevallen altijd contact op met uw huisarts.

Pijn in de nek voorkomen

U kunt er zelf al veel aan doen om pijn in de nek te voorkomen:

 • zorg voor een warme sjaal als het koud en winderig is
 • vermijd zoveel mogelijk stress en spanningen
 • zorg voor een goede lichaamshouding bij zowel het lopen als het staan, zitten en slapen
 • zorg voor een goede werkplek met een goede stoel
 • zorg voor een goede slaaphouding, matras en hoofdkussen
 • ook uw werkplek, de muis en de hoogte van het beeldscherm zijn belangrijk bij het voorkomen van nekpijn.

Natuurlijk kunt u niet altijd pijn in de nek voorkomen. Pijn in de nek die lang aanhoudt, steeds erger wordt en niet vermindert ondanks de maatregelen die u zelf heeft genomen, moet worden beoordeeld door een arts. Bezoek in ieder geval een arts als u 12 weken of langer last heeft van nekpijn. U kunt de nekpijn zelf proberen te verlichten door goed te blijven bewegen, ook als het pijnlijk is. De nek niet te forceren. Soms helpt het pijnstillers te gebruiken zodat u de nek beter kunt bewegen.

Extra warmte kan de pijn in de nek verlichten: een warme doek in de nek, een warmte gel of warmtelamp. Door de warmte ontspannen de spieren in de nek . Ook een massage kan helpen om de pijn te verlichten. U kunt daarvoor een professioneel masseur in de arm nemen maar ook zelf de nek masseren of uw partner vragen uw nek te masseren. Tenslotte kan fysiotherapie ook uitkomst bieden bij pijn in de nek.

Bekken scheefstand oplossen

Vermoedt u, of weet u dat uw bekken scheef staat dan kunt u speciale therapie krijgen om uw bekken weer in de juiste positie te laten brengen. Deze KPR-therapie is pijnloos en meestal zijn drie behandelingen voldoende om het bekken en daarmee uw hele lichaam weer in balans te brengen.

Heeft u last van pijn aan het bekken of andere pijnklachten waarvoor geen behandeling mogelijk lijkt dan is het zinvol een afspraak te maken voor een intakegesprek bij KPR. Tijdens het intakegesprek bespreken wij uw klachten en onderzoeken of sprake is van een scheef bekken. Zowel de onderzoeken als de behandelingen zijn geheel pijnloos. Soms is een gedeeltelijke vergoeding vanuit uw ziektekostenverzekering mogelijk. Tijdens het onderzoek en tijdens de behandelingen neemt u plaats op de KPR-plate en wordt uw bekken weer in een neutrale positie gebracht. KPR-therapie kan onder meer pijn aan het pijnbekken, heupen en pijn in de rug snel verminderen of zelfs geheel doen verdwijnen. Last van chronische bekkenpijn en een adequate behandeling lijkt niet mogelijk? Neem contact op met KPR voor meer informatie of maak direct aan afspraak voor een intakegesprek bij een van onze vestigingen.