Interview Marcel Tenney - Krullaards Perfect Reset
Vragen of interesse? Neem contact op!

Interview Marcel Tenney

“KPR- therapie is een totaal andere benadering van het behandelen van klachten.”

Marcel Tenney is Krullaards Perfect Reset (KPR) therapeut op onze locatie in Sittard, waar hij vanaf 2007 de praktijk heeft overgenomen. Vanuit zijn achtergrond als fysiotherapeut en manueel therapeut, was hij op zoek naar innovatieve therapievormen om nog meer behandelresultaat te bereiken. Toen hij in aanraking kwam met de KPR-therapie, heeft hij, volgens zijn zeggen, de perfecte combinatie gevonden tussen zijn reguliere fysiotherapie behandelingen en ondersteunende apparatuur. “Het is een totaal andere benadering van het behandelen van klachten.”

“Ik ben in aanraking gekomen met de KPR-therapie via een bijeenkomst, waar de oprichter van de KPR-therapie, Rob Krullaards, ook aanwezig was. Hij gaf daar demonstraties aan fysiotherapeuten op de KPR-plaat en meer toelichting over de werking. Volgens Rob zijn zienswijze ontstaan veel rugklachten, maar ook hoofdpijnklachten, nek– en schouderklachten en onrustige benen vanuit een bekkenscheefstand. Wij fysiotherapeuten staan erom bekend dat wij nogal sceptisch kunnen reageren op nieuwe (niet wetenschappelijk bewezen) initiatieven. Rob wist dit goed te weerleggen, door bij verschillende fysiotherapeuten met klachten, zelf het bekkenmeting uit te voeren en vervolgens op de plaat te laten staan. Van sceptici veranderde de therapeuten spontaan in ambassadeurs. Vanaf dat moment ben ik enthousiast geworden. Het was een heel mooie kans om de werking van de therapie van dichtbij te zien.”

Van externe prikkels naar interne prikkels met de KPR-behandeling

“Als fysiotherapeut help je patiënten door externe prikkels, zoals met behulp van bijvoorbeeld manuele therapie. De KPR-plaat geeft geen externe prikkel maar zet het lichaam zelf aan de slag door middel van. interne prikkels. Ondanks dat ik als therapeut op dat moment niet aan mijn patiënt zit, merkt hij/zij toch verbetering. Niet alleen het bekken wordt rechtgezet, ook de balans van de patiënt wordt teruggebracht. Op het moment dat iemand klachten heeft, compenseert het lijf nu zelf deze klachten. Als je enkel het bekken rechtzet, wordt deze compensatie niet doorbroken en zal het bekken uiteindelijk weer scheef komen te staan. Het unieke aan de KPR-behandeling is dat deze de compensatiemechanismen kan doorbreken. 

Voor welke aandoeningen is de KPR-therapie zinvol?

“De KPR-behandeling is overwegend bedoeld voor mensen met wervelgerelateerde klachten, als (aanhoudende en terugkerende) rug- en nekklachten en aanverwante klachten. Mensen komen ook naar mij toe met rusteloze benen, vermoeidheid en hoofdpijnklachten. Al deze klachten vallen te herleiden naar de wervelkolom.  Het hoofddoel van de KPR-behandeling is het lichaam terug in balans te brengen en het corrigeren van het bekken waardoor de wervelkolom beter staat.“

Toepassing KPR-therapie

“Wanneer en op welke manier de KPR-therapie wordt toegepast, is volledig afhankelijk van de klacht van de patiënt. Op grond van de klachten, kijk ik of en hoe wij de KPR-behandeling gaan toepassen. Als iemand enorme spierspanning heeft, pas ik bijvoorbeeld eerst dry needling toe om spierknopen eruit te halen voordat ik een patiënt op de KPR-plaat gaat staan.”

Wat kan een patiënt verwachten bij een KPR-behandeling?

“We beginnen met een uitgebreid onderzoek. Op grond van dit onderzoek bespreek ik wat ik verwacht te kunnen bereiken. Als vanuit het onderzoek blijkt dat de KPR-therapie de juiste behandelmethode is, pas ik over het algemeen 3 KPR-behandelingen toe met (afhankelijk van de klachten) wel of geen fysiotherapeutische interventie. Een half jaar na de laatste KPR-behandeling, nodig ik de patiënt uit voor een check-up om te kijken of het bekken nog recht staat. Is dit niet het geval, dan kan deze vaak na 1 behandeling hersteld worden.”

Resultaat KPR-behandeling

“Na de laatste KPR-behandeling is het de bedoeling dat het bekken recht staat, de spieren meer ontspannen zijn en de gewrichten soepel lopen. Hierna pas ik meestal nog oefentherapie toe, waardoor de patiënt fysiek verder aansterkt.”

“Van alle patiënten die ik heb behandeld met de KPR-therapie, heb ik 80-85% met een tevreden gevoel naar huis kunnen sturen. Het is enorm balen dat het bij 15% niet het geval is. Ik zal nooit beweren dat de KPR-behandeling sowieso aanslaat, dit kan simpelweg niet. Wel is het zo dat ik altijd naar eer en geweten adviseer. Als ik iets verwacht, verwacht ik dat ook daadwerkelijk.”

Patiënt ervaring van mevrouw Mohnen met de KPR-therapie

Mevrouw Mohnen was een patiënt van Marcel die al langdurig klachten had. Wij zijn al eerder met haar in gesprek gegaan (link naar het interview). Over mevrouw Mohnen vertelde Marcel het volgende:

“Ze had moeite met opstaan uit bed en kon niet lang op haar benen staan. Al na 1 behandeling gaf ze aan verlichting van haar klachten te voelen. Na het KPR-traject doorlopen te hebben (3 KPR-behandelingen) en nog een stuk fysiotherapeutische interventie te hebben toegepast om haar gewrichten weer los te krijgen, is het gelukt om mevrouw Mohnen weer op de been te krijgen.

Bekijk hier ook andere klantervaringen.


Geplaatst op 24 oktober 2019